Overgewicht en obesitas gaan gepaard met een groeiend aantal mensen. Toegegeven, er is een groeiende trend naar een gezonde levensstijl, maar nog steeds relatief weinig mensen die worstelen met te veel kilo’s besluiten om de strijd tegen hen aan te gaan. Hier zijn de 4 belangrijkste redenen om gewicht te verliezen.

Als u overgewicht heeft, loopt u het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Als onze ponden omhoog beginnen te galopperen, zijn we veroordeeld tot een steeds groter risico op ziekten die een zeer negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid en ons zelfs ons leven kunnen ontnemen. Een daarvan is diabetes mellitus als gevolg van verstoringen in de glucosetolerantie en verminderde gevoeligheid van weefsels voor insuline. Overgewicht en obesitas kunnen ook leiden tot hartaandoeningen, hypertensie, atherosclerose, beroerte.

Overgewicht en obesitas zijn even schadelijk voor onze kerk. Te veel kilo’s leiden vaak tot degeneratieve veranderingen. Zwaarlijvige mensen lijden vaker dan mensen met een normaal gewicht aan hardnekkige zwelling en pijn in de onderste ledematen en misvormingen van gewrichten en wervelkolom. Een ander effect van overgewicht en obesitas kunnen mobiliteitsproblemen zijn.

Overgewicht en obesitas hebben een negatief effect op de ademhaling. Naarmate het gewicht in kilo’s toeneemt, wordt de capaciteit van de longen kleiner en worden de cellen van het hele lichaam steeds minder zuurstofrijk. Ondiepe ademhaling en lage longcapaciteit bij zwaarlijvige mensen zijn bevorderlijk voor snelle vermoeidheid, zelfs met zeer weinig fysieke inspanning.
Overgewicht en obesitas verminderen het comfort van het leven. Mensen die lijden aan overgewicht, zich slecht voelen, een laag zelfbeeld hebben, vaak in een depressieve toestand terechtkomen, worden teruggetrokken uit het sociale leven. Zwaarlijvige mensen accepteren zichzelf vaak niet en streven niet naar zelfontplooiing. Proberen kilo’s te verliezen kan de perceptie van jezelf volledig veranderen en voldoening uit het leven brengen.