Veel mensen onderschatten nog steeds de voordelen van natuurgeneeskunde, ondanks het feit dat de doeltreffendheid ervan bij de behandeling van diverse kwalen al vele malen is bewezen. Vele methoden zijn bevestigd door professioneel onderzoek en hebben een eeuwenlange traditie. Dit is onder meer het geval met Ayurveda, een genezingssysteem dat diep geworteld is in de filosofie van het Verre Oosten. De Ayurvedische geneeskunde, zoals ze gewoonlijk wordt genoemd, maakt gebruik van planten en kruiden met talrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen, zoals bacopa monnieri, ook bekend als brahmi of bacopa minor.

Ayurvedische geneeskunde – kracht putten uit de kracht van de natuur

De oorsprong van de Ayurvedische geneeskunde gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus, enkele duizenden jaren geleden. Daarom wordt het algemeen beschouwd als het oudste bekende medische systeem ter wereld, dat zelfs vandaag nog wordt beoefend. De naam is een combinatie van twee Sanskriet woorden, ayur, wat leven betekent, en veda, wetenschap.

Een van de belangrijkste takken van de Ayurvedische geneeskunde is de kruidkunde, de behandeling van bijna alle kwalen met behulp van kruiden en andere planten. Volgens veel specialisten hebben mensen die Ayurveda beoefenen een enorme kennis van kruiden en planten, die kan worden vergeleken met de professionele medische kennis waarover artsen beschikken. De meest bekende planten met gezondheidsbevorderende eigenschappen zijn ginseng, gutu kola, Vitania ashwagandha, fenegriek, populaire specerijen zoals gember en natuurlijk bacopa monnieri, die we wat uitgebreider zullen presenteren.

Bacopa monnieri – uiterlijk en oorsprong van de plant

 Bacopa monnieri

Bacopa monnieri is een lid van de lepidoptera-familie en groeit algemeen in alle klimaten, meestal op vochtige grond in de buurt van water. Hij wordt gekenmerkt door lange, bladerloze stengels tot 40 cm lang en bladeren tot cm lang, donkergroen van kleur en langwerpig, omgekeerd lancetvormig van vorm. Tijdens de bloei ontwikkelen zich vijfbloemige bloemen, afhankelijk van de variëteit blauw, wit of paars, gevolgd door eivormige vruchten met een geelbruine kleur.

Bacopa monnieri – de samenstelling die de gezondheidseigenschappen bepaalt

Zoals bij elke plant worden de eigenschappen van brahmi rechtstreeks bepaald door zijn samenstelling, alle biologisch actieve stoffen die het bevat. Zij vertonen een grote en bevestigde doeltreffendheid bij de behandeling van talrijke kwalen, gaande van gewone infecties tot ernstige aandoeningen. De belangrijkste bestanddelen die we in bacopa monnieri vinden zijn:

 • steroïdale saponinen, hoofdzakelijk bacosiden A en B, die reinigende eigenschappen hebben en ook verantwoordelijk zijn voor de handhaving van een veilig cholesterolgehalte in het bloed;
 • krachtige alkaloïden, brahmin en herpestin;
 • ontstekingsremmende en antioxidante flavonoïden, apigenine en luteoline;
 • fenolverbindingen, die ook verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van vrije radicalen en het verzachten van ontstekingen;
 • fytosterolen, een andere verbinding die het peil van het “slechte” cholesterol verlaagt, remt de ontwikkeling van vrije radicalen, waardoor het risico op kanker en hart- en vaatziekten en het hele cardiovasculaire systeem tot een minimum wordt beperkt;
 • koolhydraten, alcoholsuikers en aminosuikers;
 • organische zuren, die ook verantwoordelijk zijn voor het remmen van de groei van kankercellen;
 • tannines, of plantentannines, die antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, het immuunsysteem versterken, allergieën voorkomen, het zijn ook sterke antioxidanten
 • terpenoïden, die de afscheiding van twee belangrijke hormonen bepalen: dopamine, dat ons in staat stelt emoties te voelen en de bloeddruk en de werking van andere endocriene klieren regelt; en serotonine, een andere neurotransmitter die verantwoordelijk is voor de goede werking van het spijsverteringsstelsel.

Bacopa monnieri – hoe werkt het op ons lichaam

Een plant met een dergelijke samenstelling zou onmiddellijk zijn weg moeten vinden in het dieet van ieder van ons, bij voorkeur in de vorm van voedingssupplementen die deze plant bevatten, en het positieve effect ervan op onze gezondheid kan niet worden onderschat. De werking van brahmi is niet beperkt tot slechts één aspect, het kan gerust als multi-level worden beschouwd, en regelmatige suppletie van dit kruid heeft een positief effect op:

Vermindering van de negatieve effecten van stress en andere toestanden van nerveuze spanning

Stress is een van de ergste ziekten van onze tijd, die elk jaar miljoenen mensen over de hele wereld treft en ook een van de moeilijkst te behandelen is. Om de negatieve effecten ervan te minimaliseren of zelfs om te keren, is het de moeite waard bacopa monnieri te gebruiken. De adaptogene eigenschappen ervan tonen de grootste doeltreffendheid bij de behandeling van ook andere toestanden van nerveuze spanning, depressie en angststoornissen. Brahmi laat ons volledig ontspannen, brengt ons in een uitstekende stemming en verbetert ons mentaal welzijn aanzienlijk.

Hersenwerk, geheugen, concentratie en cognitieve vaardigheden

Effectief werken of studeren in de moderne wereld vereist een uitstekend geheugen en concentratievermogen, een voortdurende arbeid van de hersenen op het hoogste niveau van efficiëntie, die helaas niet te allen tijde kan worden volgehouden. Ook in dit nummer blijkt bacopa kleinblad nuttig te zijn, waarvan de werking op de hersenen en het hele zenuwstelsel vergelijkbaar is met die van nootropica.

Het heeft niet alleen een positief effect op een betere concentratie, maar wanneer het gedurende een periode van 3 maanden regelmatig wordt ingenomen, verbetert het ook de algemene cognitieve vermogens, en uitgevoerde experimenten hebben duidelijk aangetoond dat bij dergelijke mensen grotere hoeveelheden informatie gemakkelijker kunnen worden opgenomen en beter kunnen worden onthouden. Daarom wordt het geacht te worden gebruikt bij de preventie en behandeling van neurodegeneratieve ziekten, Alzheimera en de ziekte van Parkinson. Bovendien vermindert het ook de ernst van de symptomen van ADHD en helpt het kinderen die eraan lijden hun cognitieve functies en dyslexie te verbeteren, waardoor ze effectief weer goed kunnen lezen.

Werking van het immuunsysteem

De basis voor het behoud van de gezondheid, een natuurlijke barrière die het lichaam beschermt tegen diverse infecties en ziekten, die ons in meer of mindere mate bedreigen. De oorzaak van het ontstaan van dergelijke ziekten zijn in de eerste plaats schadelijke micro-organismen, die ons van buitenaf aanvallen, of erger nog, zich in ons lichaam ontwikkelen en de belangrijkste systemen en inwendige organen infecteren.

Hier komen de ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen van brahmi goed van pas, dankzij welke het immuunsysteem alle aanvallen weerstaat, zodat we onze gezondheid en vitaliteit volledig kunnen behouden. De antioxiderende werking, die beschermt tegen vrije radicalen die ernstige oxidatieve stress kunnen veroorzaken, is ook vermeldenswaard.

Werking van verschillende delen van het spijsverteringsstelsel

Een efficiënt spijsverteringsstelsel is de basis voor een goede spijsvertering en een snel metabolisme, dankzij hetwelk u zich kunt ontdoen van al het overtollige gewicht, uw overgewicht en zwaarlijvigheid. Bacopa monnieri-extracten worden steeds meer gebruikt voor de behandeling van maagaandoeningen, onder meer ter voorkoming van de ontwikkeling van maagzweer, die meestal wordt veroorzaakt door bacteriële infecties. Het verhoogt op doeltreffende wijze de afscheiding van slijm dat de wanden van dit belangrijke orgaan beschermt tegen beschadiging, waardoor de vorming van zweernissen wordt voorkomen. Het ondersteunt ook de behandeling van andere ziekten van het spijsverteringskanaal, ontsteking van de darmen, milt, maag.

Brahmi is even effectief in het beschermen van de lever, zonder welke het onmogelijk zou zijn om toxines en andere, even schadelijke residuen van metabolische processen uit het lichaam te verwijderen. Zijn cellen zijn helaas nogal gevoelig voor beschadiging, en dit tegengaan is juist de werkzame bestanddelen van dit kruid, die onder andere het bilirubinegehalte verlagen. Te veel bilirubine kan leiden tot cholelithiasis, waarvoor soms een operatie nodig is.

Gezondheid van hart en bloedvaten

Een nooit te onderschatten hart- en vaatziekte is hypertensie, die het hart snel verzwakt en kan leiden tot vele ernstige ziekten, waaronder een levensbedreigende hartaanval. Bacopa monnieri kan het altijd op peil houden, en de antioxiderende eigenschappen van deze plant zijn ook belangrijk voor de cardiovasculaire gezondheid. Zij verminderen het risico op coronaire hartziekten en houden de juiste lumen van de slagaders en bloedvaten in stand door overtollig cholesterol eruit te verwijderen, zodat we niet worden bedreigd door verstoppingen, die vaak dodelijk zijn.

Bacopa monnieri – waar kan het nog meer voor gebruikt worden?

 Bacopa monnieri

Dit zijn slechts enkele van de voordelen van regelmatig gebruik van preparaten die extracten van bacopa bevatten. Afgezien daarvan vertoont het ook andere gezondheidsbevorderende effecten, die hier het vermelden waard zijn:

 • ondersteuning van een juiste groei van het spierweefsel, onder andere belangrijk voor liefhebbers van krachttraining;
 • remming van kaalheid en stimulering van nieuwe haargroei;
 • vermindering van koorts;
 • Vermindering van de gevolgen van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, snellere regeneratie van het lichaam na de inspanning;
 • vertraagt de natuurlijke verouderingsprocessen, daarom wordt het ook wel “jeugdelixer” genoemd ;
 • verwijdering van gifstoffen dankzij de diuretische werking;
 • vermindering van de negatieve gevolgen van langdurig roken van sigaretten;
 • om de symptomen van de menopauze bij vrouwen te verlichten;
 • preventie van slaapproblemen, vergemakkelijken van het inslapen en voorkomen van slapeloosheid;
 • verbetering van de huidgezondheid, verlichting van de symptomen van vele huidaandoeningen, waaronder acne en moeilijk te behandelen schimmelinfecties.

Bacopa monnieri – reviews van voedingssupplementen die het in hun samenstelling hebben

Zoals u uit de bovenstaande voorbeelden kunt zien, is de werking van brahmi veelomvattend, en daarom geniet het zulke goede recensies, ook van specialisten in de behandeling van veel van de hierboven genoemde aandoeningen. De positieve reacties die u kunt tegenkomen zijn volledig gerechtvaardigd, en veel beoordelingen gelden ook voor het aanbevolen voedingssupplement met bacopa in zijn samenstelling, Brain Actives.

 Brain Actives

Dit zijn tabletten waarvan de samenstelling zorgvuldig is gekozen om de werking van onze hersenen en ons zenuwstelsel te ondersteunen. Naast bacopa monnieri vindt u nog andere stoffen die hierop een belangrijke invloed hebben, zoals:

 • ashwagandha-wortelextract, dat stress vermindert en het geheugen en het leervermogen verbetert;
 • Aziatischanthraxbladextract, een plant die werkt als nootropicum en het geheugen verbetert, vooral het langetermijngeheugen;
 • watervrije natuurlijke cafeïne, die het fysieke uithoudingsvermogen verhoogt, snel alle negatieve effecten van vermoeidheid opheft en een grote dosis energie levert die nodig is voor lichamelijke activiteit;
 • B-vitaminen B6 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine) en B12 (cobalamine), die de geestelijke prestaties verbeteren en een positieve invloed hebben op het energiemetabolisme;
 • Een extra dosis magnesium, de beste ondersteuning voor het zenuwstelsel, een andere effectieve vermoeidheidsremmer.

Bronnen:

 • https://www.healthline.com/nutrition/bacopa-monnieri-benefits