Recentelijk luidruchtig over diverse bioproducten en onbewerkte voedingsmiddelen. Deze groep omvat voornamelijk zeer gewaardeerde planten van exotische oorsprong zoals spirulina, chlorella, goji en acai bessen, chia zaden, lijnzaad, spinazie, boerenkool, cranberry, schapen- en lamsgruis. Dergelijke gezonde producten omvatten ook de boom Moringa, die uitstekende gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft.

Boom Moringa – wat is het?

Het wordt ook vaak een wonderbaarlijke boom Moringa genoemd en is te vinden in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De wortels van deze plant zijn in smaak te vergelijken met mierikswortel. Daarom wordt ook wel de term mierikswortelboom gebruikt.

Elk deel van de boom Moringa is eetbaar. Vruchten, zaden, bladeren en zelfs scheuten, schors en wortels worden steeds vaker gebruikt. De boom heeft een unieke voedingsrijkdom door de aanwezigheid van aminozuren, vitaminen, mineralen en vetzuren, die essentieel zijn voor het leven.

Bladeren Moringa bevatten ook talrijke vitaminen uit de groepen B, A, C, K en E, evenals zink, selenium, magnesium, chlorofyl, lutine, choline, rutine, glutathion, leucine, quercetine, omega 3, 6 en 9 zuren.

Bladeren Moringa hebben zelfs:

  • 17 keer meer eiwit dan koemelk
  • 4 keer meer vitamine A dan wortel
  • 7 keer meer vitamine C dan oranje
  • 25 keer meer ijzer dan spinazie

Omdat ze de voedingswaarden kennen en waarderen, werden ze zelfs enkele duizenden jaren geleden nog gebruikt voor therapeutische doeleinden. Afzonderlijke delen van de plant worden gebruikt om veel problemen te bestrijden en te voorkomen. In principe moeten de componenten van een dergelijke plant ontstekingsremmende en kankerremmende, schimmelwerende en antibacteriële effecten hebben. Daarnaast verlagen ze ook het cholesterol- of hypertensiegehalte, reguleren ze het insulinegehalte en stoppen ze verouderingsprocessen. Dit helpt om gewicht te verliezen of vitaminen en mineralen aan te vullen.

Bladeren Moringa en hun antioxiderende eigenschappen

Op de markt zijn bladeren meestal in gedroogde vorm verkrijgbaar. Ze zijn voornamelijk antioxidant omdat ze tientallen stoffen bevatten die antioxidanten, flavonoïden, polyfenolen en fenolzuren worden genoemd. Om deze reden worden de bladeren van Moringa als eerste gerangschikt in de rangschikking van antioxidanten, onmiddellijk gevolgd door acai-bessen, goji, groene thee en knoflook. Zij worden daarom beschouwd als zeer sterke producten ter voorkoming van kanker.

Bladeren Moringa bevatten een grote hoeveelheid vetzuren en andere essentiële chemicaliën, die de doodsoorzaak zijn van veel kankercellen, evenals remming van hun vermenigvuldiging proces.

Niet alleen dergelijke voordelen geven ons een boom v%%v. Dankzij de aanwezigheid van antioxidanten gaan de bladeren vrije radicalen tegen. Het heilzame effect kan ook worden verhoogd door het aanbrengen op de huid, met behulp van het extract van bladeren of olie uit zaden Moringa.

Cosmetica, die gebaseerd zijn op v%%v olie, zijn perfect voor de gevoelige en droge huid, omdat ze de hydratatie van de huid verhogen, terwijl ze de huid voeden of kalmeren. Bovendien stabiliseren ze de regeneratieve processen van de opperhuid, waardoor ontstekingen worden verlicht. Olie uit zaden Moringa kan ook worden toegepast op het haar, dat zal versterken, regenereren en helpen in de strijd tegen roos.

Moringa en hun invloed op het functioneren en afslanken

Het gehalte aan hooggewaardeerde stoffen, die bladeren Moringa hebben, heeft een positief effect op bijna alle processen in het lichaam. Op deze manier wordt de spijsvertering gereguleerd en wordt het maag-darm slijmvlies beschermd. Het ondersteunt ook de werking van de lever door een betere uitscheiding van toxine en stabilisatie van de bloedsuikerspiegels. Ze hebben ook een bijkomend effect op een betere opname van noodzakelijke mineralen en vitaminen, waaronder zink, calcium of ijzer, waardoor tekorten aan voedingsstoffen en ondervoeding worden voorkomen.

Bladeren Moringa kan ook nuttig zijn tijdens het afslankproces, omdat ze het gebruik van energie uit voedsel beïnvloeden, en dit vermindert het risico van accumulatie van lichaamsvet. Zo’n hoog gehalte aan methionine heeft een zeer positief effect op de stofwisseling en vermindert de opslag van vet in de lever.

Tijdens het dieet, alstublieft met de bladeren kan een geweldige manier zijn om het aanzienlijke tekort aan mineralen en vitaminen aan te vullen. Aminozuren vol met voedingswaarde en zeer waardevolle stoffen die aanwezig zijn in bladeren Moringa zijn bevorderlijk voor de opbouw van spiermassa, die regeneratieve processen na fysieke activiteit ondersteunt, waardoor het teveel aan melkzuur wordt geëlimineerd.

Bladeren Moringa – medicatie voor vermoeidheid en concentratieproblemen

Onder het grote aantal onderschatte eigenschappen van de boom v0%v is het gunstige effect ervan op de productiviteit en fitness, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Deze plant heeft een natuurlijke werking als stimulator van energie die nodig is voor geestelijk werk.

Een dergelijke krachtige dosis van voedingsstoffen is een integraal onderdeel van de goede werking van het lichaam en maakt de inname van bladextract Moringa stimuleert de activiteit van verschillende delen van de hersenen, wat de concentratie verbetert, vermoeidheid vermindert, energie en vitaliteit toevoegt. Zulke complexe hulp voor de hersenen of het zenuwstelsel voorkomt het optreden van ziekten zoals Alzheimer.

Bladeren Moringa als cosmetica

Bij veel planten, die als supervoedsel worden beschouwd, wordt slechts een deel – wortels of vruchten – gebruikt. In het geval van een boom wordt Moringa praktisch in zijn geheel gebruikt. Bladeren, vruchten, scheuten zijn eetbaar en het sap van bloemen wordt gebruikt als pijnstiller. Een dergelijke infusie uit de schors geneest niet alleen alle infecties en huidwonden, maar is ook onvervangbaar bij spijsverteringsproblemen, astma, maar ook bij mensen die lijden aan reuma of urinewegen. In sommige delen van Azië wordt zelfs hars gebruikt om verschillende kwalen te behandelen.

Bladeren Moringa – gebruik in de keuken

Gemalen bladeren Moringa hebben universele eigenschappen. Om deze reden is het de moeite waard om elke dag voor hen te reiken. Er zijn vele toepassingen. U kunt een mengsel op basis van water of sap bereiden en er bladeren in poedervorm aan toevoegen. Het wordt ook toegevoegd aan smoothie, cocktails, melk, kefir, karnemelk of yoghurt. Gemalen bladeren zijn perfect als aanvulling op muesli of andere ontbijtgranen, havermout, pasta’s, desserts, soepen en zelfs een tweede gang.

Gedroogde bladeren kunnen ook worden bereid als een gezonde infusie. Giet een glas kokend water over een kleine wringer van bladeren Moringa en dek af met een klein bordje voor een paar minuten. Het wordt echter niet aanbevolen om meer dan 1,5-3,5 g per dag te consumeren, omdat overschrijding van een dergelijke dosis een risico op bijwerkingen inhoudt.

Het is de moeite waard om bladeren Moringa in de keuken te gebruiken. Gedroogde bladeren Moringa kunnen worden toegevoegd aan koude en warme gerechten, evenals een therapeutische theedrank.

Bladeren Moringa – waar kan ik terecht? Wat is hun prijs?

In ons land vindt u zelden verse onderdelen van hout Moringa. De prijs van de poederversie is 10 € per 200 gram. Hele bladeren zijn te bestellen vanaf € 4 per 50 gram. Ze zijn te vinden in winkels met gezonde voeding, maar ook online.

Bladeren van een boom Moringa is de best geteste plant op het gebied van gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ze kunnen worden beschouwd als een van de rijkste planten in termen van voeding. Uitgebreide, pro-gezonde en therapeutische effecten maken ze een positieve mening waardig.