Capsaïcine

Als je je favoriete gerechten elke dag bereidt en op smaak brengt met hete peper, realiseer je je niet eens dat capsaïcine soms verantwoordelijk is voor de brandende smaak. Het is een organische stof die niet alleen gewaardeerd wordt om zijn smaak, maar vooral om zijn gunstige effect op onze gezondheid.

Capsaïcine – hoe het te vinden

Capsaïcine is een chemische verbinding die behoort tot de groep van de alkaloïden, reukloos en met een karakteristieke oranje kleur, die vooral in verschillende soorten paprika’s, met name hete, voorkomt. De mate van scherpte wordt bepaald door de schaal van SHU, Scoville, en het hoogst geregistreerde aantal is 16 miljoen stuks, waardoor dergelijke paprika’s praktisch uitgesloten zijn van consumptie. De smaak werkt direct op de receptoren die verantwoordelijk zijn voor de pijn en, afhankelijk van de mate van scherpte, kan de smaak mild of zelfs moeilijk bestand zijn tegen verbranding. Als je een overdosis overdosering krijgt, spoel je mond dan niet uit met water, maar drink gewoon een glas vette melk die je kan helpen. Natuurlijk, niemand zegt ons om pure capsaïcine te eten, en in kleine hoeveelheden heeft het tal van geneeskrachtige eigenschappen, waardoor we snel van overgewicht af kunnen komen.

Capsaïcine – voedingseigenschappen

Capsaïcine - kan een scherpe smaak hebben

De meeste capsaïcine, die een gunstige invloed heeft op het lichaam, is te vinden in chilipepers, een populaire toevoeging aan vele gerechten, bekend in keukens over de hele wereld. Het gemalen ras, bekend als cayenne peper, wordt ook geproduceerd voor het gebruiksgemak. Het bevat veel waardevolle voedingsstoffen in zijn samenstelling, zoals:

 • Vitamine C, in 100 gram peper meer dan 200 procent van de dagelijkse vraag;
 • Vitamine B6, 39 procent in 100 gram;
 • Vitamine A, meer dan dezelfde hoeveelheid, bijvoorbeeld wortelen;
 • mineralen: ijzer, kalium, zink, zink, selenium en magnesium.

Voordat we het echter permanent op ons menu zetten, moeten we niet vergeten dat een redelijke consumptie ervan, ongeacht de bron van herkomst, zeer giftig is en zelfs kan leiden tot de dood, die optreedt na een consumptie van 56 tot 512 gram per kilogram lichaamsgewicht. We moeten ook rekening houden met andere bijwerkingen en als we er allergisch voor zijn, kan zelfs een kleine hoeveelheid ervan spijsverteringsstoornissen, braken, misselijkheid, ernstige maag- en leverpijn veroorzaken.

Capsaïcine – gezondheid en vermageringsdieeteigenschappen

Tot voor kort werd ook beweerd dat het eten ervan veel ziekten kon veroorzaken, waaronder maagzweren, maar gelukkig hebben specialisten deze mythe snel weerlegd en de voordelen voor onze gezondheid bevestigd. Het voorziet het niet alleen van grote hoeveelheden van de bovengenoemde voedingsstoffen, maar het helpt ook bij de behandeling en preventie van veel ziekten en beschermt tegen deze ziekten:

 • Het vermindert ook het niveau van slechte cholesterol en triglyceriden in het bloed, reguleert hypertensie en minimaliseert het risico op hartaanval, atherosclerose en beroertes;
 • kanker, dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten die helpen om kankercellen te bestrijden. Het is zeer effectief in het voorkomen van darm-, maag-, prostaat-, longen- en huidkanker, waaronder het meest voorkomende melanoom dat wordt veroorzaakt door overmatig zonnebaden;
 • migraine, sinussen en ernstige musculoskeletale, reumatische en artritische pijnen;
 • Het geneest sommige ontstekingsdarmziekten en voorkomt bacteriën die maagzweren veroorzaken. Het vermindert ook de maagzuurafscheiding, waardoor vervelende hyperzucht wordt voorkomen;
 • De resultaten van latere studies geven hoop aan alle patiënten die lijden aan de Alzheimer ziekte.

Deze stof werd ook gewaardeerd door diëtisten die het aanbevelen tijdens het proces van gewichtsverlies. In verschillende vormen, zoals natuurlijke paprika of voedingssupplementen die het bevatten, moet het in de voeding van iedereen die zich snel wil ontdoen van overgewicht. Slechts 2,5 g capsaïcine die direct voor de maaltijd wordt geconsumeerd, onderdrukt de eetlust, wat resulteert in veel minder eten, reguleert de stofwisseling. Het heeft een positief effect op de vetverbranding door de thermogenese, het proces van natuurlijke warmteontwikkeling door het lichaam en de bijnieren, waardoor we snel van onnodige calorieën af komen en de vertering van koolhydraten versnellen.

Capsaïcine – beschikbaar in voedingssupplementen

Dagelijks eten van paprika’s in verschillende vormen kan en is gezond, maar het kan zich snel vervelen, dus capsaïcine wordt beter geleverd in de vorm van voedingssupplementen, waaronder het. Daarnaast bevatten ze nog vele andere waardevolle stoffen waarvan de werking niet alleen zal bijdragen aan de verbetering van onze gezondheid, maar ook aan het gewenste gewichtsverlies. Het zal snel en effectief alle andere tekortkomingen in de dagelijkse voeding aanvullen, die we meestal niet de tijd hebben om goed samen te stellen en ons tevreden te stellen met maaltijden met een lage voedingswaarde. Op de markt in ons land zijn er veel van dergelijke producten met capsaïcine beschikbaar, maar twee van hen verdienen speciale aandacht:

 • Silvets, voorbereiding van de tabletten waarin we naast peper cayenne naast peper acai ook bewezen ingrediënten vinden zoals acai bessen, een andere waardevolle afslankende stof, guarana, een bron van veel cafeïne-energie en groene thee extract;
silvets capsules
 • Garcinia Cambogia Actives met Cambodjaanse keuken, een van de beste blokkers van overmatige eetlust, cayenne peper, ook groene thee en groene koffie.
Garcina Cambogia Actives tabletten

Welk capsaïcine supplement we kiezen hangt af van onze persoonlijke voorkeuren, in beide gevallen kunnen we rekenen op effectieve actie, niet alleen bevestigd door specialisten, maar ook door talrijke tevreden patiënten, die hen positieve feedback geven op de internetfora.