Caraway is bekend in onze traditionele Poolse keuken. Het kan worden gebruikt voor vette, winddichte of moeilijk verteerbare gerechten, waardoor het de spijsvertering reguleert, spijsverteringsaandoeningen zoals onaangename winderigheid, koliek en constipatie elimineert. De therapeutische werking van komijn maakt het geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Om deze reden wordt het aanbevolen voor volwassenen en zelfs voor kinderen.

Wat is komijn?

Caraway (Carum carvi) is een twee jaar oude plant uit de selderijfamilie. In ons land kunt u hem vaak ontmoeten. Het is ook aanwezig in andere Europese, Aziatische en Afrikaanse landen zoals Tunesië. Karwijzaadjes hebben een sterk aroma en een licht kruidige smaak. Ze zijn een populaire en veel gebruikte specerij. De zaden bevatten ca. 3-7% essentiële olie, rijk aan ingrediënten zoals carvon, die het centrale zenuwstelsel stimuleert, limoneen of aldehydcumineuze, d.w.z. kumineus, die tot de groep van de terpenen behoort. In karwij vind je ook flavonoïden, d.w.z. antioxidanten van natuurlijke oorsprong. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor celveroudering, mutaties, tumoren en hun schade. De korrelsamenstelling omvat ook stikstofhoudende stoffen, enkelvoudige suikers, zetmeel, organische zuren, tannines, vettige olie, wassen en harsen.

komijm

Caraway – geschikt voor therapeutische doeleinden

Ingrediënten in karwij maken er een medicinale plant van. Caraway is een bekende natuurlijke remedie, vooral voor maagklachten. Het wordt gekenmerkt door diuretische, cholepoëtische en winddichte effecten. Het reguleert de darmperistaltiek, ontspant en geneest koliek, winderigheid en constipatie. Geweldig om je adem te verfrissen. Caraway heeft ook slijmoplossende eigenschappen, zodat het de behandeling van inflammatoire aandoeningen van de luchtwegen kan ondersteunen, en wordt vooral aanbevolen voor chronische hoesten.

Caraway wordt aanbevolen voor vrouwen die borstvoeding geven omdat het een positief effect heeft op de borstvoeding. Het opnemen in het menu kan moeders die borstvoeding geven helpen om de juiste hoeveelheid voedsel voor hun baby te produceren. Thee met komijn is te vinden op de markt.

Caraway – wat zijn de pro-gezonde eigenschappen?

Helpt mee:

  • Menstruatiepijnen, sinussen
  • Gastro-intestinale aandoeningen zoals gas- en koliekreacties bij kinderen
  • Misselijkheid en braken
  • Diarree
  • Huidziekten zoals psoriasis
  • Geen eetlust.
  • Micro-organismen, bacteriën, bacteriën, schimmels, parasieten in het lichaam
  • Te hoog cholesterolgehalte
  • Allergieën, hooikoorts
  • Gastro-intestinale virussen

Lees ook: Revitoxin – voor parasieten?

Komijn en karwij

Komijn mag niet verward worden met komijn. Komijn ook wel Romeinse komijn (aluminium cyminum) behoort ook tot de familie van de selderij, echter, is een eenjarige plant. Het komt waarschijnlijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig is het alleen nog te vinden in de teelt. In ons land wordt Romeinse komijn uiterst zelden geteeld, omdat de plant een zeer lage tolerantie voor koude heeft. Net als komijn is komijn een specerij en ook een medicinale plant. Het bevat essentiële olie en flavonoïden. Het wordt gekenmerkt door ontstekingsremmende, ontstekingsremmende en diuretische effecten. Het versterkt de maagsapafscheiding, beïnvloedt het ademhalingscentrum en stimuleert de hartactie. Romeinse komijn is een perfecte aanvulling op de Arabische keuken, chili con carne of spaghetti bolognese. Caraway geeft deze gerechten een intense smaak en aroma.

Er is ook nog een andere specerij, die bij naam ook verwarrend doet denken aan karwij, namelijk zwarte karwij (Bunium persicum) en ook afkomstig uit de familie van de selderij. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid polyfenolen, d.w.z. sterke antioxidanten. De zaden van zwarte komijn lijken erg op karwij. In het gebied van Bengalen betekent “kalo jeera“, d.w.z. de Indiase naam van zwarte komijn, echter “nigger komijn” (Nigella sativa). Komijn is een heel andere plant dan de familie van de glaucoomplanten. De zaden hebben een scherpe, kruidige smaak en worden ook gebruikt als specerij.

Caraway – toepassingen

Caraway is een geweldige smaakmaker voor winddichte, vette, gebakken of moeilijk verteerbare gerechten. Het wordt aanbevolen om het te gebruiken voor gerechten die zaden van peulvruchtenplanten bevatten – erwten, bonen, kool met erwten en varkensvlees of schapenvlees, soepen en sauzen. Caraway is een geweldige combinatie met koolgerechten, waaronder bigos. Het kan een gedurfd aroma van brood en andere bakkerijproducten zijn. In de keuken kan karwij ook worden gebruikt in zaden of in gemalen vorm. Het kan gebruikt worden om salades, sandwiches of cottage cheese op smaak te brengen. Karwij past perfect bij de smaak van gele kaas.

De komijninfusie moet worden gegeven aan kleine kinderen die last hebben van spijsverteringsproblemen, bijv. ophoping van gassen. Bereid een theelepel komijnzaadjes met een glas kokend water en zet ze voor ongeveer 10-15 minuten opzij. Na deze tijd moet de infusie worden gespannen en na afkoeling aan de baby worden gegeven om te drinken, bij voorkeur met een theelepel. Een dergelijke infusie wordt ook aanbevolen voor volwassenen. U kunt uw kind ook een thee geven voor buikpijn, waarin karwij zit.

Caraway voor afslanken

Caraway voor afslanken

Karwij heeft gastro-intestinale regulerende eigenschappen. Het is een belangrijk product tegen overgewicht en obesitas. Komijn om af te slanken is de moeite waard om te consumeren als graan of gemalen, die kan worden toegevoegd aan voedsel. Afslankende eigenschappen kunnen met name worden verkregen door water te mengen met toegevoegde karwij.

Meet 250 ml warm water en voeg een theelepel karwijzaad, gember en een snufje kaneel toe. Deze kruiden verhogen de snelheid van de stofwisseling. Na grondige menging is de drank drinkbaar. Het is aan te raden om 3 keer per dag tussen de maaltijden door te drinken. De smaak van het mengsel kan verder worden verbeterd door een beetje geraspte citroenschil toe te voegen, maar vergeet niet om het te verbranden voor het raspen.

Lees ook: De beste pillen voor vermageringsdieet