Slaapstoornissen zijn een ernstige sociale ziekte, die, indien onbehandeld, ernstige gevolgen kan hebben voor onze gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk, en de oorzaak kan worden van de ontwikkeling van vele gevaarlijke ziekten. Slaapproblemen kunnen zich op vele manieren uiten, onvermogen om in slaap te vallen of slechte kwaliteit van de slaap, waardoor het moeilijk, en soms zelfs onmogelijk wordt om het lichaam te regenereren, om uit te rusten na een zware dag.

Daar zijn veel oorzaken voor aan te wijzen, maar het is belangrijk om ze effectief tegen te gaan, met natuurlijke, veilige methoden, bij voorkeur kruidenbehandelingen. Het is een goed idee om veel kruidenmiddelen, zoals citroenmelisse, te gebruiken om u te helpen in slaap te vallen.

Wetenschappelijke naam en herkomst van citroenmelisse

Melisse balsem

Dit kruid, dat in toenemende mate niet alleen in de traditionele, maar ook in de conventionele geneeskunde wordt gebruikt, draagt de Latijnse wetenschappelijke naam Melissa officinalis. Het is ook bekend onder de meer bekend klinkende namen, zoals bijenmelisse, citroenmelisse of kamperfoelie. In het wild komt zij algemeen voor in het gehele Middellandse-Zeegebied, met inbegrip van de zuidelijke regio’s van ons continent en Noord-Afrika. Het is al bekend sinds de oudheid en tegenwoordig wordt het bijna overal ter wereld geteeld en vindt het ook zijn toepassing in de keuken.

Citroenmelisse uiterlijk

Melisse (Citroenmelisse) Melissa officinalis is een overblijvend kruid, behorend tot de clematisfamilie, dat tot 60 cm hoog kan worden. De plant heeft een sterk vertakte, met haren bedekte stengel en bloeit in het voorjaar met vele kleine heldergele bloemen. Het zijn de gedroogde citroenmelissebladeren, die bij het pletten een karakteristiek citroenaroma afgeven, die voor medicinale doeleinden worden gebruikt.

Samenstelling van citroenmelisse

De grootste rijkdom van citroenmelissebladeren is hun samenstelling vol voedingsstoffen die essentieel zijn voor onze gezondheid. De belangrijkste werkzame stof hier is de etherische olie, bestaande uit drie verbindingen: citral, citronellal en geraniol, ondersteund door andere werkzame stoffen, en citroenmelisseblaadjes bevatten:

 • tannines, met antibacteriële activiteit;
 • flavonoïden, die fungeren als antioxidanten;
 • karetonoïden;
 • slijmstoffen, die verschillende delen van het spijsverteringsstelsel beschermen;
 • Fenolzuren, hoofdzakelijk cafeïnezuur, ferulinezuur, rozemarijnzuur en chlorogeenzuur;
 • chlorofyl;
 • mineralen;
 • vitamine C, een andere sterke antioxidant, die vrije radicalen verwijdert.

Geneeskrachtige eigenschappen van citroenmelisse

Citroenmelisse

De chemische samenstelling die citroenmelisse Melissa officinalis kenmerkt, maakt het vrijwel onmiddellijk geschikt om te worden gebruikt bij de behandeling van vele ziekten, waarbij de symptomen effectief worden verlicht en de oorzaken worden weggenomen. Daarom zit het in veel geneesmiddelen en is het ook de moeite waard om gedroogde citroenmelisseblaadjes te gebruiken, die kunnen worden gebrouwen tot een smakelijke, aromatische infusie waarin de etherische olie de hoofdrol speelt. Patiënten zelf, maar ook artsen van verschillende specialismen, waarderen citroenmelisse om de volgende gezondheidsbevorderende eigenschappen:

Citroenmelisse kalmerend effect

Op dit punt blinkt citroenmelisse uit in de volksgeneeskunde en is het niet te vergelijken met enig ander kruid dat in ons land groeit of wordt geteeld. De kalmerende eigenschappen van citroenmelisse zijn nuttig bij het verlichten van de symptomen van stress, een moeilijk te behandelen beschavingsziekte van onze tijd. Het uit zich onder meer in nerveuze spanning, soms zo sterk dat het normaal functioneren erdoor wordt bemoeilijkt.

Het kalmerende effect van citroenmelisseblaadjes is te danken aan hun gehalte aan essentiële oliën, die een gunstige invloed hebben op het zenuwstelsel, waardoor dit geleidelijk “tot rust komt”. Een groot voordeel van citroenmelisseolie is de snelle werking; de eerste positieve effecten zijn al merkbaar enkele minuten na het drinken van een warm aftreksel of het innemen van een supplement waarvan het belangrijkste werkzame bestanddeel citroenmelisseblaadjes zijn. Naast het tegengaan van de symptomen van stress, zijn citroenmelisse remedies ook nuttig in geval van andere problemen met het zenuwstelsel:

 • in een staat van sterke nerveuze opwinding;
 • Angst en depressie;
 • chronisch vermoeidheidssyndroom, waardoor in dit geval een volledige regeneratie van het lichaam
 • hoofdpijn, vooral van migraine oorsprong
 • neurose met vegetatieve basis;
 • emotioneel onevenwicht;
 • Alzheimera ziekte en dementie, waardoor de intensiteit van hun symptomen merkbaar afneemt;
 • aanvallen van melancholie.

Citroenmelisse voor slaapstoornissen

Een andere toepassing van gedroogde citroenmelisseblaadjes is om te helpen bij allerlei slaapstoornissen. Dit is een probleem waarmee miljoenen mensen over de hele wereld dagelijks te kampen hebben en waardoor zij niet volledig kunnen uitrusten, wat een negatieve invloed heeft op vele aspecten van de gezondheid. Het ergste symptoom is slapeloosheid, maar slaapproblemen kunnen zich ook op andere manieren uiten:

 • rusteloze benen syndroom (RLS);
 • onvrijwillige en pijnlijke krampen in de benen;
 • slaapapneu, gekenmerkt door snurken dat anderen in huis kan storen;
 • een gevoel van slaperigheid dat ons vaak de hele dag vergezelt;
 • plotselinge aanvallen van slaperigheid, bekend als narcolepsie.

Deze symptomen worden snel verholpen, bijvoorbeeld met melisseolie of vers gebrouwde bladeren, die niet alleen garanderen dat zelfs de kleinste problemen met inslapen worden vermeden, maar ook een hoge kwaliteit van de slaap garanderen. Dit is de basis voor een goede rust en 100% ontspanning van het lichaam, om het voor te bereiden op de uitdagingen van de volgende dag, en balsem bovendien

 • ontspant de spieren en vermindert zo de spanning in het hele lichaam;
 • heeft een kalmerend en verzachtend effect op het zenuwstelsel;
 • mogelijke pijn wegneemt, ook die waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk is om in slaap te vallen;
 • reguleert het hartritme, voorkomt hartritmestoornissen en hartkloppingen;
 • verlaagt hoge bloeddruk;

Melisse voor de spijsvertering

De kalmerende en slaapbevorderende eigenschappen van citroenmelisse zijn niet de enige die de moeite waard zijn om te waarderen. Zij kunnen ook met succes worden gebruikt voor andere ziekten, waaronder problemen met een goede spijsvertering en stofwisseling. Spijsverteringsstoornissen en een vertraagde stofwisseling behoren tot de belangrijkste oorzaken van overgewicht en zwaarlijvigheid, die in extreme gevallen zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Citroenmelisseblaadjes hebben niet alleen een kalmerend effect op het zenuwstelsel, ze helpen ook gespannen gladde darmspieren ontspannen, waardoor een regelmatige lediging wordt vergemakkelijkt en pijnlijke buikkrampen worden voorkomen.

Het is de moeite waard ze te gebruiken als ondersteuning van het verteringsproces van bijzonder moeilijk verteerbare maaltijden, omdat ze, zij het in betrekkelijk geringe mate, de afscheiding van maagsap en gal verhogen. Stoffen in citroenmelissebladeren worden onder meer gebruikt bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom:

 • schadelijke bacteriën en schimmels uit het spijsverteringsstelsel verwijderen;
 • hebben een winderig en diuretisch effect;
 • eetlust opwekken;
 • voorkomt leververvetting door lipide-oxidatie te remmen
 • zorgt voor volledige doorgankelijkheid van de galwegen.

Citroenmelisse voor hart en bloedvaten en ademhalingsstelsel

Regelmatige consumptie van citroenmelisse heeft ook een zeer gunstige invloed op de werking van het hart en de gehele bloedsomloop, die sterk wordt beïnvloed door het gehalte van de hierboven genoemde etherische olie in de bladeren van deze plant. Het verlaagt, samen met andere bestanddelen, het gehalte aan “slechte” cholesterol LDL in het bloed en voorkomt zo de ontwikkeling van atherosclerose, een ziekte die zich onder andere uit in duizeligheid, gevoelsstoornissen en verlamming van de ledematen, hoge bloeddruk en zelfs nierfalen.

Het helpt ook bij aandoeningen van de luchtwegen en brengt snel verlichting bij patiënten die worstelen met de gevolgen van bronchiale astma of ernstige bronchitis symptomen die een gezonde, rustgevende slaap in de weg staan. De fenolzuren zorgen voor een gemakkelijke ademhaling, waardoor u ‘s morgens volledig uitgerust wakker wordt.

Melisse voor geheugen en concentratie

Mensen met geheugen- en concentratieproblemen kunnen overwegen citroenmelisse tabletten of citroenmelisse thee in hun dieet op te nemen. Op die manier kunnen zij cognitieve stoornissen vermijden, beter onthouden en zelfs zeer grote hoeveelheden nieuwe informatie opnemen.

Citroenmelisse bijwerkingen

Medische producten, waaronder medische balsem, kunnen worden gebruikt door iedereen die ze nodig heeft, ook zwangere vrouwen, en vrijwel zonder enig risico op storende bijwerkingen bij deze producten. Producten op basis van citroenmelissebladeren, zoals citroenmelisseolie, kunnen worden gebruikt om bijzonder hevige menstruatiepijn te verlichten, dankzij hun gladde spierontspannende werking. Zij blijken bijna even doeltreffend te zijn als diastolische pillen en, in tegenstelling tot veel van deze pillen, volkomen onschadelijk. Ze werken ook goed bij andere menstruatieproblemen, waaronder het reguleren van de menstruatiefrequentie.

Melissebalsem thee of tabletten

Melisse balsem

Er zijn vele manieren om citroenmelisse te gebruiken, zowel in de volksgeneeskunde als in de meer moderne geneeskunde, en de keuze komt eigenlijk neer op het beantwoorden van de vraag wat beter zal zijn, thee of tabletten. In het eerste geval volstaat het om gedroogde citroenmelisseblaadjes te kopen en ze zelf te brouwen; giet er kokend water over, dek de pot af en laat ze ongeveer 10 minuten trekken. Een dergelijke thee, gedronken voor het slapen gaan, kalmeert perfect, neemt vermoeidheidsverschijnselen weg, ontspant u, u kunt er de hele nacht door slapen en de gezondheidseigenschappen verschillen niet van de zo populaire groene thee.

Als dit u te lastig lijkt, kunt u beter kiezen voor praktischer tabletten, die alleen volgens de aanbevelingen van de fabrikant ingenomen hoeven te worden. Een van de beste, ook geprezen door specialisten, is Melatolin Plus, dat niet alleen geneeskrachtige melisse bevat, maar ook andere stoffen:

 • melatonine, een hormoon dat op natuurlijke wijze wordt geproduceerd in de pijnappelklier van de hersenen;
 • lupuline uit hopbellen, even kalmerend;
 • Indiase ginseng, zoals ashwagandha het best in staat om de effecten van stress op te vangen;
 • tryptofaan en l-theanine, die verantwoordelijk zijn voor de juiste melatoninespiegel en een snel inslapen bevorderen;
 • Vitamine B6, verantwoordelijk voor de goede werking van het zenuwstelsel;
 • saffraan, zorgt altijd voor een uitstekend geestelijk welzijn.

Melisa medica waar te koop

Zoekt u citroenmelisse niet in de vorm van etherische olie, maar van gedroogde blaadjes om te brouwen, dan moet u naar de dichtstbijzijnde kruidenwinkel of apotheek gaan, waar u ze zeker zult krijgen. Je kunt ook snoepthee kopen, dan hoef je alleen maar het zakje in een glas te doen, er kokend water over te gieten en klaar is Kees.

Veel voedingssupplementen die gemalen citroenmelissebladeren bevatten, kunnen ook bij een apotheek in de buurt worden gekocht, maar supplementen zoals Melatolin Plus zijn alleen verkrijgbaar via de website van de fabrikant. Dit is een vaak gebruikte en praktische oplossing, die de koper de zekerheid geeft dat hij altijd een origineel en 100% doeltreffend product koopt tegen een prijs die zeker geen andere winkel of apotheek zal bieden.

melatolin plus 01