Alcohol heeft de mens meer dan 4000 jaar begeleid, toen de gewoonte om te drinken voor het eerst in Mesopotamië werd geadopteerd, vanwaar het zich waarschijnlijk verspreidde naar de hele oude wereld van die tijd. Zulke dranken met hoge doses zijn enorm populair geworden door de plaats, die helaas tot op de dag van vandaag voortduurt, ook al werd overmatige consumptie van wijn of wodka in de eerste jaren van het christendom door de geestelijkheid veroordeeld. Zelfs zij behandelden alcohol niet als iets schadelijks, maar als een effectieve remedie voor vele kwalen, en deze misvatting is in de meeste gevallen nog steeds geldig in de samenleving, zelfs nu. Veel mensen beseffen nog steeds niet dat het drinken van een of meer biertjes of wodka per dag een ziekte op zich is, en dat de gevolgen van het drinken van meer alcohol tragisch kunnen zijn.

Wat ons naar alcohol doet grijpen

Alcohol flessen

Voordat we echter schrijven over de schadelijkheid van alcohol en de negatieve, zelfs destructieve gevolgen ervan voor onze gezondheid, moeten we weten waarom we naar alcohol grijpen en waarom het bij sommige mensen eindigt in de ontwikkeling van een alcoholische aandoening. Het vaststellen van de ondubbelzinnige oorzaak van alcoholisme is niet eenvoudig en de staat van verslaving zelf kan in twee basisgroepenworden verdeeld :

1) Geestelijke verslaving

We definiëren deze aandoening meestal als een sterke mentale behoefte om naar alcohol of een andere even verslavende drug te grijpen. Dit wordt bevorderd door hetzelfde effect van alcohol, dat een vals gevoel van mentale ontspanning geeft, schijnbaar ook het bestrijden van de negatieve staten van sterke nerveuze spanningen, ontspannen zelfs tijdens sterke stress. Dit is het meest gevoelige en gevaarlijke moment waarop je deze symbolische grens kunt oversteken en van achteren terug kunt keren, dat zal in ieder geval moeilijk zijn, soms helaas onmogelijk.

Het moet duidelijk zijn dat alcohol geen miraculeus middel is om alle problemen in het leven aan te pakken, maar slechts een vals substituut is om ze op te lossen. De volgende dag, als je nuchter bent, komen ze terug met een dubbele kracht, en de strijd tegen hen op een kater zal nog moeilijker zijn.

2 Lichamelijke verslaving

Als een natuurlijk gevolg van een mentale verslaving, de volgende fase van progressief alcoholisme. In dit stadium begint een alcoholist, want zo moet een verslaafde worden genoemd, het lichaam te voorzien van toenemende doses van deze drug. Dit komt rechtstreeks voort uit de toename van de immuniteit van het lichaam, dus om de vorige staat van dronkenschap te bereiken moet men gewoon meer en meer drinken. Frequent drinken veroorzaakt geleidelijk aan schade aan bijna alle systemen en inwendige organen, vooral het maagdarm-, bloed- en zenuwstelsel, en dan verschijnt het zogenaamde ontwenningsverschijnsel, dat zich op een kenmerkende manier manifesteert:

 • aandoeningen van het spijsverteringsstelsel als gevolg van alcohol, braken of diarree;
 • zware stress, angst;
 • slaapproblemen die leiden tot slapeloosheid;
 • een gevoel van constante nervositeit, vaak agressief gedrag, zelfs tegenover geliefden;
 • hoofdpijn zo ernstig als migraine;
 • verhoogde bloeddruk, wat kan leiden tot schade aan de hartspier en de bloedvaten;
 • alcoholisch delirium, beter bekend als delirium tremens. Dit is een gevaarlijke aandoening, die niet alleen de gezondheid maar ook het leven bedreigt, met hallucinaties, oriëntatiestoornissen, stemmingswisselingen van euforie naar depressie, verhoogde temperatuur, stuiptrekkingen.

Alcoholisme, zoals overgewicht en obesitas, wordt soms veroorzaakt door genetische en erfelijke factoren. Als er in de oudere generatie van de naaste familie een persoon was die verslaafd was aan alcohol, dan kan dit door het drinken de ontwikkeling van verslaving in andere leden van de familie veroorzaken, en dit fenomeen wordt familiealcoholisme genoemd. Deze gevaarlijke ziekte kan ook worden veroorzaakt door alcoholisme:

 • medisch, wanneer het lichaam zo verslaafd raakt aan een bepaalde factor, in dit geval ethylalcohol, dat het niet goed kan functioneren zonder het af te leveren, ongeacht de ravage die het aanricht;
 • pedagogisch, als gevolg van het feit dat ze in een disfunctioneel gezin van alcoholisten zitten, wat een negatieve invloed heeft op de opvoeding van een kind dat, omdat het geen andere positieve patronen heeft, vaak al op jonge leeftijd naar alcohol grijpt.

Alcoholisme – een ziekte met hoge sterftecijfers

een dronken man en een glas whisky

Alcoholisme is dezelfde ziekte als vele andere, maar als het niet op tijd wordt behandeld , eindigt het meestal in de dood van de patiënt. Er zit echt geen overdrijving in deze bewering, het is een ziekte met een extreem hoog sterftecijfer. Meer dan 3 miljoen mensen sterven elk jaar aan alcohol, wat volgens het WHO-rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie goed is voor bijna 6 procent van alle sterfgevallen, en mannen sterven vaker, bijna 75 procent van alle gevallen. Zo’n hoog percentage sterfgevallen is natuurlijk niet direct te wijten aan het alcoholgebruik zelf, maar ook aan de ziekten die het veroorzaakt.

Juiste diagnose van de symptomen van alcoholisme

De behandeling van alcoholisme is een zeer moeilijk en langdurig proces, en de basis voor succes is de juiste houding van de verslaafde, de bereidheid om de verslaving te bestrijden. Hij moet zeggen dat hij te vaak naar wijn, bier of wodka grijpt, en de verontrustende symptomen die hij of iemand in zijn omgeving zou moeten opmerken zijn:

 • totaal gebrek aan controle over zijn verslaving, een onbeheersbare drang om naar een glas te reiken;
 • Ongebreideld drinken, meestal drinkt een alcoholist dood, wat vaak leidt tot een staat van verlies van bewustzijn;
 • zijn leven uitsluitend op het drinken te richten, is de alcoholist geleidelijk aan niet in staat om over iets anders na te denken, voortdurend op zoek naar mogelijkheden om te drinken en, tegelijkertijd, excuses om het te rechtvaardigen;
 • een geleidelijke, waarneembare toename van de tolerantie voor de invloed van alcohol, waardoor het nodig is om steeds meer alcoholische dranken te drinken om een staat van dronkenschap te bereiken;
 • problemen met de concentratie en het geheugen, waardoor het in de loop van de tijd onmogelijk wordt om zich te concentreren op de eenvoudigste activiteiten en om zelfs kleine delen van nieuwe informatie te onthouden;
 • de verkeerde manier om de omringende realiteit waar te nemen, volledig vertekend door de negatieve invloed van alcohol op de hersenfunctie, wat problemen veroorzaakt met een goede inschatting van de situatie en een verzwakt rechtvaardigheidsgevoel;
 • gestoord door alcohol de juiste overdracht en ontvangst van prikkels uit de omgeving;
 • het voortdurend bewijzen aan het milieu dat de alcoholist in staat is de verslaving onder controle te houden en deze op elk moment te breken. Dit leidt tot paradoxale situaties wanneer hij buiten, d.w.z. op het werk, probeert nuchter te blijven en ‘s avonds thuis dronken wordt tot bewusteloosheid.

De volgende stadia van alcoholisme

Het observeren van opeenvolgende symptomen van deze ziekte is een duidelijk, maar meestal genegeerd, alarmsignaal dat je je progressieve verslaving niet onder controle hebt. Helaas geldt dit voor de overgrote meerderheid van de alcoholisten, waardoor de effecten van het drinken, die vroeg of laat toch voelbaar zullen zijn, volledig worden onderschat. De voortgang van de verslaving wordt door specialisten verdeeld in opeenvolgende fasen en we maken een onderscheid tussen elke verslaafde:

 • fase 1, de beginfase, waarin de verslaving een methode is om van mentale spanningen af te komen en geleidelijk aan een integraal onderdeel wordt van de dagelijkse ontspanning, zonder welke het moeilijk voor te stellen is om te ontspannen of de effecten van stress weg te nemen;
 • fase 2, de alarmerende fase, waarin de eerste negatieve effecten van het drinken langzaamaan het belangrijkste worden in de loop van de dag. Een van de symptomen, kenmerkend voor deze fase, zijn problemen met het herinneren van wat we deden onder invloed van alcohol;
 • fase 3, kritiek, waarin je je verslaving niet meer onder controle kunt houden en de verslaafde alleen nog maar kan denken aan het moeten drinken en op de een of andere manier het geld krijgen om alcohol te kopen, omdat in deze fase veel mensen niet meer normaal kunnen werken;
 • fase 4, chronisch, die als de laatste kan worden beschouwd, omdat het uitkomen ervan en de hele verslaving vaak onmogelijk blijkt te zijn. Een alcoholist verkeert vrijwel altijd in een staat van permanente dronkenschap, waardoor bijkomende ziekten ontstaan die meestal eindigen met zijn dood.

Ziekten veroorzaakt door het drinken van alcohol

Een vrouw met glas- en leverpijn

De organisaties die betrokken zijn bij de strijd tegen alcoholisme luiden de noodklok en willen de autoriteiten bewust maken van het probleem en de nodige middelen krijgen om het, zij het gedeeltelijk, uit te schakelen. Helaas zijn de meeste maatregelen van de overheid meestal beperkt tot het dekken van het probleem en niet tot de echte oplossing ervan. De verhoging van de accijnzen op alcohol heeft ook eenzuiver symbolische betekenis, die hogere inkomsten voor de begroting genereert, maar de consumptie niet beperkt.

Ook artsen van verschillende specialismen maken zich zorgen, die moeite hebben om zowel de verslaving zelf als de gevolgen ervan te behandelen, dat wil zeggen de ravage die het in het lichaam aanricht. De kosten hiervan zijn enorm en moeten vaak door de verslaafde zelf worden gedragen, zonder hulp van de staat, en jarenlang in de rij staan omde juiste specialist te vinden. In deze zaak moet onmiddellijk enige effectieve actie worden ondernomen, want onbehandeld alcoholisme leidt tot ziekten:

Hart- en vaatziekten

Dit zijn de fundamentele en tegelijkertijd een van de ernstigste ziekten waar iemand die misbruik maakt van alcohol mee te maken krijgt. Deze ziekten zijn het niet waard om te verwaarlozen, tenzij we ons echt niet bekommeren om onze gezondheid of zelfs ons leven. Van de kwalen waarmee men in dit geval rekening moet houden, is het grootste gevaar dat ze vormen:

 • Hypertensie, die bijvoorbeeld bij drinkende mannen voorkomt in ongeveer 20 – 30 procent van de gevallen. Onbehandeld verhoogt het risico op verdere ziekten, waaronder myocardinfarct of een even gevaarlijke beroerte;
 • hartritmestoornissen, die vaak gepaard gaan met atriumfibrillatie, zijn de meest voorkomende doodsoorzaak voor alcoholisten met aritmie;
 • alcoholische cardiomyopathie, een ernstige ziekte die zich manifesteert door progressief hartfalen in combinatie met degeneratieve veranderingen. Deze verwondingen veroorzaken stoornissen in de doorbloeding, verminderde trainingstolerantie, hartkloppingen en zwellingen van de onderste ledematen en de buik.

Maagdarmkanaal

De slokdarm, de maag, de twaalfvingerige darm of de darmen zijn elementen van het maag-darmkanaal die door alcohol zodanig beschadigd zijn dat het vaak niet meer mogelijk is om hun volledige doeltreffendheid te herstellen. De lijst van ziekten die we in dit geval kunnen tegenkomen, wordt steeds langer en we zullen er onder meer vinden:

 • ontsteking van de bovengenoemde organen, en afgezien daarvan betreft het ook het slijmvlies dat het hele spijsverteringsstelsel van binnenuit bekleedt;
 • pancreatitis, die door verstoringen in de afscheiding van de geproduceerde enzymen zelfs zelfreducerend werkt, wat de patiënt veel pijn bezorgt;
 • hepatitis, veroorzaakt door de toenemende steatose, die zich manifesteert in ernstige pijn en een aanzienlijke vergroting van dit belangrijke orgaan;
 • cirrose, een ziekte die in veel gevallen de dood van een alcoholist tot gevolg heeft en onherstelbare schade veroorzaakt. Kenmerkend zijn barstende bloedvaten op de handen, gele verkleuring van de huid en de ogen, zichtbare winderigheid van de buik, bloedingen uit de slijmvliezen, hemorragische bloedingen en als gevolg daarvan coma en de dood.

Hersenbeschadiging en geestesziekte

Alcoholmisbruik beïnvloedt ook het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel, waardoor hun fysieke degeneratie zich als volgt manifesteert:

 • moeilijk te controleren stuiptrekkingen, meestal beginnend met onschuldige handenschudden;
 • zenuwontsteking, waarvan de symptomen bestaan uit zintuiglijke stoornissen, spierpijn en het geleidelijk verdwijnen ervan;
 • onevenwichtigheden;
 • flauwvallen en langdurig bewustzijnsverlies;
 • visuele neuropathie;
 • de bovengenoemde problemen met het geheugen, de concentratie en het herinneren.

Alcohol is de grootste vijand van onze geestelijke gezondheid, en wanneer we deze uiterst schadelijke drug misbruiken, moeten we rekening houden met de volgende schadelijke effecten, zoals:

 • Alcoholparanoia, mentale waanideeën die de perceptie van de omringende realiteit volledig vervormen. Het syndroom van Othello is hier zeer kenmerkend voor mannen die onder invloed van alcohol hun partners voortdurend verdenken van verraad;
 • hallucinaties, hallucinaties, het horen van stemmen, of het zien van niet-bestaande dingen of mensen;
 • depressie, die bij veel patiënten zelfmoordgedachten kan veroorzaken, die vaak in een ziekenhuisomgeving moeten worden behandeld.

Seksuele beperking

Wie elke dag grote hoeveelheden alcohol drinkt, kan een succesvol en lonend seksleven vergeten. De drang en het libido nemen in snel tempo af en de meeste mannen vinden het steeds moeilijker om een goede erectie te krijgen en te behouden om seks te hebben, en alcohol is ook een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. Bij vrouwen daarentegen kan alcoholisme het ontstaan van de eerste symptomen van de menopauze versnellen.