In mijn vorige post schreef ik over de negatieve effecten die het regelmatig drinken van laxeerthee kan hebben. In feite hoef je er niet naar te grijpen als je het tempo van de stofwisseling wilt verhogen en de darmen wilt helpen om te werken. Er is een veel gezondere manier om voedingsvezels te consumeren.

Havervlokken en andere graanvlokken, zemelen, fruit en groenten, volkorenbrood – deze producten zijn uitzonderlijk rijk aan voedingsvezels, die een onschatbare rol spelen bij het verbeteren van de spijsvertering. De grote hoeveelheden zijn ook te vinden in muesli, knapperig brood en graansticks die in bijna elke markt of kruidenierswinkel verkrijgbaar zijn.

Vezel is een vezelige polysacharide, die zich zeer karakteristiek gedraagt in het maagdarmkanaal. Het wordt niet verteerd, maar reist door alle delen van het spijsverteringskanaal en veegt alle resten van het spijsverteringskanaal weg. Deze eigenschap bevordert de eliminatie van schadelijke stofwisselingsproducten uit het lichaam. Bovendien verbetert de voedingsvezel op natuurlijke wijze de darmfunctie, veroorzaakt intensievere peristaltische bewegingen, en daarmee – voorkomt constipatie, reguleert de stofwisseling en ondersteunt het afslanken. De lijst van zijn waardevolle eigenschappen moet worden uitgebreid door de absorptie van glucose en het vermogen om te zwellen in de maag te verminderen en het gevoel van verzadiging te vergroten, wat zich ook vertaalt in afslankende effecten.