Elektrolyttekort bindt met veel onaangename gevolgen voor ons lichaam. Er zijn situaties waarin we in een zeer snel tempo waardevolle activa verliezen. vitaminen en mineralen, helaas komt het vaak voor dat we vergeten om ze aan te vullen. Dit geldt ook voor elektrolyten. Wanneer aandacht moet worden besteed aan hun hoeveelheid in het lichaam, hoe ze aan te vullen. Tekortkomingen en hoe kunnen deze worden voorkomen?

Elektrolyten – wat is het?

Elektrolyten zijn wateroplossingen van verbindingen als kalium, magnesium, calcium of natrium, alsmede chloriden en fosfaten, die nodig zijn voor een goede werking. In ons lichaam fungeren ze als een zender van zenuwimpulsen, zodat te weinig van hen deze processen verstoren.

Elektrolyten

De rol van elektrolyten is om regulering van het waterbeheer in het lichaam. Dit zijn stoffen positief of negatief geladen, wat betekent dat zij een aantrekkingskracht uitoefenen op Watermoleculen en helpen water door de spieren en spieren te transporteren. weefsels. Ze zijn essentieel voor het goed functioneren van de hersenen, van het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem.

Het grootste risico van een tekort elektrolyten is uitdroging.

Uitdroging – wat is het?

Uitdroging is de staat van het lichaam, wat zeer gevaarlijk is, vooral voor kinderen en ouderen. Het moet echter ook niet onderschat worden door volwassenen en jongeren. Uitdroging is een teken van te weinig elektrolyten, hetgeen betekent dat de water-elektrolytenbalans is ernstig verstoord. Symptomen zijn zwakte, vermoeidheid, flauwvallen, hallucinaties, soms misselijkheid en braken.

Uitdroging kan worden onderverdeeld in drie groepen geslachten:

 • hypertonisch – groter verlies water dan elektrolyten;
 • hypotoon – groter verlies elektrolyten dan water;
 • isotoon – verlies – verlies elektrolyten en water zijn vergelijkbaar.

Wanneer verliezen we de meeste elektrolyten?

Er kunnen verschillende oorzaken van uitdroging zijn. Het wordt vaak in verband gebracht met de hitte en een te lange verblijf op de zonneschijn. Het lichaam gebruikt dan meer water, de elektrolyten worden uitgescheiden. zijn ook van het zweet. Om het verlies van elektrolyten te voorkomen in tijden van hoge temperaturen moeten grotere hoeveelheden worden geconsumeerd. water of isotone dranken.

Een andere veel voorkomende oorzaak van uitdroging is diarree en braken, waarbij we veel waardevolle ingrediënten verliezen. De behandeling van buikgriep is grotendeels gerelateerd aan de consumptie van elektrolyten, die geacht worden de waterbalans van het lichaam in evenwicht te brengen.

gevuld met vloeistoffen

Verhoogd verlies van water en mineralen komt ook voor bij intensieve lichaamsbeweging. Om overtraining en de daarmee gepaard gaande uitdroging te voorkomen, wordt sporters geadviseerd om grote hoeveelheden water te drinken en er zijn ook speciale elektrolytische dranken voor lichamelijk actieve mensen.

Elektrolyten – de effecten van een tekort aan elektrolyten

Naast uitdroging, is er ook een tekort aan elektrolyten kunnen worden gekenmerkt door:

 • het schudden van de spieren;
 • een algemene zwakte;
 • een vermindering van de concentratie;
 • diarree of constipatie;
 • zwelling.

Hoe vullen we de elektrolyten aan?

Elektrolyt-tekort kunnen we Vul bij met voedsel en vloeistof. De juiste concentratie is weergegeven in de onderstaande tabel:

natrium: 3250 mg/l, 142 mmol/l,

kalium: 156 mg/l, 4 mmol/l,

calcium: 100 mg/l, 2,5 mmol/l,

magnesium: 24 mg/l, 1 mmol/l.

De beste manier om het volgende aan te vullen elektrolyten, dit:

 • het drinken van sterk gemineraliseerd water;
 • het drinken van isotone dranken;
 • Gebruik speciaal bereide elektrolyten in poeder- of tabletvorm voor ontbinding;
 • consumptie van tomatensap;
 • het gebruik van supplementen vitamine pillen in tabletten;
 • eten van voedsel met een grote kalium-, calcium- en magnesiumgehalte.

Elektrolyt supplementen – wanneer is het de moeite waard om ze bij je te hebben?

In situaties van verhoogde uitscheiding elektrolyten is het de moeite waard om speciale elektrolyten bij u te dragen voor ontbinding of isotone dranken die een reeks vitaminen bevatten en mineralen.

Het is aan te bevelen dat iedereen thuis het volgende heeft elektrolyten in poeder of tabletten, die nuttig zijn bij warmte of bij uitdroging door braken of bij uitdroging door braken en diarree. Zulke supplementen hebben een langere houdbaarheid voor We kunnen ze zonder problemen opslaan in onze huisartsenpraktijk. Ze zijn eenvoudig te bereiden en bevatten alle noodzakelijke informatie over het product. elektrolyten. Snel en eenvoudig te helpen bij het uitlijnen van de water-elektrolyt evenwicht van het organisme.

Isotone dranken

Isotone dranken, d.w.z. elektrolyten voor sporters, zijn te vinden in elke sportschool, in supplementenwinkels en in reguliere winkels. Dranken die rijk zijn aan vitaminen en mineralen moeten tijdens de training worden meegenomen om het verlies al tijdens de training goed te maken.

tone dranken

Elektrolyten moeten niet alleen tijdens krachttraining worden bijgevuld, maar ook tijdens duurtraining (vooral bij hoge intensiteit, zoals HIIT of Tabata). Isotone dranken zijn ook nuttig voor langdurig fietsen, hardlopen en na de training in het zwembad.

Zie ook: Een manier om je figuur te modelleren – oefeningen met handglijders

De samenstelling van isotonische dranken – wat moet er in die dranken zitten?

Elektrolytische dranken vaak worden door sporters gebruikt om hun verlies te compenseren op de volgende gebieden tijdens de training. Deze speciale isotone dranken zijn ontworpen om beïnvloeden kracht en energie en versnellen de regeneratie. Eens kijken wat er in die drankjes zit.

Elektrolyten

Isotone dranken zijn samengesteld uit voornamelijk uit elektrolyten en andere vitaminen en mineralen, ondersteuning van het goed functioneren tijdens en na de inspanning. Of we nu kiezen voor vloeibaar isotoon of vloeibaar isotoon… ontbindingssupplementen, worden ze gekenmerkt door een grote dosering… waardevolle stoffen om onaangenaamheden te voorkomen, geassocieerd met hun verlies.

Suikers

Veel mensen vermijden ze als vuur, terwijl glucose verantwoordelijk is voor de absorptie van water uit de darm Op deze manier kan het proces van het aanvullen efficiënter worden gemaakt. Een drankje van meer koolhydraten zullen het ook mogelijk maken om de calorieën na een harde training, wat bevorderlijk is voor de opbouw van spiermassa. Niet alle isotone dranken bevatten echter suikers, indien we op dit type wedden, moeten we ze goed bekijken. inhoud. Een te hoge concentratie aan monosachariden kan leiden tot om de stofwisseling te vertragen en herstelprocessen te verstoren… elektrolyten.

Cafeïne

Een substantie die ons een goede kick en de bereidheid geeft om te handelen. Isotone dranken bevatten vaak dit ingrediënt, maar niet alleen om het lichaam te stimuleren. Onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne na fysieke inspanning deelneemt aan de glycogeenaanvulling. Er zijn ook aanwijzingen dat het de vetverbranding ondersteunt.