Overgewicht kwam zeer bedrieglijk tot mij. Het was niet een plotselinge toename die me in staat zou stellen om het probleem onmiddellijk te zien en te proberen het onmiddellijk op te lossen. Overmatige kilo’s verschenen langzaam, dus ik zag lange tijd niets mis met mijn silhouet. De kleding was net iets strakker dan voorheen – geen groot ding. Na verloop van tijd moest ik de grootte echter veranderen in een groter formaat, dan in een nog groter formaat…….. Uiteindelijk kwam er een zorgvuldige observatie en reflectie dat ik dik was geworden.

Wat was van invloed op deze stand van zaken? Ten eerste is er geen ontbijt. In de ochtend, haastig naar het werk, heb ik niet bijna helemaal gegeten of heb ik zo ongeveer alles gegeten, snel. Dit resulteerde in een constant hongergevoel gedurende de dag, wat op zijn beurt resulteerde in constant eten.

In de tweede plaats is het eten boven de maat en bezwijken voor culinaire hoogstandjes. Werken in een restaurant kan erg verraderlijk zijn. Vooral als het gaat om gewichtsverlies en eetlust voor verschillende smakelijke hapjes. Het koken in de keuken van het restaurant ging hand in hand met een constante proeverij van gerechten (meestal veel substantieeler dan nodig), waarbij er ook nog eens overvloedige lunch- en dinermaaltijden waren. Omdat we in het restaurant traditionele gerechten serveren, waren dit zeker geen lichte en caloriearme gerechten. Op deze manier heb ik twee of zelfs drie keer zoveel calorieën verbruikt als mijn lichaam nodig had. Niets meer, niets meer.

Ten derde, gebrek aan activiteit. De hele dag door in het restaurant, dan weer thuis en ‘s avonds voor een tv of computer. Binnen enkele jaren was dit het geval voor de overgrote meerderheid van de dagen. Ik heb niet gesport, ik had geen fysieke inspanning, ik heb niet veel bewogen. Werk “achter de garami” kan niet als actief werk worden beschouwd.