Foliumzuur wordt ook wel vitamine B9, vitamine B11 of foliumzuur. Meestal we associëren met het feit dat zwangere vrouwen het moeten nemen, maar foliumzuur is nodig voor ieder mens, en veel… mensen lijden onder zijn tekortkomingen. Helaas, afgezien van de dames die in verwachting zijn… om het tekort aan te vullen, baby. I hoewel de grootste gevolgen te weinig foliumzuur zijn… daadwerkelijk oorzaken bij zwangere vrouwen (foetale afwijkingen kunnen voorkomen), we moeten allemaal zorgen voor de juiste hoeveelheid in dieet. Wat is foliumzuur, wat is de rol ervan in het lichaam en waarom het zo belangrijk is voor toekomstige moeders.

Foliumzuur – kenmerken

Vanaf het allereerste moment heeft ieder mens foliumzuur nodig. De vraag naar dit ingrediënt neemt niet af tot de ouderdom. Foliumzuur (vitamine B9, B11, vitamine M, foliumzuur, folatine) wordt een groep van ingrediënten genoemd, die ongeveer 20 pteryn derivaten bevat. Foliumzuur komt van nature voor in veel planten- en dierenweefsels en werd voor het eerst beschreven in de jaren veertig van de vorige eeuw toen spinaziebladeren onder een vergrootglas werden genomen. De naam van het zuur komt van het Latijnse folium, wat blad betekent. Foliumzuur is een gele stof, goed oplosbaar in water.

vrouw neemt tabletten

In termen van chemische structuur, zuur De film is een combinatie van de pterinezuurbasis p-aminobenzoëzuur (PABA) en glutaminezuur. De hoogste biologische activiteit wordt weergegeven als tetrahydrofolaat (TH4-folian).

Foliumzuur – actie en eigendommen

Het filmzuur neemt deel aan de juiste groei van alle cellen en regelt hun Het functioneren. Dit gebeurt door synthese van zuren van de nucleïsche die de genetische matrix van DNA vormen – een proces, waarbij ook vitamine B9 actief betrokken is. In combinatie met met vitamine B12 foliumzuur participeert in de creatie en ontwikkeling van van rode bloedcellen, dus het is hemorragisch en kan… om bloedarmoede te voorkomen. Sommige wetenschappers beweren dat zure folie kan sommige vormen van kanker voorkomen, vooral deze, geassocieerd met vrouwelijke voortplantingsorganen, zoals baarmoederhalskanker baarmoeder.

In combinatie met andere vitaminen uit foliumzuur van groep B beïnvloedt het normale homocysteïnegehalte – een aminozuur waarvan de hoge concentratie processen kan verstoren fysiologische cellen (met name gevaarlijk voor cellen die ontwikkelen zich intensief). De laatste gegevens bewijzen het ook, dat teveel homocysteïne in het lichaam kan bijdragen… aan de ontwikkeling van hartziekten, hartaanvallen of beroertes. Homocysteïne het verhoogt ook het niveau van het slechte cholesterol, dat is spoorwegen dragen bij aan de ontwikkeling van atherosclerose. Dit aminozuur vermindert het gehalte aan stikstofoxide, een verbinding die de vaten verwijdt Bloed.

Het menselijk lichaam probeert te handhaven normaal homocysteïnegehalte, waardoor het wordt omgezet in cysteïne, die in vrijwel alle eiwitten voorkomt, waaronder in haarkeratine of methionine. Het laatste eiwit serotonine wordt gevormd, wat ons humeur verbetert en ons in staat stelt Rustige, gezonde ontspanning en een sterke slaap, evenals noradrenaline, die verantwoordelijk is voor onze energie om te werken in van de dag. Dit zijn zogenaamde gelukshormonen, die zeer belangrijk zijn rol in het lichaam, dus het is de moeite waard om te zorgen voor hun juiste niveau. Studies hebben aangetoond dat bij mensen met een depressie en een verlaagd syndroom van de stemming, wordt vaak een foliumzuurtekort opgemerkt.

Foliumzuurtekort – symptomen

Een foliumzuurtekort kan leiden tot:

 • bloedarmoede;
 • degeneratieve aandoeningen;
 • osteoporose;
 • cardiovasculaire ziekte;
 • het optreden van foetale gebreken.

Overtollig foliumzuur – symptomen

Foliumzuur is een vitamine die we hebben misschien te veel. Er wordt geschat dat een te hoog zuurniveau De film kan het proces van carcinogenese intensiveren met vroege veranderingen van kanker.

Verbruik van foliumzuur in ook Grote hoeveelheden kunnen de gevolgen van van vitamine B12-deficiëntie, die zeer gevaarlijk is omdat het tekort aan deze van de component leidt tot bloedarmoede, veranderingen in het zenuwstelsel, en mentale stoornissen.

Waar foliumzuur voorkomt – bronnen

plant

De grootste hoeveelheden foliumzuur komen voor in donkergroene groenten, peulvruchten, fruit en graanproducten. Helaas valt vitamine B9 tijdens de warmtebehandeling en de blootstelling aan zonlicht snel uit elkaar. Tijdens het koken verliezen de producten tot 70% van hun foliumzuur, en een lange opslag van voedsel kan de hoeveelheid met de helft verminderen. Bovendien heeft het menselijk lichaam niet de mogelijkheid om deze vitamine voor lange tijd op te slaan, dus moet het systematisch worden toegediend. De absorptie van foliumzuur wordt verbeterd door vitamine C (de toevoeging ervan beschermt tot op zekere hoogte vitamine B9 tegen bederf), andere B-vitamines en biotine (vitamine H).


Bij de beste bronnen van foliumzuur onderscheiden we ons:

 • linzen (1 glas gekookte linzen is ongeveer 326 µg);
 • Kikkererwten (1 glas gekookte kikkererwten is ongeveer 310 µg);
 • pintobonen (1 glas is ongeveer 310 µg);
 • Asperges (200 g is ongeveer 298 µg);
 • spinazie (200 g is ongeveer 292 µg);
 • Romeinse sla (200 g is ongeveer 272 µg);
 • broccoli (200 g is ongeveer 194 µg);
 • raapbladeren (150 g is ongeveer 177 µg);
 • kool (200 g is ongeveer 160 µg);
 • Bieten (180 g is ongeveer 144 µg);
 • Spruitjes (200 g is ongeveer 122 µg);
 • avocado (140 g is ongeveer 113 µg);
 • peterselie (60 g is ongeveer 91 µg);
 • Bloemkool (200 g is ongeveer 88 µg);
 • groene erwten (140 g is ongeveer 88 µg);
 • quinoa (180 g is ongeveer 76 µg);
 • sinaasappels (1 stuk is ongeveer 72µg);
 • zonnebloempitten (30 g top ca. 68 µg).

Het interessante is dat vitamine B9 is een van de weinige waarvan de synthetische vorm wordt geabsorbeerd beter dan van voedsel, want bijna 100%, terwijl van voedsel we handhaven ongeveer 50% van deze component.

Wanneer daalt het filmniveau in ons lichaam? Het is een groot verlies als we onder chronische stress leven, grote hoeveelheden koffie en alcohol drinken, roken. De afbraak van foliumzuur treedt ook op bij het innemen van acetylsalicylzuur en bepaalde voorbehoedsmiddelen. Deficiëntie komt ook voor bij restrictieve diëten.


Dosering van foliumzuur


Aanbevolen dagelijkse inname van zuur van folie, afhankelijk van de leeftijdsgroep, ziet er zo uit:

 • kinderen: van 1 tot 3 jaar – 150 μg; 4. tot 6. 200 μg; 7. tot 9. – 300 μg
 • jongens: 10 tot 12 jaar oud – 300 μg; 13 tot 18 jaar oud – 400 μg;
 • Meisjes – 10 tot 12. leven 300 μg; 13 tot 18 jaar oud 400 μg;
 • Mannen: 400 μg;
 • vrouwen: 400 μg;
 • zwangere vrouwen: 600 μg;
 • 500 μg voor vrouwen die borstvoeding geven.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Specialisten raden aan om foliumzuur niet alleen in te nemen bij vrouwen die al zwanger zijn, maar ook bij vrouwen die proberen een baby te krijgen. De eerste zenuwkern in een kind, ook wel bekend als de zenuwspoel, die vervolgens in het ruggenmerg en de hersenen verandert, begint zich te vormen tussen 17 en 30 dagen na de bevruchting. Dit is een periode waarin veel vrouwen nog niet weten dat ze zwanger zijn en al een grotere behoefte aan vitamine B9 hebben.

drachtig

Te weinig foliumzuur tijdens de aanmaak van deze organen gebreken in hun ontwikkeling veroorzaken. Misschien zal het leiden tot het krijgen van het ruggenmerg en de hersenen en hun ontwikkeling zal worden gestopt. In dergelijke de situatie kan leiden tot een hersenbeschadiging, van hersenloosheid en spina bifida. Met de hersenloosheid van een kind kan maar een paar uur overleven. Spina bifida veroorzaakt inertie van het onderlichaam, vaak in combinatie met een mentale handicap.

In Polen komen dergelijke gebreken voor 1-2 keer per 1000 geboortes, wat een behoorlijk aantal is. Daarom is vrouwen die van plan zijn zwanger te worden, wordt geadviseerd de zuurtoeslag aan te vullen. 0,4 mg film per dag gedurende enkele maanden voor ze gaan proberen een baby te krijgen.

Dosering van foliumzuur tijdens de zwangerschap

Vitamine B9 wordt beschouwd als het belangrijkste tijdens de zwangerschap. Het kan natuurlijk worden geconsumeerd samen met het voedsel, met behulp van een geschikt dieet. Echter, net als Ik heb al eerder gezegd dat foliumzuur uit voedsel wordt geabsorbeerd. minder dan in synthetische vorm. Daarom zijn zwangere vrouwen moet gebaseerd zijn op een goede aanvulling van dit ingrediënt.

Tijdens de zwangerschap neemt foliumzuur deelname aan de cellulaire regulering en draagt bij aan de juiste van de groei van rode bloedcellen. Het is de moeite waard om te onthouden dat in zwangere vrouwen Het is belangrijk om niet alleen de veiligheid van het zich ontwikkelende kind te waarborgen, maar ook de toekomstige moeder, en ze kan gemakkelijk een infectie oplopen of bloedarmoede krijgen. Daarom het is zo belangrijk om een goede voeding te hebben en het onder controle te houden. dokterssupplementatie. Studies tonen aan dat het zuurverbruik folie tijdens de zwangerschap vermindert het risico op neurale buisdefecten in een kind tot 70%, en een langdurige inname van deze vitamine beschermt van vrouwen voor baarmoederhalskanker.

Hoe lang duurt het om foliumzuur te nemen tijdens de zwangerschap?

Artsen bevelen het gebruik van zuur aan van de 16e week van de zwangerschap en ze benadrukken dat zijn Aanvulling voor en aan het begin van de zwangerschap is het belangrijkst, want dan kan een tekort aan dit mineraal het ergste hebben… gevolgen. De systematische dosis zuur tijdens de zwangerschap is ook ongeveer 0,4 %. mg per dag. Er is geen angst voor een overdosis van deze vitamine, omdat wordt uitgescheiden met urine.

Er zijn gevallen waarin het is gerechtvaardigd om hogere doses foliumzuur te nemen in Zwanger. Dit is het:

 • een tweelingzwangerschap;
 • de BMI indicator boven 30;
 • rokende sigaretten.

Een dosis van 1 mg foliumzuur wordt aanbevolen ook aan zwangere vrouwen die lijden aan megaloblastiek… en hyperhomocysteïnemie. Vrouwen met epilepsie die in eerdere zwangerschappen defecten in het zenuwstelsel hebben gehad, moeten nemen tot 4 mg foliumzuur per dag.

Een dieet rijk aan foliumzuur – basen

avocado

Hoewel foliumzuur het meest voorkomt je hoort in de context van zwangere vrouwen, je hebt het nodig aan ieder mens. Personen die geen verhoogde hebben deze vitamine nodig, ze hebben geen behoefte aan extra suppletie, als ze zorgen voor de juiste hoeveelheid zuur van plastic in het dieet. Hoe stel je een dieet samen dat rijk is aan foliumzuur?

Hoe de hoeveelheid foliumzuur te verhogen op een dieet?

Er zijn verschillende regels die we kunnen om de hoeveelheid foliumzuur in onze dieet.

Eet veel groenten en fruit

Groenten en fruit zijn de beste een bron van folaten in hun natuurlijke vorm. Bovendien moeten ze in een dieet er zijn ook andere bronnen van foliumzuur, tussen andere volkorenbrood of granen.

Selecteer de minste verwerkt

Onder invloed van hoge temperatuur is het zuur de folie is snel aan het ontbinden. Het is ook gevoelig voor het effect van het licht, dus we moeten het voedsel opslaan in strak gesloten verpakkingen, op verduisterde plaatsen. Als we al moeten koken, is het het beste om het te doen als de kortste en minimale hoeveelheid water, wat we ook niet moeten doen. Giet het uit, want het neemt grote hoeveelheden foliumzuur op. Water na We kunnen bijvoorbeeld kookgroenten gebruiken om saus te bereiden.

Aanvulling

Als u niet in staat bent om aan het dieet van producten die een filmische samenstelling bevatten en je vermoedt dat je mist het, gebruik het supplement. Synthetische vorm Vitamine B9 wordt zeer goed geabsorbeerd en zal zeker helpen om onze tekortkomingen goed te maken.

Foliumzuur – samenvatting

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B9 of foliumzuur is een ingrediënt dat essentieel is voor aan elke persoon, zowel kinderen als volwassenen. De grootste De noodzaak van dit ingrediënt wordt aangetoond door zwangere vrouwen, vooral in het begin, want vitamine B9 vermindert aanzienlijk risico op neurale buisdefecten die kunnen leiden tot schade aan de ruggengraat en de hersenen. Artsen bevelen foliumzuur aan een paar maanden voor het aanvragen van de baby en ten minste tot de 16e week van de zwangerschap. Studies tonen aan dat Foliumzuur kan ook baarmoederhalskanker voorkomen, dus zijn suppletie wordt aanbevolen voor vrouwen.

Folacin kan worden geleverd vanaf voedsel, zijn grootste hoeveelheden zijn in groenten en fruit rauw. Hoge temperatuur en licht dragen bij aan snel verval van foliumzuur, daarom, om de hoeveelheid ervan in het dieet te verhogen, de behandeling van het voedsel moet tot een minimum worden beperkt en Bewaar levensmiddelen in een goed gesloten verpakking. Vitamine B9 is een van de weinige waarvan de synthetische vorm wordt beter geabsorbeerd dan voedsel, dus zwangere vrouwen en mensen die een foliumzuurtekort op zichzelf vermoeden, ze zouden moeten wedden op een supplement.