De kou is een aandoening die iedereen kan treffen, ongeacht leeftijd, geslacht of zelfs seizoen. De meest voorkomende oorzaak is een virale infectie, en de symptomen zijn uiterst lastig. Een onbehandelde verkoudheid eindigt in ernstige complicaties, soms zelfs levensbedreigend. Als we de eerste storende symptomen opmerken, rennen we meteen naar de dokter. Onze moeders en grootmoeders hadden hier echter een andere aanpak voor, wetende hoe effectief de huismiddeltjes voor de verkoudheid zijn. Zo zijn generaties van onze landgenoten behandeld, dus niets weerhoudt ons ervan hetzelfde te doen, om te voorkomen dat we ons maag- en spijsverteringsstelsel met pillen belasten. Het positieve effect van huismiddeltjes zal door het hele lichaam worden gevoeld, dankzij het fysieke en mentale welzijn .

Huismiddeltjes voor de verkoudheid – wat zijn de oorzaken van deze ziekte?

Hoewel we misschien zelfs in de zomermaanden verkouden zijn, worden we er in de herfst en de winter het meest aan blootgesteld. Dit wordt vergemakkelijkt door ongunstige weersomstandigheden, een hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen die de immuniteit van het lichaam verzwakken. Dit opent de weg voor verschillende infecties, waaronder virale. Wanneer we een persoon ontmoeten die besmet is met een van de virussen die een verkoudheid veroorzaken, moeten we rekening houden met de infectie zodra de persoon heftig hoest of niest.

Geneesmiddelen voor verkoudheid – hoe komt een infectie tot stand?

Bij hoesten of niezen beginnen de virussen te druppelen, ze zweven in de lucht samen met mond- of neusontlading. Soms vestigen ze zich op alledaagse voorwerpen die samen in het huishouden worden gebruikt, waar ze enkele uren zullen overleven en dus ook kunnen worden overgedragen op een voorheen gezond persoon. Eén nies veroorzaakt zelfs een mini-explosie van virulente deeltjes, die zich in het aantal van enkele tienduizenden over een afstand van enkele meters kunnen verplaatsen. Er zijn vele soorten virussen die verantwoordelijk zijn voor de symptomen van een verkoudheid, en meestal wordt die veroorzaakt door een verkoudheid:

 • rhinovirus, dat bijna 80 procent van de gevallen beïnvloedt;
 • coronavirus, verantwoordelijk voor ongeveer 15 procent van de ziekte en deze groep omvat ook COVID – 19, waar de hele mensheid momenteel mee worstelt;
 • andere virussen, die ook goed zijn voor ongeveer 15 procent van de gevallen, zoals adenovirussen, zogenaamde grieppaarvirussen of adenovirussen.

Wie loopt het meeste gevaar door de kou en hoe lang vormt het een bedreiging voor anderen?

in bed paren

De kou is een van de meest voorkomende seizoensgebonden ziekten die moeilijk te vermijden zijn, vooral voor mensen die niet te veel belang hechten aan hun gezondheid. Verwaarlozing, zoals een ongeschikt dieet dat overgewicht en obesitas veroorzaakt, vitaminedeficiënties of een gebrek aan lichaamsbeweging, dit alles vermindert zeer snel de prestaties van ons immuunsysteem. Mensen die geen actieve, maar typisch sedentaire levensstijl hebben en het huis niet te vaak verlaten, zijn gewoon ongedeerd en vrijwel elk contact met de zieke persoon kan leiden tot een progressieve infectie.

Helaas is de kou een ziekte die elk jaar een steeds grotere tol eist, hoewel het moeilijk is om precieze statistieken over de ziekte te geven. De meeste patiënten gaan niet naar de dokter, maar behandelen zichzelf thuis met hun eigen middelen, en dit is uiterst effectief. Kenmerkend voor deze virale infectie is het aanvankelijke, asymptomatische verloop, en de eerste zichtbare symptomen van een verkoudheid verschijnen gemiddeld na 2 dagen. Zodra we ze beginnen te voelen, beginnen we ook een bedreiging te vormen voor andere mensen, waardoor ze, afhankelijk van het verloop van de ziekte, 5 tot zelfs 14 dagen lang worden besmet. Dit gebeurt ook als we ons goed voelen, dus het is beter om het contact met andere mensen te beperken .

Kenmerkende symptomen van de ziekte

Zoals bij elke ziekte, ook bij een verkoudheid, moeten we naar een dokter gaan die ons onderzoekt, een goede diagnose stelt en de juiste medicijnen toewijst om alle symptomen te verwijderen. Maar als ze nog niet te ernstig zijn, zijn we in staat om ze zelf te diagnosticeren, met behulp van ten minste populaire gidsen, die we gemakkelijk kunnen vinden op het internet. Iemand zou ons op dit punt kunnen beschuldigen dat we het principe van “Pole but yourself” bevorderen en ons aansporen om op het internet naar onbewezen informatie te zoeken.

Gelukkig zijn er professionele medische websites, zoals medische universiteiten of producenten van populaire bijzonderheden die worden gebruikt om een verkoudheid te behandelen. Alle symptomen, de meest zichtbare en waarneembare, vooral die welke zichtbaar en voelbaar zijn, worden nauwkeurig en betrouwbaar beschreven en verschijnen meestal 1 – 2 dagen na de infectie. Bij de verdere behandeling is het ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen verkoudheid en griep, een nog gevaarlijker ziekte, met een verschillend verloop en mogelijke complicaties.

De meest voorkomende symptomen van een verkoudheid zijn:

 • moe, apathisch en onwillig om iets te doen;
 • een krasje in de keel dat geleidelijk overgaat in pijn, en een zich ontwikkelende luchtweginfectie inluidt;
 • hoesten, aanvankelijk droog, maar kan uitgroeien tot een natte met veel afscheiding;
 • Verstopte neus, rhinitis die zich manifesteert als dichte neusspiegeling en een hinderlijke nies;
 • geen hoge temperatuur, behalve een lichte subfebriele toestand;
 • relatief kleine hoofdpijnen.

Symptomen die er echter op wijzen dat we wel degelijk last hebben van griep:

 • snelle ontwikkeling van de ziekte, vergezeld van alle symptomen;
 • zeer hoge koorts, mogelijk tot 40 graden;
 • een gevoel van een sterke ineenstorting;
 • rillingen;
 • ernstige hoofd-, gewrichts- en spierpijnen.

Thuisremedies voor de kou – hoe ga je er zelf mee om?

natuurlijke geneesmiddelen voor de verkoudheid

Hoewel onze symptomen niet typisch griepachtig zijn en we geen hoge koorts hebben, is het de moeite waard om eerst zelf te proberen van de kou af te komen, het thuis te behandelen en gebruik te maken van wat de natuur ons heeft gegeven. We ontkennen natuurlijk niet het effect van de geneesmiddelen die worden gebruikt om deze ziekte te behandelen, maar veel van deze geneesmiddelen kunnen worden vervangen door natuurlijke behandelingen, waarbij dezelfde effectiviteit wordt bereikt, maar zonder het risico van bijwerkingen. Laten we vertrouwen op de intuïtie van onze grootmoeders, die immers niet zoveel toegang tot drugs hadden als vandaag de dag en die alle symptomen van de kou snel konden verlichten . Ze gebruikten eenvoudige, maar herhaaldelijk beproefde methoden, die ze ongetwijfeld zijn:

Rusten en in bed liggen voor meerdere dagen

Er wordt schertsend gezegd dat een onbehandelde verkoudheid en griep een week duurt en een behandelde zeven dagen. Feit is echter dat het wordt aanbevolen om het huis niet te verlaten tijdens de gehele duur van de ziekte, om zichzelf te beschermen tegen achteruitgang en complicaties, en anderen tegen de mogelijkheid van een infectie. De symptomen van de kou zijn zo hinderlijk dat de meeste patiënten een paar dagen naar bed moeten, en de spreekwoordelijke opwarming versnelt het proces om op volle kracht te komen.

Het drinken van grote hoeveelheden hete vloeistoffen

We bedoelen natuurlijk niet veel zwarte koffie, maar drankjes die ons niet alleen opwarmen, maar ook helpen bij de behandeling. U kunt gezonde groene thee drinken of dezelfde yerba mate, maar een betere keuze zou thee met honing en citroen zijn, die niet alleen perfect opwarmt, maar uw lichaam ook voorziet van grote doses vitamine C. Als je niet van citroen houdt, kun je het vervangen door frambozensap, maar alleen door natuurlijk, niet vol met kunstmatige kleurstoffen en suikers.

Gember, altijd het beste voor een verkoudheid.

Gember, citroensap en knoflook

De effectiviteit tegen de kou kan niet worden ontkend, het werkt altijd perfect in het verwijderen van alle symptomen, wat te wijten is aan de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar we hebben het alleen over de wortel, niet over de geraspte vorm die in de keuken wordt gebruikt. Gember, als een andere aanbevolen toevoeging aan warme thee, heeft een antivirale en antibacteriële werking, vergemakkelijkt de verwachting, bestrijdt een zware hoest, vermindert snel de koorts en heeft veel waardevolle voedingsstoffen in zijn samenstelling:

 • de genoemde vitamine C, ascorbinezuur;
 • B-vitamines: B1 (thiamine), B2 (riboflavine);
 • etherische oliën;
 • mineralen: ijzer, calcium, fosfor en kalium.

Inleiding tot het dieet van knoflook en ui

Veel mensen hebben al een verkeerd beeld van het idee dat ze knoflook zouden moeten eten, ook al accepteren ze het zonder veel moeite in andere voedingsmiddelen. Het is echter de moeite waard om te worstelen, want niet voor niets wordt het beschouwd als een natuurlijk antibioticum dat niet alleen een koude of zere keel aankan. Het versterkt de verzwakte immuniteit, heeft ook een ontstekingsremmende en schimmelwerende werking en verwijdert parasieten die het lichaam bedreigen. Net als gember heeft het veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in zich.

Als het gaat om de manier waarop het wordt gebruikt om een verkoudheid te behandelen, is het helaas het beste om de geschilde tanden rauw te eten om hun volledige gezondheidseigenschappen te voelen. Het is een goed idee om de knoflook in een broodje te snijden om de smaak wat te verzachten, je kunt ook een geplette tand aan de melk toevoegen met honing of knoflooksiroop maken. Giet hiervoor warm water over een ½ kopje honing, voeg vers citroensap toe, snijdt 3-4 teentjes knoflook en drink twee keer per dag, ‘s morgens en ‘s avonds, 2 theelepels.

Net als knoflook werkt uiensiroop, maar we denken dat het nog moeilijker is om iemand te overtuigen om het te gebruiken. Als u het echter wilt proberen, kunt u het uiensap gebruiken als een andere houding om een genezende siroop met honing en citroen te maken.

Regelmatig je keel spoelen met genezende oplossingen

Dit is een andere methode om zich te ontdoen van een van de ergste symptomen, een zere keel, ook verstopt met afscheiding van een verstopte neus. De keel kan worden gespoeld met onder andere een oplossing van water en zout, waarbij een mengsel wordt bereid in de verhouding van 1 eetlepel zout per glas gekookt water. Voor dit doel worden ook mengsels met geoxideerd water of bakpoeder gebruikt, maar een kruidenoplossing zal een betere oplossing zijn. Deze worden vaak gebruikt om verkoudheid te behandelen, en tijm en salie zijn het meest geschikt voor deze rol.

Inademing met etherische oliën en luchtbevochtiging

De meest lastige aandoening die deze ziekte met zich meebrengt is een verstopte neus, waardoor de normale ademhaling wordt bemoeilijkt. De meest effectieve methode van onthechting is inhalatie, d.w.z. het inademen van hete stoom met toevoeging van etherische oliën met antibacteriële en slijmoplossende eigenschappen, eucalyptus, lavendel, sandaal of thee. Het is net zo belangrijk om een goede luchtvochtigheid in het appartement te handhaven, en als u geen professionele vochtinbrenger heeft, kunt u natte handdoeken of speciale containers gevuld met water aan de radiatoren hangen. Water, door het stomen, zal de kamer bevochtigen en tegelijkertijd onze gedroogde slijmvliezen.

Kruiden en planten uit uw eigen medicijnkastje

Hoewel de meeste ziekten worden behandeld met behulp van vrij verkrijgbare medicijnen of medicijnen die door een arts worden voorgeschreven, moet iedereen een setje kruiden in het medicijnkastje thuis hebben, die ook nuttig zijn in geval van een verkoudheid. Volgens specialisten moeten zij daarin worden opgenomen:

 • gedroogde lindebloemen, een beslissende nummer 1 in het verlichten van de symptomen, en een infusie gemaakt van hen effectief vermindert de koorts, met een effect vergelijkbaar met die van acetylsalicylzuur, helpt ook bij het reinigen van de luchtwegen. Lindebloemen bevatten grote hoeveelheden vitamine C, wat een gunstig effect heeft op de versterking van de immuniteit, en het is het beste om er infusies van te maken om te drinken of te gebruiken als een van de ingrediënten voor de inhalatie;
 • Echinacea, dat bijzonder effectief is in het geval van virale infecties en ook kan worden beschouwd als een natuurlijk antibioticum. De paarse variant verbetert de werking van het immuunsysteem, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd om de verkoudheid en griepvirussen te bestrijden. Het vermindert de hoeveelheid neusscheiding, maakt het duidelijker, vermindert hoofdpijn en herstelt het welzijn sneller;
 • zwart zonder, dankzij de helende eigenschappen van fenolzuren, bioflavonoïden, vitamine A en C en talrijke mineralen. Zij zijn verantwoordelijk voor de ontstekingsremmende, aseptische, koortswerende en pijnstillende eigenschappen, d.w.z. de belangrijkste in de strijd tegen de gevolgen van de verkoudheid;
 • Devrucht van de wilde roos, die de gemakkelijkst opneembare vitamine C heeft, kan zelfs niet concurreren met citrusvruchten, citroenen of grapefruits. Daarom wordt de wilde roos aanbevolen bij griep en kou, waardoor de meest lastige symptomen snel verdwijnen. Als antioxidant elimineert het vrije radicalen, waardoor het de natuurlijke immuniteit versterkt, het draagt ook bij aan de regulering van de spijsvertering, de basis van de strijd tegen overgewicht, geneest acne, kalmeert en verbetert het humeur;
 • het driekleurige viooltje, beter bekend als viooltjes, ook gebruikt bij verkoudheid, koorts en griep. De ingrediënten intensiveren de werking van ascorbinezuur, vergemakkelijken de verwachting, verhogen de afscheiding van slijm en helpen om geïnfecteerde bronchiën grondig te reinigen.

Bronnen:

 • https://www.healthline.com/health/cold-flu/how-to-get-rid-of-a-cold-fast
 • https://www.healthline.com/health/cold-flu/how-long-does-a-cold-last
 • https://www.healthline.com/health/life-cycle-of-the-common-cold