Category: gezondheid

Gezondheid

“Edele gezondheid”, die woorden van Jan Kochanowski, een groot Pools dichter, werden al op de basisschool geleerd. In het volwassen leven vergeten we ze echter vaak, en verwaarlozen we ze zelfs volledig, waarvan ons lichaam bijna onmiddellijk de negatieve effecten begint te voelen. Het is dus de moeite waard om naar zijn behoeften te luisteren en voor zijn gezondheid te zorgen zoveel als hij verdient, zodat we tot op hoge leeftijd ongehinderd kunnen functioneren. De positieve effecten hangen natuurlijk af van veel belangrijke factoren, maar na een paar dagen zouden we ons al veel beter moeten voelen. Als je niet weet hoe je het moet doen, kun je een paar aanbevolen en vaak bewezen regels volgen.

Een gezond, evenwichtig en licht verteerbaar dieet

Het eerste waar je voor moet zorgen is om je dieet onmiddellijk te veranderen. Laten we eerlijk zijn tegen onszelf dat het overgrote deel van onze samenleving geen aandacht schenkt aan wat het eet, ook al zit het vooral vol met extreem ongezonde fastfood. Dit is een fout die zeer snel wraak kan nemen op de gezondheid. Dergelijke voeding, in combinatie met een gebrek aan beweging en excessen van stimulerende middelen, wordt een oorzaak van dergelijke ziekten als:

 • beroertes, hypertensie, atherosclerose en zelfs hartaanvallen en andere cardiovasculaire aandoeningen;
 • ziekten van het gewrichts- en skeletstelsel die worden veroorzaakt door een gebrek aan voedingsstoffen zoals collageen, dat nodig is voor het behoud van gezonde, sterke gewrichten en botten. Stoffen die voor onze spieren zorgen zijn ook nodig, dus laten we ze voorzien van grote hoeveelheden bouwmateriaal;
 • problemen van de maagdelijke aard van het maag-darmkanaal, verminderde spijsvertering en metabolisme. Ze veroorzaken niet alleen diarree of constipatie, maar zijn ook een eenvoudige manier om overgewicht en obesitas te krijgen;
 • geheugen- en concentratiestoornissen, dus een gezonde voeding moet ingrediënten bevatten die het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel verbeteren. Laten we ze niet vergeten, want ze kunnen ons beschermen tegen de bijzonder gevaarlijke ziekte van Alzheimer of Parkinson, die evenzeer destructief is voor de hersenen.

Lichaamsbeweging in de buitenlucht

Het tweede belangrijke aspect van onze gezondheid dat op dezelfde manier moet worden verzorgd, is de juiste dagelijkse dosis lichaamsbeweging. Dus het is hoog tijd om te stoppen met zitten en de frisse lucht in te gaan. Er is veel sportdiscipline die je kunt beoefenen, hoewel we aanraden om te beginnen met regelmatige wandelingen, bij voorkeur met stokken. Het antwoord op de vraag wat het geeft aan onze gezondheid is zeer eenvoudig, we zullen de positieve effecten bijna onmiddellijk voelen, en vooral:

 • betere conditie, uithoudingsvermogen en fysieke prestaties van het lichaam;
 • geen problemen als gevolg van een toename van het lichaamsgewicht, gewrichtsdegeneratie of ruggengraatpijn;
 • hogere weerstand van het lichaam tegen niet alleen seizoensgebonden infecties, maar in veel gevallen ook tegen ernstigere ziekten;
 • verhoogde intellectuele capaciteit, die wordt beïnvloed door een betere zuurstofvoorziening en bloedtoevoer naar de hersenen. Dit zal ons ook rustiger maken, beter bestand tegen stress, en we zullen geen problemen hebben met het in slaap vallen, waardoor het lichaam sneller zal regenereren na de grootste inspanning.

Uitgebreide supplementen en andere medicinale preparaten

Soms is zelfs het best samengestelde dieet alleen niet genoeg om alle voedingsstoffen te leveren die we nodig hebben met ons voedsel. Ondanks de verschillende meningen kunnen we het belang van supplementen die mogelijke tekorten in het lichaam aanvullen, bij voorkeur samengesteld uit natuurlijke extracten van geneeskrachtige planten en kruiden, niet onderschatten. We willen meteen benadrukken dat dit soort preparaten slechts een aanvulling zijn op het dieet, beschikbaar in de vorm van tabletten, druppels of poeder voor het maken van gezonde cocktails. We zullen er onder andere in vinden:

 • vitaminen uit alle groepen en in zorgvuldig geselecteerde, aanbevolen doses, zonder welke het praktisch onmogelijk is om een volledige gezondheid te behouden;
 • mineralen, net zo zorgvuldig geselecteerd voor wat we missen;
 • andere ingrediënten met gelijke gezondheidswaarde, omega-vetzuren, voedingsvezels, bioflavonoïden, polyfenolen en etherische oliën.