Depositphotos 26841423 s 2019

In het verlengde van onze cyclus van de eigenschappen en het gebruik van cannabiszaden, mogen we de cannabiszaden, ook wel bekend als cannabiszaden, niet vergeten. Het zal niet overdreven zijn om te zeggen dat met de rijkdom van de voedingsstoffen die ze bevatten, weinig andere granen gelijk kunnen zijn, dus ze worden steeds meer gebruikt in de diëtetiek en natuurlijke geneeskunde. Het is dus de moeite waard om ze beter te leren kennen en te beslissen of het de moeite waard is om ze permanent in ons dagelijks menu te introduceren.

Zaadcannabis – hoe het verschilt van cannabis en hoe het legaal gekweekt kan worden

Het zaaien van hennep, dat tot enige tijd geleden in bijna ons hele land op industriële schaal werd verbouwd, beleeft nu een echte renaissance, eindelijk vrij van de negatieve meningen die er bij horen. Jarenlang werden ze helaas verward met de Indiase variëteit, vol met THC, een gevaarlijke stof met verdovende eigenschappen, waarvan ze radicaal verschillen. Het zaaien van hennep (Cannabis Sativa L.), ook wel vezelachtige hennep genoemd, is een plant die behoort tot de hennepfamilie en die van nature in Azië, de zuidelijke Kaukasus en Afghanistan groeit. Het verschil tussen deze soort en de Indiase soort is zo groot dat het echt onmogelijk is om ze te verwarren, en ze verschillen niet alleen in uiterlijk maar ook in het gehalte aan voedingsstoffen. In cannabiszaden kunnen we slechts minimale, zelfs sporen van THC (tetrahydrocannabinol) vinden, dus de teelt ervan is legaal in Polen, hoewel het wordt gereguleerd door strikt bindende voorschriften.

Vezelachtige hennep mag alleen worden geteeld in een vooraf bepaald gebied, in een afgebakend gebied, met zaden die tot de zogenaamde elitegroep behoren. Voorwaarde voor het starten van een dergelijke teelt is ook het tekenen van een teeltcontract met een bedrijf dat een vergunning heeft voor de aankoop en verdere verwerking van zaden, afgegeven door het Marshal’s Office van een bepaalde provincie. Cannabiszaden worden op veel verschillende manieren gebruikt, de bekendste is de hennepolie die eruit wordt geproduceerd en die veel waardevolle gezondheidseigenschappen heeft. Ze worden ook gebruikt voor de productie van CBD-olie, die cannabidiol bevat, dat steeds vaker wordt gebruikt bij de behandeling van veel ziekten. Dit duo is nu aangevuld met cannabiszaden, ook bekend als cannabiszaden, die volgens veel specialisten uitstekende voedingseigenschappen hebben, zelfs beter dan het populaire lijnzaad.

Cannabiszaden – chemische samenstelling, of wat er in elke korrel te vinden is.

Depositphotos 68384333 s 2019

Een chemisch woord kan op het eerste gezicht enige controverse in ons veroorzaken, maar alles om ons heen bestaat uit enkele chemische stoffen en dat is niet anders in het geval van hennepzaad. De samenstelling bepaalt rechtstreeks hun pro-gezondheidseigenschappen en de rijkdom aan stoffen die erin gevonden worden, is niet alleen een genot voor leken, maar ook voor veel specialisten in gezonde voeding. Alle ingrediënten zijn aanwezig in perfect op elkaar afgestemde verhoudingen, waardoor de positieve impact op ons lichaam wordt gemaximaliseerd. We kunnen ze onderverdelen in drie belangrijke groepen, en de voedingswaarde van cannabiszaden maakt ze tot een elite supervoeding.

De voedingsstoffen die we vinden in de hennepcannabiszaden

(1) Vitamine E en andere even waardevolle en essentiële stoffen voor het behoud van de gezondheid.

Ons lichaam kan niet goed functioneren zonder een adequate dagelijkse dosis vitaminen, die we regelmatig met voedsel moeten meegeven. De belangrijkste vitamine in cannabiszaden is vitamine E, niet zonder reden de vitamine van de jeugd en de vruchtbaarheid genoemd. Het is een waardevolle, natuurlijke antioxidant, wiens belangrijkste taak het is om het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, die kan leiden tot celbeschadiging als gevolg van schadelijke effecten van vrije radicalen. Het vertraagt alle verouderingsprocessen, waardoor je lang gezond en jong kunt blijven. Het heeft ook een grote invloed op het spierwerk. Beschermt rode bloedplaatjes tegen ongecontroleerd, gevaarlijk aan elkaar plakken en neemt deel aan de synthese van antistollingsmiddelen om dit te voorkomen. Het is ook essentieel voor de goede productie van sperma bij mannen en vrouwen, wat van invloed is op de goede ontwikkeling van de foetus en het behoud van de zwangerschap.

Naast vitamine E bevat hennepzaad ook waardevolle B-vitaminen: B1, B3, B5 i B6, die de botgroei, de huid en de nagelconditie beïnvloeden, het immuunsysteem ondersteunen, actief deelnemen aan de synthese van testosteron, een essentieel mannelijk hormoon. Vitamine A heeft op zijn beurt een anti-kankereffect, versterkt de celwanden, verbetert het zicht, versnelt de wondgenezing en ondersteunt de productie van rode bloedcellen.

2. onverzadigde vetzuren Omega-3, Omega-6 en omega-9

Een ander belangrijk ingrediënt uit het oogpunt van onze gezondheid, die kan worden gevonden in de zaden van het hennepzaad, zijn zeer waardevolle onverzadigde vetzuren, waaronder de belangrijkste zijn:

 • Omega-3, de basisbouwsteen van alle cellen in ons lichaam, is opgenomen in NNKT-zuren, d.w.z. essentiële onverzadigde vetzuren, zonder welke we eenvoudigweg niet zonder kunnen. Omega-3 beschermt ons lichaam tegen vele gevaarlijke ziekten, waaronder kanker, en heeft een grote invloed op de hersenfunctie, het vergroten van het geheugen en de concentratie, het verbeteren van het zicht en het voorkomen van maculaire degeneratie. Ze hebben ook een zeer gunstige invloed op het hart en de gehele bloedsomloop en beschermen tegen aandoeningen zoals hartaanvallen, aritmieën en bijzonder gevaarlijke stolsels. Hun positieve effect zal binnenkort worden gevoeld door ons immuunsysteem;
 • Omega-6, dat voornamelijk ontstekingsremmende eigenschappen heeft, beschermt tegen vele auto-immuunziekten, voorkomt de ophoping van LDL-cholesterol in het bloed, wat ons beschermt tegen atherosclerose, beroerte of hartaanval. Net als Omega-3, zijn zij de bouwstenen van cellen, staan zij toe om te hoge bloeddruk te regelen, het hormonale saldo van het lichaam te regelen, hulp bij de behandeling van type II diabetes, het werk van het spijsverteringsstelsel te steunen. Door ze in de juiste hoeveelheden te leveren, precies met cannabis zaden, zorgen we ook voor de conditie van de huid, die altijd goed gehydrateerd is, en het haar, zodat je het overmatige verlies snel en effectief onder controle kunt houden;
 • Omega-9, een ander onverzadigd zuur, ook wel oliezuur genoemd, zonder welk we niet normaal kunnen functioneren, ook in NNKT, gekenmerkt door een gelaagde, complexe werking, die het werk van veel systemen en organen van ons lichaam effectief ondersteunt. Het heeft een goed effect op het werk van het hart en de bloedsomloop door het reguleren van het niveau van de bovengenoemde LDL-cholesterol, helpt bij het bestrijden van onaangename kwalen van het spijsverteringsstelsel, het verminderen van de hoeveelheid afgescheiden maagzuur, zodat we niet het gevoel hebben dat er brandend maagzuur ontstaat, voorkomt ook de vorming van galstenen. Net als Omega-6 verbetert het de conditie van de huid door irritatie en ontstekingen te helpen bestrijden.

Het is ook vermeldenswaard dat de eerste twee onverzadigde vetzuren op de lijst, Omega-3 en Omega-6, aanwezig zijn in cannabiszaden in perfect op elkaar afgestemde verhoudingen, optimale verhouding 3 op 1. Dit is de balans die zeker het gunstigst is voor onze gezondheid, en de mogelijke effecten van een tekort of overmaat aan een van deze zuren neutraliseert.

3. mineralen, voedingsvezels en hoge proteïne- en voedingsvezels

Naast vitaminen en vetzuren is hennepzaad ook een rijke bron van mineralen en gemakkelijk opneembare voedingsvezels. Alle tekortkomingen in onze voeding van de belangrijkste elementen van ons dieet eindigen vrijwel onmiddellijk met moeilijk te genezen ziekten, en in de zaden vinden we de mineralen die we nodig hebben zoals:

 • ijzer;
 • Zink;
 • fosfor;
 • calcium;
 • ijzer;
 • silicium;
 • koper;
 • boor;
 • natrium;
 • Jodium.

De aanwezigheid van voedingsvezels in zijn gemakkelijk opneembare vorm heeft op zijn beurt een zeer positief effect op de spijsvertering en in het algemeen op het werk van alle elementen van ons spijsverteringsstelsel. Het vertraagt de opname van koolhydraten, waardoor schommelingen in de bloedsuikerspiegel worden tegengegaan en toxines en andere negatieve stofwisselingsproducten uit het lichaam worden geëlimineerd, waardoor de ontwikkeling van maag- of darmziekten wordt voorkomen. De extra werking van vezels is gebaseerd op een effectieve onderdrukking van de eetlust, die, indien niet tijdig onder controle, eindigt met snoepen, wat leidt tot overgewicht en obesitas.

Hennepzaad – onweerstaanbare voordelen voor de gezondheid

Depositphotos 66398821 s 2019

Als je naar zo’n samenstelling kijkt, is het echt niet verwonderlijk dat cannabiszaden en de zaden, dat wil zeggen cannabiszaden, de laatste tijd een verbluffende carrière hebben gemaakt over de hele wereld, niet alleen onder liefhebbers van gezonde voeding, maar ook onder vele liefhebbers van natuurgeneeskunde. De voordelen van hun introductie in het dieet zijn duidelijk, en regelmatige consumptie wordt aanbevolen aan iedereen die er om geeft:

 • Het versterken van uw immuniteit, deze natuurlijke barrière beschermt uw lichaam tegen ziekten en andere infecties;
 • effectieve profylaxe die beschermt tegen hart- en vaatziekten;
 • bij vrouwen, om zowel de symptomen van de menstruatie zelf te verlichten, vaak met een zeer pijnlijk verloop, als de symptomen van het premenstrueel syndroom;
 • constante instandhouding van een goede bacteriële microflora in de darmen, ook noodzakelijk voor een snelle vertering en verbranding van vetweefsel;
 • regulering van de gehele hormonale economie van het organisme, waardoor een ongecontroleerde toename van bepaalde hormonen, met name tijdens de menopauze of andropauze, wordt voorkomen;
 • perfect gladde, stevige huid, zonder ook maar de geringste acneletsels, perfect gehydrateerd en met een natuurlijke, diepe kleur;
 • sterk, ongebroken en goed gevoed haar, dat haaruitval voorkomt en geen farmacologische middelen nodig heeft;
 • geen spijsverteringsproblemen, diarree, constipatie of winderigheid;
 • het handhaven van een correct glucosegehalte en het verlagen van het “slechte” cholesterolgehalte in het bloed, terwijl het de gezondheid ten goede komt;
 • het volledig aanvullen van bestaande tekorten in de hierboven beschreven voedingsstoffen, met bijzondere nadruk op de vetzuren Omega-3, Omega-6, Omega-9, en de vetzuren Omega-3 en Omega-6.

Hennepzaden – hoe je ze het beste kunt consumeren

Zaden van cannabiszaden kunnen gemakkelijk worden gevonden in natuurvoedingswinkels, waar ze meestal verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, gemalen, gepeld of in hun geheel, samen met de kaf, die ook ingrediënten bevatten die waardevol zijn voor de gezondheid. De prijs voor een typische verpakking is ook niet te hoog en voor een 250 g zaadverpakking betalen we meestal niet meer dan 3 – 5 €. Ze kunnen met succes worden gebruikt als aanvulling op veel gerechten, bijvoorbeeld door ze in gemalen vorm toe te voegen aan bloem, waaruit we zelf heerlijk brood of koekjes bakken. Ze werken ook goed als ingrediënt in cocktails, vooral wanneer ze gemengd worden met onze favoriete groenten en fruit. De hennepcannabiszaden worden ook gebruikt om deze uitzonderlijk smakelijke olie te maken, een ideale saladedressing voor salades, waar je niets kunt bakken vanwege de lage rooktemperatuur. Er zijn genoeg ideeën voor het gebruik van cannabiszaden in de keuken en als je naar de recepten op de gezonde voedingspagina’s kijkt, vindt iedereen wel iets voor zichzelf.