Niets bederft de stemming zoals het aanbrengen van gewicht nadat het proces van gewichtsverlies is voltooid. Het fenomeen het heet het jojo-effect en het beïnvloedt veel mensen die… hebben herhaaldelijk geprobeerd om gewicht te verliezen. Zijn de meest voorkomende oorzaak is een te beperkend dieet, dat geen verband houdt met met lichamelijke activiteit. Het jojo-effect heeft een schadelijk effect nee alleen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Gelukkig is met de juiste kennis, kun je dit probleem aanpakken. Hoe vermijd je het jojo-effect?

Yoo-yo effect – kenmerken

Met het jojo-effect bepalen we het proces van cyclisch gewichtsverlies en gewichtstoename. We praten erover als binnen 5 maanden na afloop van het gewichtsverlies proces de gewichtstoename met 10% toeneemt ten opzichte van het bereikte gewicht tijdens het gewichtsverlies proces.

1279906 1024x724 1


Het jojo-effect treft veel mensen, omdat vrijwel iedereen kan afvallen, ontstaat het probleem… als we het gewicht willen behouden. Diëtisten melden dat Pas na ongeveer 5 jaar gewichtsverlies kunt u Stop met je zorgen te maken over het jojo-effect. Omdat het zo lang duurt om om nieuwe gewoontes te ontwikkelen om je gewicht te behouden.

Wat is het? De meeste mensen tijdens hij probeert de principes van het dieet te handhaven, maar wanneer hun droomgewicht krijgen, heel snel teruggaan naar de oude gewoonten. Dit is de meest voorkomende oorzaak van het jojo-effect, omdat het lichaam, die al lange tijd minder calorieën kregen en plotseling krijgt hij meer van hen, hij kan de uitbuiting niet bijbenen van voedsel voor energie en zal het omzetten in vetweefsel, het voorbereiden van een andere periode van “uithongering”.


Waarom kan ik mijn gewicht niet houden? Oorzaken van het jojo-effect

De oorzaak van het jojo-effect kan zijn om verschillende te onderscheiden, maar het is meestal te wijten aan het ontbreken van kennis van effectief gewichtsverlies. Vaak is het gewoon niet… we begrijpen de behoeften van ons lichaam, we gebruiken te beperkend… een dieet dat hem niet alles geeft wat hij nodig heeft, en een snelle terugkeer naar normale gewoontes is een eenvoudige manier om het effect te krijgen yojo. Laten we eens kijken wat de meest voorkomende oorzaken van dit fenomeen zijn.

Te veel gewichtsverlies

Onmiddellijk gewichtsverlies nooit is gezond voor ons lichaam. Ja, het ziet er leuk uit als je met dag na dag, terwijl je in de spiegel kijkt of staat… van gewicht, zien we de effecten van onze inspanningen. We moeten echter om zich af te vragen of het ook zo goed is voor ons lichaam? Een snel gewichtsverlies is meestal het gevolg van een ernstige ziekte of het calorische aanbod drastisch te verminderen. Belangrijke vermindering de hoeveelheid geconsumeerd voedsel of een plotselinge hongerstaking is een schok… voor ons lichaam. Dit leidt tot aanzienlijke vitamine en de mineralen die we nodig hebben om goed te functioneren, hoe zit het met spoorwegen kunnen leiden tot immunosuppressie en andere problemen gezondheid. Maar dit zijn niet de enige gevolgen van dergelijke van de procedure. Beperkend dieet doet ons lichaam binnenkomen in een staat van intensieve energiebesparing, zodat het kan voorbereiden …voor de volgende periode van honger. Als gevolg daarvan zal het lichaam sneller zijn de ophoping van adipeus weefsel zodra we de hoeveelheid van verbruikte calorieën. Een drastisch dieet helpt ook bij het vertragen van de stofwisseling, en dan, wanneer je terugkeert naar normale voeding, de transformatie de zaak zal langzamer gaan, dus we zullen minder calorieën verbranden, dat zal worden afgezet als vet op de weefsels.

Dieet zonder oefening

Veel mensen verliezen gewicht, door het volgen van een restrictief dieet zonder systematische activiteit fysiek. Dit is een vergissing omdat de drastische vermindering van het aantal calorieën… resulteert niet alleen in het verlies van vet, maar ook van spieren, wat nuttig is voor het verbranden van calorieën omdat de spieren… ze gebruiken een aanzienlijk deel van de energie die afkomstig is van voedsel. Elke meer, regelmatige training ondersteunt de stofwisseling, verhoogt de efficiëntie en verbetert je ademhaling en welzijn.

Een snelle terugkeer naar normale gewoontes

Personal trainers en voedingsdeskundigen adviseren om een dieet te kiezen dat ons in staat stelt om te allen tijde goed te functioneren. Het idee is dat een nieuwe manier van eten niet alleen is om af te vallen, maar ook om een nieuwe manier van leven te worden. We kunnen een dieet van 1200 calorieën hebben en we zullen er zeker gewicht op verliezen, maar hoe lang kunnen we op zo’n dieet blijven zonder gevolgen voor de gezondheid? En zodra we terugkomen op onze oude gewoontes, begint het gewicht toe te nemen. Een ketogeen dieet is effectief in het verliezen van gewicht, maar het moet alleen worden gebruikt als we ervan kunnen leven en weten hoe we het tekort aan vitaminen en mineralen, dat kan optreden tijdens een aanzienlijke koolhydraatreductie, kunnen aanvullen.

Als we het dieet als rechtvaardig behandelen een tijdelijke verandering en we beginnen met het eten van “de oude manier” direct daarna, hoe we ons droomgewicht krijgen, moeten we niet verbaasd zijn wanneer zal er een jojo-effect zijn.


Is het jojo-effect te vermijden?

Kijk maar naar de mensen die zijn erin geslaagd om gewicht te verliezen en goed gewicht te behouden. Als het jojo-effect ons beïnvloedt, betekent dat niet dat er iets met ons is… Niet zo. Als er geen sprake is van bepaalde voorwaarden, die want gewichtstoename, we moeten gewoon volgen… enkele regels, en we zullen er zeker in slagen om een slank figuur te houden… na het verliezen van gewicht.

Gebruik van rationele diëten

2022402 1024x1024 1

Het dieet moet worden aangepast aan van ons lichaam en, zoals ik al eerder schreef, vorm krijgen, die we voor een lange tijd kunnen gebruiken. Dus het moet evenwichtig en vol met voedingswaarde, waardoor we in staat zijn om om goed te kunnen functioneren. Het is de moeite waard om te onthouden dat een gezond tempo gewichtsverlies is er een waarbij we tot 1,5 kilo verliezen in een week. Alleen dan zal het gewichtsverlies geen grote last zijn. voor het lichaam, dus, om het jojo-effect te vermijden, kun je beter om de zogenaamde deficiëntiedieten op te geven, d.w.z. die met zeer kleine hoeveelheden calorieën.

Stel jezelf specifieke doelen

Afslanken moet geen doel zijn Tijdelijk. Dit betekent dat afslanking tot een bruiloft of een vakantie niet is een goed idee. Het gaat om een belangrijke verandering de manier van eten en het terugkeren naar oude gewoontes na het huwelijksfeest of als de zomer voorbij is. In dergelijke situaties hebben we heel vaak om met het jojo-effect om te gaan.

Weddenschap op lichamelijke activiteit

1869993 1024x1024 1

Het valt niet te ontkennen dat afslanken zonder lichaamsbeweging niet zo effectief zal zijn als wanneer we systematisch gaan oefenen. Natuurlijk hoeven we geen 5 moordtrainingen per week te doen, wat een halve dag zal duren. Slechts een korte training van 30 minuten van 2-3 keer per week zal ons helpen om in vorm te blijven en de verbranding van vetweefsel te versnellen, terwijl de spieren worden versterkt. Kies gewoon een van de meest effectieve cardio trainingen, zoals HIIT, TABATA of algemene ontwikkeling crossfit, om het gemakkelijker te maken om gewicht te behouden. Laten we meedoen met actieve wandelingen, en niet alleen zullen we onszelf helpen om een mooi figuur te behouden, maar we zullen ook het lichaam van zuurstof voorzien.

Uit het dieet stappen

De meest voorkomende oorzaak van het jojo-effect is dat zodra we klaar zijn met ons dieet, we in het systeem gaan… van voeding voordat het begon. In de tussentijd moeten we om uit het dieet te komen en zo de calorieën geleidelijk te verhogen, zodat het lichaam kan overschakelen naar een hoger energieverbruik, en de stofwisseling is weer normaal. Terug naar normaal eten moet enkele weken duren, waarbij de calorische waarde bij voorkeur wordt verhoogd met 100-150 kcal per week.

Maak jezelf nieuwe gewoontes

Als je klaar bent met afvallen, is het de moeite waard… om in nieuwe gewoontes te blijven, en dus te wedden op gezonde voeding. Laten we niet vergeten dat producten met een hoog gehalte aan stoffen de voedingsstoffen hebben een beter effect op ons lichaam, waardoor het een betere energiebron die ten volle kan worden benut. We kunnen Verhoog de calorische waarden, met behoud van een gezonde modus van het leven. Dit gedrag zal niet alleen ons gewicht houden, maar ook… zal ook onze algemene gezondheid beïnvloeden.

Het jojo-effect – het gevolg voor de gezondheid

Het jojo-effect is niet alleen een probleem… van esthetische aard. Het kan ook gaan om ernstige de gevolgen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Yoo-yo effect – gezondheidseffecten fysieke

Bij gebruik zeer beperkende diëten, ons lichaamsgewicht verandert, maar we verliezen niet alleen lichaamsvet, maar ook spieren. Ondertussen, als we weer aankomen, als we de oefeningen niet doen, om de spieren te versterken, groeien we alleen maar tot vetweefsel. Het effect is dat het cijfer blijkbaar nog meer wordt “pluizig” dan voordat je begon af te vallen. Dat is het niet. maar het enige gebrek in deze situatie. Weefselprevalentie vet boven spierweefsel verhoogt het risico op ziekte voor diabetes en hart- en vaatziekten.

Yoo-yo effect – gezondheidseffecten mentaal

Het afwisselen van het verliezen van gewicht en het aantrekken van gewicht kan echt frustrerend zijn. Wanneer we zien dat ondanks een restrictief dieet, na het einde ervan het gewicht weer begint toe te nemen, verliezen we de motivatie, daalt ons gevoel van eigenwaarde en neemt het risico op een depressie toe. Mensen die het jojo-effect hebben ervaren, verliezen het vertrouwen in het feit dat hun silhouet nog steeds kan verbeteren en stoppen uiteindelijk met proberen. Soms gebeurt het dat het terugkerende jojo-effect chronische stress kan veroorzaken.

Hoe houd je het optimale tempo Afslanken?

Ik heb al eerder geschreven over het feit dat de gezonde het gewichtsverlies mag niet meer dan 1-1,5 kg per jaar bedragen. een week. Op dit punt zal ik je wat tips geven over hoe je zo’n de snelheid van het gewichtsverlies. Het is de moeite waard om te onthouden dat de langzame, geleidelijke Afslanken vermindert het risico op het jojo-effect.

Hoeveel kilo kan je afvallen in in een maand, een jaar?

Het proces van gewichtsverlies moet weloverwogen en beter te lang dan te lang te duren In het kort. Dit betekent dat vermagering bij speciale gelegenheden niet is een goed idee, want naast het jojo-effect brengen we onszelf in gevaar… voor andere gezondheidsgevolgen. Als we verliezen Oké. 1 kilo, in een maand kunnen we ongeveer 4 kilo afvallen. Ponden. Dus als je begint met afslanken, is het de moeite waard om vast te stellen… “gewichtsdoel”, dat is om te beslissen hoeveel gewicht we eigenlijk willen verliezen. Als het 10 kilo is, zou ons dieet ongeveer 3 kilo moeten duren. maanden.

U moet weten dat de snelheid van het gewichtsverlies hangt ook af van het uitgangsgewicht. Diëtisten bevelen aan dat de druppel het lichaamsgewicht was niet meer dan 10% per jaar.

Hoeveel calorieën moeten er op een dieet worden gegeten? om het jojo-effect te vermijden?

Studies tonen aan dat met een plotselinge significante vermindering van de hoeveelheid verbruikte calorieën, de snelheid van het metabolisme tot 20% daalt. Bovendien komt het niet meteen terug bij normale voeding. Om een veilig gewichtsverlies te bereiken (d.w.z. ongeveer 1 kg per week), mag het calorisch tekort niet meer dan 500 kcal bedragen. De calorische vraag, rekening houdend met leeftijd, geslacht en gewicht, kan worden berekend met behulp van gratis online rekenmachines.

Lees ook: Afslanken met de Diet1 – de manier om af te vallen zonder het jojo-effect!