Ik ben erin geslaagd om te stoppen met roken zonder extra kilo’s op mijn gewicht. Toch heb ik in mijn omgeving veel mensen ontmoet (en blijf ik dat doen) die, nadat ze sigaretten uit hun leven hebben gegooid, duidelijk in gewicht zijn toegenomen. Er bestaat een significant verband tussen nicotine-onttrekking en gewichtstoename, maar door passende maatregelen te nemen kan dit worden voorkomen. Leer hoe je kunt stoppen met roken en niet dik worden.

Stoppen met roken en je vader – hoe zit het met die gewichtstoename?

Heb je besloten te stoppen met roken? Als dat zo is, besef dan dat je erg kwetsbaar bent voor gewichtstoename. Maar laat het je niet ontmoedigen. Stoppen met roken zonder gewicht is mogelijk! Het enige wat je hoeft te doen is je aan een paar regels te houden (vooral die met betrekking tot je dieet), waarover ik je in het volgende deel van het vasten zal vertellen. Allereerst is het echter de moeite waard enkele woorden te wijden aan de oorzaken van zo’n veel voorkomend fenomeen, dat na het stoppen met roken snel in gewicht toeneemt. Het heeft zijn oorsprong in de verslaving zelf en het abstinentiesyndroom dat optreedt in zijn verloop.

Wanneer u stopt met roken, begint uw lichaam nicotine te eisen, wat een negatieve invloed heeft op uw welzijn. Je loopt geïrriteerd rond, je raakt gemakkelijk van streek, je vecht voortdurend tegen de opdringerige gedachten over sigaretten. Dus je gaat op zoek naar een soort “vervangend spul”, iets om de nicotinehonger te verlichten. Je maakt meestal snoep, sandwiches, fastfood en allerlei soorten snacks. Op deze manier is het niet moeilijk om de calorieënoverschotten te vinden die ontstaan bij de consumptie van overcalorisch voedsel en die helaas tot gevolg hebben dat de meeste mensen dik worden.

Hoe kun je stoppen met roken en niet dik worden?

Wilt u effectief stoppen met roken en uzelf beschermen tegen overgewicht? Wijzig uw dagschema om niet te veel vrije tijd te laten. Als we niets doen, is er een verhoogd verlangen om te roken. Dus probeer je hoofd (en handen) altijd met iets anders bezig te houden. Vind jezelf een zeer absorberende activiteit die je in je vrije tijd zal vergezellen. Zuig je vergeten hobby af of verzin iets nieuws. Soms kan zelfs smartphonegames helpen, de grond om iets te verzorgen. Het werkt echt. Als je je laat meeslepen door een absorberende activiteit, denk je niet aan sigaretten of aan constant snoepen.

Het tweede dat u zal helpen om te stoppen met roken en tegelijkertijd het risico op gewichtstoename aanzienlijk zal verminderen, is regelmatige lichaamsbeweging. Ik werd erg geholpen door te rennen in het park en zijn omgeving, die me trouwens tot op de dag van vandaag vergezellen. Sport is een uiterst nuttig middel tegen nicotinehonger en alle ongemakken die zich voordoen bij het overgeven van sigaretten, bijvoorbeeld bij stemmingswisselingen. Het bijkomende voordeel is natuurlijk de actieve verbranding van overtollige calorieën.

Stoppen met roken – dieet

Het laatste wat je kunt doen als je stopt met roken is jezelf dwingen om niet te eten om je gewicht te behouden. Een dergelijke dubbele vangst kan contraproductief zijn. Eet een paar maaltijden per dag, bij voorkeur om de 2-3 uur. Probeer licht te eten, op dieet, maar ook lekker. Als je de behoefte voelt om tussen de maaltijden door iets te gaan eten, doe het dan, maar wel op een manier die je gewicht niet in gevaar brengt. Hier is een lijst met producten die u kunt eten zonder veel risico op vetophoping:

 • ongezoete tabletten
 • groentechips (bv. wortel, rode biet, boerenkool)
 • nuts 643393 640 300x300 1
  fruitchips (bv. appel, banaan)
 • verse groenten en fruit (bv. in palen gesneden wortelen)
 • gedroogde vruchten
 • Noten (geen zout, karamel, topping)
 • granen (bv. zonnebloem, pompoen)
 • cornflakes, muesli mengsels
 • wafels
 • lichte groente- en fruitsalades
 • Havermoutkoekjes op dieet, lichte koeken
 • yoghurt, gelei, fruitmousse, sorbets

Maar bij het stoppen met roken is het ook de moeite waard om te helpen met een goed voedingssupplement dat nicotinehonger tegengaat en de ontgifting versnelt. Ik werd geholpen door de Nicorix, die ik iedereen ten zeerste aanbeveel.