De twee populairste en meest gedronken dranken ter wereld zijn zeker koffie en thee, en hun geliefden hebben lang geruzied, wat beter is. Het antwoord op de vraag, koffie of thee is echt niet gemakkelijk, beide hebben hun voordelen, benadrukt door hun fans en nadelen, soms zelfs overdreven door hun tegenstanders. Wat we drinken hangt niet alleen af van onze persoonlijke voorkeuren, maar ook van de kenmerken van beide, die een belangrijke invloed hebben op de gezondheid, zowel in positieve als in negatieve zin. Dit klinkt misschien vreemd, maar na het lezen van dit artikel zult u zelf bepalen wat er in uw favoriete beker zit.

Koffie of thee – hoeveel drinkt u in de wereld?

De meesten van ons kunnen zich geen succesvolle ochtend voorstellen zonder een kopje van uw favoriete koffie of een kopje aromatische infusie van zwarte, rode of groene theebladeren. Beide dranken kwamen relatief laat op ons continent aan, koffie uit Latijns-Amerika en thee uit het Verre Oosten, uit het verre en exotische China. Ze wonnen al snel een enorme populariteit, aanvankelijk gebruikt als medicinale preparaten, maar raakten al snel overtuigd van hun unieke smaakeigenschappen.

De consumptie van koffie en thee neemt nog steeds toe en het is moeilijk om duidelijk te zeggen wat we nog meer drinken, hoewel deskundigen hier sterk op koffie wijzen. Het land waar we het meest drinken kan verrassend zijn, want de recordconsumptie van koffie bestaat uit Finnen (volgens gegevens uit 2020), waar maar liefst 12 kg koffie per hoofd van de bevolking per jaar wordt gedronken. Wat ons land betreft zitten we aan het einde van de schaal, met een resultaat van 2,6 kg per jaar per persoon, en toch hebben we nog steeds een hogere dagelijkse consumptie van grote hoeveelheden thee.

Koffie of thee – gezondheidseffecten van het drinken van koffie

Kopje koffie

Als fervent kaviaar zal ik beginnen met koffie, die, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, minder kwaad doet dan het lijkt. Laten we echter niet vergeten dat de hoeveelheid cafeïne zeker niet moet worden overdreven, en de aanvaardbare dosis cafeïne, bewezen door tests, is 400 – 500 mg, of 3 tot 5 koppen koffie per dag. Het wordt niet aanbevolen om deze hoeveelheid te overschrijden, en de dodelijke dosis cafeïne is 10.000 mg, dus het is de moeite waard om te overwegen of gebrande bonen te vervangen door groene koffie.

Echter, ongeacht de variëteit, deze kleine bonen bevatten vrij veel ingrediënten die nodig zijn voor het goed functioneren van ons lichaam, en naast stimulerende cafeïne kunnen we ook chlorogenic en koffie zuren en mineralen vinden: kalium, natrium, calcium en magnesium. We vinden er geen vitaminen in, maar het regelmatig drinken ervan brengt tal van gezondheidsvoordelen met zich mee:

1. een grote dagelijkse dosis energie

Het is niet alleen nodig voor dagelijkse activiteiten in het privé- en beroepsleven, maar ook voor lichaamsbeweging, zonder welke het onmogelijk is om met overgewicht en obesitas om te gaan. Het is dus veilig om te zeggen dat de cafeïne in de koffie u helpt gewicht te verliezen, het versnellen van de stofwisseling en andere processen die leiden tot een snellere vetverbranding.

2 Het voorkomen van migraine-hoofdpijn

Dit wordt mogelijk gemaakt door een ander pijnstillend effect van cafeïne, naast het ondersteunen van de behandeling van astma en allergieën, waardoor het histaminegehalte daalt.

3. het voorkomen van de ontwikkeling van kanker

Dit is op zijn beurt weer te danken aan de antioxiderende eigenschappen van koffie, een krachtige antioxidant die alle vrije radicalen uit het lichaam verwijdert, zodat we niet worden bedreigd door de negatieve effecten van oxidatieve stress.

4. grotere hersenactiviteit

En tegelijkertijd een betere concentratie, het vermogen om logisch en snel te denken en grote hoeveelheden nieuwe informatie te assimileren. Stimulatie van de hersenfunctie is mogelijk door een verhoogde dopamine-afscheiding, niet zonder reden “gelukshormoon” genoemd. Cafeïne werkt ook goed bij het verlichten van de symptomen van Alzheimer en Parkinson ziekte.

Koffie of thee – waarom thee drinken

Filiżanka herbaty

Op de vraag wat beter is, koffie of thee, is het tijd om de gezondheidsbevorderende eigenschappen van verschillende soorten thee te laten zien, die we afwisselen met een kopje kleine zwarte thee. We drinken er ook veel van, en het meeste ervan is zwart of graafgrijs, wat steeds meer wordt vervangen door gezondere groene thee, vol met vitaminen, waaronder vitamine C, mineralen en andere even waardevolle voedingsstoffen, polyfenolen en catechinen.

We kunnen ze ook vinden, hoewel in kleinere hoeveelheden, in andere theesoorten, ze hebben een aanzienlijke invloed op alle gezondheidseigenschappen, waarvan de belangrijkste is om te vermelden:

1. anti-kanker eigenschappen

Vergelijkbaar met koffie en als gevolg van de antioxidante werking, en het gehalte aan catechines is net zo effectief in het wegwerken van gezondheidsbedreigende vrije radicalen. Catechinen helpen ook om het natuurlijke verouderingsproces te stoppen.

2 Preventie van hart- en vaatziekten

Wat weer wordt beïnvloed door catechinen, die beschermen tegen de ontwikkeling van atherosclerose, onder andere door het verlagen van het niveau van LDL-cholesterol in het bloed, verminderen ook het risico op een beroerte en een hartinfarct, voorkomen de vorming van stolsels, reguleren de bloeddruk. Ons immuunsysteem wordt versterkt, waardoor het lichaam nog beter wordt beschermd tegen niet alleen seizoensgebonden infecties.

3. energetische eigenschappen

Het drinken van thee heeft net als het drinken van koffie een stimulerend effect op het lichaam, stimuleert het tot handelen, verwijdert alle effecten van vermoeidheid, versnelt de regeneratie na een intensieve training. Het brengt ons in een uitstekende stemming, verlicht de gevolgen van stress en andere nerveuze spanningen, verbetert de concentratie.

4. effectieve hulp bij het afslanken

In de strijd tegen overgewicht is groene thee het beste, een drankje dat wordt aanbevolen voor iedereen die wil afvallen zonder het risico van een jojo-effect. Dit wordt vergemakkelijkt door polyfenolen en catechinen die de spijsverterings- en stofwisselingsprocessen reguleren, het lichaam wordt ook gezuiverd van toxines en onnodige stofwisselingsproducten. Thee werkt ook goed als tegengif en desinfecteert het hele spijsverteringsstelsel.

Koffie of thee – bijwerkingen van de consumptie ervan

De bovengenoemde eigenschappen zijn slechts een deel van de positieve effecten van het drinken van koffie en thee, maar net als bij andere dranken moet de hoeveelheid ervan niet worden overdreven, omdat ze vrij belastende neveneffecten kunnen veroorzaken.

Bijwerkingen van overtollige koffie

  • slapeloosheid en slaapproblemen;
  • verhoogde bloeddruk;
  • uitdroging;
  • huidproblemen, cellulitis;
  • prikkelbaarheid en nervositeit.

Bijwerkingen van overtollige thee:

  • Slaapproblemen;
  • toestanden van angst;
  • spijsverteringsaandoeningen;
  • verminderde absorptie van ijzer;
  • droogte van de huid.

Ik laat het aan u over om te beoordelen wat beter is, koffie of thee, ik reik zelf vaker naar koffie, hoewel ik een kopje aromatische thee niet zal verachten, vooral met een schijfje citroen, om nog maar te zwijgen van twee theelepels suiker.