geurige koffie

Onder de vele dranken die we elke dag consumeren, staat koffie al jaren op de voorgrond, zonder welke we ons meestal geen succesvolle start van de dag kunnen voorstellen. Laten we eerlijk zijn, we drinken het in astronomische hoeveelheden en het is niet overdreven om te zeggen dat het nu de meest populaire drank ter wereld is, ook al hebben de meeste artsen de neiging om een schadelijk effect op onze gezondheid te hebben. Zijn populariteit is zelfs nog hoger dan die van thee en bijna al zijn variëteiten, ook in Groot-Brittannië, waar het vroeger als een nationale drank werd beschouwd. Onlangs heeft kogelvrije koffie, ook bekend als bulletproof coffee, een grote populariteit gekregen en het recept is uitgevonden door David Asprey, een Amerikaan die een populaire blog heeft die gewijd is aan gezond eten.

Koffie – hoe het op onze tafels terecht kwam

Voordat we het concept van bulletproof coffee in meer detail uitleggen, moeten we eerst weten hoe het op onze tafels terecht is gekomen en wat ons zo enthousiast maakte om een kopje van deze aromatische, energierijke drank te pakken. Het is moeilijk om het land van herkomst van deze kleine groene korrels te bepalen, we schrijven bewust groen, omdat ze pas na het bakken hun karakteristieke bruin-zwarte kleur krijgen. De legende gaat dat een Ethiopische herder merkte hoe zijn hongerige schapen onbekende vruchten aten, er zelf een paar plukten en er een drankje van brouwden, wat hem een grote energieboost gaf. De waarheid hierover is onbekend, maar we weten dat het begin van het koffiedrinken in Europa teruggaat tot de 16e eeuw, en dat de eerste cafés waar de koffie werd geserveerd, zich in Istanbul vestigden, vanwaar hij in die tijd naar Nederland en Engeland kwam. Aanvankelijk was het drinken ervan controversieel vanwege de Arabische oorsprong, maar paus Clemens VIII, een groot koffieliefhebber, heeft deze bijgeloof duidelijk afgesneden. In ons land verscheen het na de zegevierende Slag van Wenen met de terugkerende troepen van koning Jan III Sobieski, en de eerste Poolse cafés werden gevestigd in Gdansk, en in het begin van de negentiende eeuw bereikte het bijna 122 alleen in Warschau zelf.

Koffie – hoe het onze gezondheid beïnvloedt

koffiebonen gestrooid op het bord

Het drinken van koffie, vooral koffie in grote hoeveelheden, is nog steeds controversieel, maar dit keer om strikt medische redenen en niet vanwege het land van herkomst. De meningen over de gezondheidseigenschappen zijn verdeeld en zo nu en dan hebben we te maken met volstrekt tegengestelde meningen van verschillende specialisten. Sommige mensen zeggen dat koffie schadelijk is en we moeten het vervangen door dranken zoals yerba mate of groene thee, terwijl anderen, met vermelding van de pro-gezondheidseigenschappen, het zelfs aanraden aan hun patiënten. De waarheid is, zoals altijd, in het midden, maar veel van de gezondheidsvoordelen van koffie zijn onmiskenbaar. Ze vloeien rechtstreeks voort uit de samenstelling, waarin cafeïne de belangrijkste werkzame stof is. Het onderzoek heeft aangetoond dat het vooral stimulerende eigenschappen heeft, concentratiebevorderend werkt, slaperigheid en vermoeidheid vermindert, de stofwisseling versnelt en dus ook de vetverbranding. De koffie bevat ook een aantal waardevolle mineralen: natrium, calcium, magnesium en kalium, maar is volledig vrij van vitaminen. Ondanks deze relatief slechte samenstelling is aangetoond dat koffie effectief is in het voorkomen en behandelen van sommige ziekten, zoals:

  • Diabetes mellitus type 2 en kleine hoeveelheden koffie helpen om de ontwikkeling van deze gevaarlijke ziekte effectief onder controle te houden, waardoor het risico met maximaal 50 procent wordt verminderd;
  • Parkinson en Alzheimer ziekten, beschouwd als de ernstigste degeneratieve ziekten die het zenuwstelsel vernietigen, waarvoor het geneesmiddel nog geen 100% effectieve genezing kent. Echter, de juiste geselecteerde doses cafeïne, die ook afkomstig zijn van koffie, helpen om het risico van het voorkomen van cafeïne met bijna 30 procent te verminderen;
  • astma en diverse allergieën, dankzij de koffie die het histaminegehalte verlaagt, de stof die verantwoordelijk is voor allergische reacties en bronchiale dilatatie, wat gunstig is voor astmapatiënten;
  • verstoringen in de stofwisseling, een proces dat het afslanken vergemakkelijkt door een betere verbranding van overtollig vet in het lichaam, en de hoge effectiviteit van de werking moet in een dergelijk geval worden aangetoond door kogelvrije koffie (bulletproof coffee).

Uiteraard moet koffie met mate en niet overdreven worden gedronken, wat kan leiden tot onaangename reacties van het spijsverteringsstelsel, en de aanbevolen dagelijkse dosis cafeïne voor een volwassene is maximaal 600 mg en mag niet worden overschreden. Als we dit doen, moeten we helaas worden geconfronteerd met ernstige bijwerkingen die, naast de afhankelijkheid van deze stof zelf, hoofdpijn en duizeligheid van verschillende intensiteit, gevoelens van afleiding of sterke opwinding, overmatige nervositeit, stuiptrekkingen die zelfs leiden tot bewustzijnsverlies, problemen met inslapen en slapeloosheid kunnen omvatten. Voorzichtigheid bij de consumptie van cafeïnehoudende dranken is ook aanbevolen voor zwangere vrouwen, hoewel er geen consistent bewijs is van nadelige effecten op de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Kogelvrije koffie (bulletproof coffee) – wie de uitvinder was en waarom

Als we horen dat iets kogelvrij is, zien we onmiddellijk de vesten die soldaten en politieagenten dragen of het glas dat bestand is tegen doorschieten, maar zeker geen koffie. We kunnen het beschrijven met vele bijvoeglijke naamwoorden, waarbij we de smaak, het aroma of de gebreken prijzen, maar na een moment van denken kunnen we zeggen dat deze term past bij de gezondheidseigenschappen. De auteur van dit concept en de bedenker van de nieuwe manier van drinken van onze favoriete drank is David Asprey, wiens grootste passie een gezonde, ecologische levensstijl is.

Al jaren heeft hij een blog waar hij zijn ideeën en gedachten deelt, en toen hij voor het eerst een recept voor bulletproof coffee publiceerde, verwachtte hij niet dat het een echte revolutie teweeg zou brengen. Tijdens zijn reis naar Tibet in 2004 proefde hij de nationale drank van de regio, thee met melk en boter, en kwam hij op het idee om zijn favoriete koffie met vet te combineren. Natuurlijk nam hij ontslag van de extreem ongezonde, hard verteerbare boter, die hij verving door gewone koemelkboter en MCT-vetten. Dit is een andere nieuwigheid op het gebied van gewichtsverlies, vetzuren met een gemiddelde keten, die ons lichaam kan verwerken zonder de deelname van lipase en gal, essentieel voor de spijsvertering van de resterende vetten. De belangrijkste bron van MCT zijn zuivelproducten en steeds vaker geconsumeerde kokosolie, die we vervangen door andere oliën die eerder in de keuken werden gebruikt. MCT vetten hebben een positieve invloed op de opname van voedingsstoffen door ons spijsverteringsstelsel, waardoor de darmperistaltiek vrijkomt en het gevoel van verzadiging toeneemt, wat een belangrijk profylaxe-element is dat ons beschermt tegen overgewicht en obesitas. David raadpleegde zijn voedingsdeskundige over het idee van kogelvrije koffie om zijn geloof over de mogelijke gezondheidseigenschappen ervan ten minste gedeeltelijk te bevestigen.

Kogelvrije koffie (bulletproof coffee) – Gezonde eigenschappen van vette koffie benadrukt door de maker ervan

kokosnootolie

Het recept voor dit soort koffie verscheen voor het eerst op de blog in 2009 en werd vrijwel onmiddellijk populairder onder miljoenen mensen over de hele wereld, waaronder beroemdheden uit de voorpagina’s van kranten, en in Polen is de grote propagator Anna Lewandowska, de vrouw van Robert Lewandowski, aanvoerder van het voetbalteam van ons land. David Asprey, dat deze nieuwe culinaire trend heeft gecreëerd, baseerde zijn aannames op twee pijlers: de gezondheidseigenschappen van cafeïne in koffie en de eigenschappen van toegevoegde vetten. Hij prijst hem voortdurend op zijn blog, hoewel na de eerste golf van enthousiasme, meer en meer mensen sceptischer zijn over het combineren van deze twee componenten. Asprey zelf blijft beweren dat het dagelijks drinken van kogelvrije koffie een positief effect heeft op ons lichaam, vooral wanneer we het ‘s morgens drinken, en hij beveelt het vooral aan bij actieve mensen, zowel lichamelijk als geestelijk, die ‘s morgens een grote injectie van voldoende energie voor de hele dag nodig hebben. Onder de vele voordelen van deze manier van koffie drinken die hij benadrukte, is het ook de moeite waard om te benadrukken:

  • het gebruik van natuurlijke vetten, zowel van dierlijke als van plantaardige oorsprong, in het recept. De eerste moet altijd natuurlijke boter van hoge kwaliteit van de koe zijn, vol met onverzadigde vetzuren Omega – 3, antioxidanten, vitaminen A, D, E en K en de zogenaamde goede cholesterol HDL, die het functioneren van ons cardiovasculaire systeem positief beïnvloeden en het risico op ziekten zoals atherosclerose of beroerte verminderen. Het plantaardige vet dat aan bulletproof coffee wordt toegevoegd is kokosolie, wat het niet alleen een exotische smaak geeft, maar ook op een uitgebreide manier voor onze gezondheid zorgt. In de aanbevolen, ongeraffineerde variant vindt u een hele reeks voedingsstoffen, vitaminen B, E en K, evenals mineralen, kalium, zink, magnesium, ijzer en calcium. Kokosolie ondersteunt het functioneren van de hersenen en het hele zenuwstelsel, wordt gebruikt bij de behandeling van Alzheimera-ziekten en ondersteunt ook het hart, waardoor het risico op een hartaanval aanzienlijk wordt verminderd;
  • het lichaam te voorzien van de bovengenoemde hoge dosis energie, die afkomstig is van de samenstelling van de koffie, van het mengsel van cafeïne met stoffen die zijn afgeleid van de hierboven beschreven vetten;
  • vermageringsdieeteffect, dat ook door bulletproof coffee ingrediënten wordt beïnvloed, en de vetten in boter of kokosolie versnellen metabolisme, wat interessant is, vetten, die het gemakkelijker maken om hen sneller te branden, zodat kan dergelijke koffie een belangrijke component van een efficiënt vermageringsdieet worden. Bovendien remmen ze de overmatige eetlust, die meestal eindigt met ongecontroleerd eten en het verhogen van het lichaamsgewicht tot het niveau dat onze gezondheid en in extreme gevallen zelfs het leven bedreigt;
  • het verbeteren van onze mentale capaciteit, hersenfunctie, algemene intellectuele fitheid, wat resulteert in gemakkelijk leren en snelle absorptie van de benodigde informatie. Vrijwel al onze cognitieve processen verbeteren, en volgens de maker van het recept voor deze koffie zullen we na een relatief korte tijd kunnen genieten van een beter geheugen en concentratie op het hoogste niveau.

Rangschikking van de beste, meest effectieve vetverbranders

Kogelvrije koffie (bulletproof coffee) – is het echt zo effectief?

Als we kijken naar de gezondheidsvoordelen van kogelvrije koffie, die door David Asprey worden benadrukt, is het voor hen heel moeilijk om zich te verzetten tegen kogelvrije koffie en we willen vrijwel onmiddellijk proberen hoe een vette koffie smaakt. De maker raadt het in de eerste plaats aan aan mensen die in het proces van vermageringsdieet, met name de ketogene variant, ook wel bekend als koolhydraatarme voeding. Het is ongetwijfeld in de mode, maar het model van voeding dat erdoor wordt gepromoot, roept veel controverse op bij artsen en professionele diëtisten. De ernstigste beperking is de bijna volledige eliminatie van koolhydraten, wat in korte tijd leidt tot ernstige tekorten in het lichaamsglycogeen dat door onze lever wordt geproduceerd. Daarnaast heeft de consumptie van producten die rijk zijn aan eiwitten en vetten, zoals die welke aan kogelvrije koffie worden toegevoegd, een impact op de gezondheid. Ze zijn zeker nodig, maar overmatig eten kan contraproductief zijn. Echter, snelle gewichtsverlies veroorzaakt grote belangstelling voor deze methode van gewichtsverlies, maar het is de moeite waard te overwegen wat de negatieve gevolgen kunnen zijn. Het is dus beter om altijd de juiste verhoudingen in je dieet te handhaven, 80 tot 20 procent, waarbij 80 tot 20 procent gezonde producten zijn met hoge aanbevolen voedingswaarden, en de overige 20 procent kleine afwijkingen van je dieet, waar je je je van tijd tot tijd goed over moet laten voelen.

Maar voordat u besluit om bulletproof coffee in uw dagelijks menu op te nemen, moet u weten dat de theorieën over David Asprey in verschillende media niet echt ondersteund zijn door professioneel wetenschappelijk onderzoek. Alle resultaten waar we hier mee te maken hebben, zijn puur tests die door hemzelf zijn uitgevoerd, dat wil zeggen door iemand die niet over de vereiste deskundigheid en ervaring op dit gebied beschikt, en die alleen worden uitgevoerd op dieren, ratten en muizen, en alleen op jonge dieren, dus naar onze mening kunnen ze niet erg betrouwbaar zijn. Vrijwel geen enkele eigenschap van kogelvrije koffie is wetenschappelijk bewezen en de informatie die wij hierover kunnen geven is uitsluitend gebaseerd op de gezondheidseffecten van de afzonderlijke stoffen die het bevat. Geen van de grote instellingen, zoals de laboratoria van gerenommeerde universiteiten of medische bedrijven, hebben bevestigd dat het afslanken, het versnellen van de stofwisseling om het gemakkelijker te maken om vetten te verbranden, of het verbeteren van de mentale vaardigheden, groter dan het drinken van gewone zwarte koffie zonder de toevoeging van koemboter en kokosolie.

Veel specialisten wijzen er ook op dat de methode om het lichaam te voorzien van de benodigde hoeveelheid vetten niet erg geschikt is. Professionele voedingsdeskundigen zeggen direct dat ze als toevoeging aan koffie in een sterke, te geconcentreerde dosering voorkomen, waarbij tegelijkertijd andere, even belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en koolhydraten worden weggelaten. Als boter als vet wordt toegevoegd, dan moeten we ook rekening houden met de gevaarlijke stijging van het gehalte aan schadelijke LDL-cholesterol in het bloed. Een betere oplossing is volgens hen om vetten in een meer toegankelijke vorm te leveren, in producten zoals noten, amandelen en graanzaden, smakelijke en gezonde toevoegingen aan havermout, die we elke dag als ontbijt eten. Er zitten ook veel licht verteerbare vetten in eieren, hoewel we ze niet in grote hoeveelheden kunnen consumeren, en de beste, onverzadigde vetten vol met de zuren Omega – 3 en Omega – 6 zijn te vinden in vis, zeevruchten of olijfolie.

Kogelvrije koffie (bulletproof coffee) – hoe maak ik kogelvrije koffie (bulletproof coffee)?

koffie

Zoals u kunt zien, zijn er veel bezwaren tegen de voedingseigenschappen van kulodopornej koffie en die kunnen niet volledig worden onderschat, maar het zou een vergissing zijn om te beweren dat het volledig schadelijk is en niet gedronken moet worden. Net als al het andere zou het ook met mate en zeker niet elke dag gegeten moeten worden, en naar onze mening kan het niet in de plaats komen van een volwaardig, voedzaam ontbijt, vol met voedingsstoffen. Het is het, niet bulletproof coffee, dat ons energie geeft voor de hele dag van activiteit, hoewel het hen effectief kan ondersteunen. Het af en toe drinken is echter een aangename, nieuwe culinaire ervaring, die ook enkele, zij het niet volledig bevestigde, voordelen voor de gezondheid met zich meebrengt. Daarom presenteren we voor al diegenen die willen proberen hoe het smaakt, de meest gebruikte methode van brouwen, ook aanbevolen door David Asprey.

Het allerbelangrijkste is de juiste keuze van de ingrediënten en we zijn in dit opzicht niet afhankelijk van goedkope koffie van lage kwaliteit uit een nabijgelegen markt. Laten we alleen de beste soort kiezen, op traditionele wijze bereid in kleine, ecologische rookruimtes, alleen dan zullen we hun unieke smaak ten volle kunnen waarderen. Minstens zo belangrijk is de kwaliteit van het toegevoegde vet, echte boerenboter uit koemelk of ongeraffineerde koudgeperste kokosolie. Het eerste wat we moeten doen is een infusie van koffie bereiden, in de vorm van 100-200 milliliter sterke, essentiële espresso. Pas dan voegen we er een lepel geklaarde, noodzakelijkerwijs ongezouten boter en twee lepels kokosolie aan toe, en al deze ingrediënten worden grondig met elkaar gecombineerd met behulp van een blender. De koffie die op deze manier wordt bereid, kan worden gezoet, natuurlijk niet met witte suiker, maar bijvoorbeeld met stevia, en de smaak kan worden verbeterd met uw favoriete specerijen zoals vanille of kaneel.