Het leven van vandaag, vol technische gemakken, maakt ons bestaan geleidelijk aan beperkt tot gesloten ruimtes. We brengen het grootste deel van de dag op het werk door, wat ons in veel gevallen dwingt om een zittende houding aan te nemen, die slechts schijnbaar comfortabel is. Na thuiskomst zitten we weer op een bank of fauteuil en zo’n extreem ongezonde zittende levensstijl begint al snel een negatieve invloed te hebben op onze gezondheid. Artsen slaan zelfs alarm, maar ze worden meestal genegeerd en we blijven ons werk doen, waarbij we onszelf elke dag schade berokkenen. We moeten echter besluiten om weg te gaan van huis, en fysieke activiteit, hoewel in eerste instantie vermoeiend, zal ons na verloop van tijd veel voordelen opleveren.

Lichaamsbeweging – hoe definieer je het

Nordic Walking w parku

Maar voordat we beginnen met het lopen van marathons of het beklimmen van bergtoppen, is het de moeite waard om te weten wat deze fysieke activiteit, waar we voortdurend op aangedrongen worden, eigenlijk is. Dit begrip is praktisch onlosmakelijk verbonden met het beoefenen van een of andere sportdiscipline en moet vanuit deze invalshoek worden bekeken. Er zijn veel definities van lichamelijke activiteit, die soms diametraal van elkaar verschillen, afhankelijk van het feit of deze wordt toegediend door artsen of sportcoaches.

Het wordt het best begrepen als alle fysieke activiteiten die resulteren in de verbetering van de conditie en de fysieke prestaties van het lichaam, waardoor het zich goed kan ontwikkelen. Het heeft een positief effect op het skelet- en gewrichtsstelsel, de spieren, het hart en de bloedsomloop, en zelfs op de hersenen en het zenuwstelsel. Een andere, even nuttige definitie, die zojuist door artsen is gegeven, zegt dat het begrip lichamelijke activiteit alle bewegingen van het menselijk lichaam omvat die worden veroorzaakt door de samentrekkingen van de spieren. We kunnen dus zeggen dat we vrijwel altijd actief zijn, maar deze activiteit levert niet altijd positieve resultaten op.

Lichamelijke activiteit – betekenis voor het menselijk lichaam en zijn gezondheid

Familie op de fiets

Het zou moeilijk zijn om een man te vinden die niet eens het gezegde “beweging is gezondheid” heeft gehoord en dit is een eerlijke maar meestal onderschatte waarheid. Dit geldt al voor vrijwel alle westerse samenlevingen, inclusief de inwoners van ons land, waarvan meer dan 60 procent moeilijk te forceren is. De constante oproepen van de medische gemeenschap of de Wereldgezondheidsorganisatie, die aangeven dat we eindelijk het huis uit moeten en minstens 60 minuten per dag en meerdere keren per week naar buiten moeten gaan, lijken hier geen zin te hebben. Als we dit niet doen, moeten we rekening houden met een geleidelijke verslechtering van onze gezondheid, wat leidt tot de ontwikkeling van vele ziekten die zelfs ons leven bedreigen.

De voordelen van regelmatige fysieke inspanning kunnen niet worden overschat, dus het is niet alleen aan te raden voor volwassenen, maar ook voor kinderen en adolescenten, die hun goede ontwikkeling, ook mentaal, conditioneren. Als we het avontuur beginnen met regelmatige dagelijkse wandelingen, waarbij we geleidelijk aan overgaan tot het beoefenen van een of andere sport, zullen we snel merken hoe positief ons lichaam hierop reageert. De belangrijkste vijf gezondheidsvoordelen, ook door specialisten aangegeven, die we hierdoor zullen behalen, zijn:

1) Geen gewichtsonderhoudsproblemen

Lichaamsbeweging is, samen met een aangepast afslankdieet, de twee basis voor het behoud van het juiste gewicht, wat het risico op overgewicht en obesitas aanzienlijk vermindert. Regelmatige lichaamsbeweging voorkomt effectief gewichtstoename, terwijl het helpt bij het reguleren van de spijsverteringsprocessen, waardoor onder andere de darmperistaltiek die er verantwoordelijk voor is, wordt verbeterd. We beginnen overtollige calorieën en vetweefsel te verbranden in de vorm van plooien in verschillende delen van het lichaam. Door het juiste dieet lopen we geen risico meer op diabetes, waarmee de zieke mensen vaak snel in gewicht toenemen.

2. een sterk hart en een goede doorbloeding

Overgewicht en de gevaarlijker vorm ervan, obesitas, zijn de twee belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten en dragen elk jaar bij aan de dood van miljoenen mensen over de hele wereld. Intensieve fysieke inspanning verhoogt de capaciteit van de hartspier, waardoor een betere doorbloeding mogelijk wordt, een te hoge druk wordt verlaagd en de hartslag wordt gereguleerd. Net als een ongestoorde circulatie zorgt het voor een veilig cholesterolgehalte in het bloed, een belangrijk onderdeel van de preventie van atherosclerose. De juiste bloeddruk vermindert op zijn beurt het risico op een hartaanval en een beroerte.

3 Beheersing van de effecten van stress

Het valt niet te ontkennen dat de meesten van ons een nogal nerveuze levensstijl hebben, die bevorderlijk is voor de ontwikkeling van een andere ziekte, namelijk stress, die zelfs een vernietigende invloed heeft op het hele lichaam. Regelmatige fysieke activiteit heeft een positief effect op het werk van het zenuwstelsel, wat mogelijk is dankzij een betere zuurstofvoorziening van de hersenen. Intensieve inspanning laat ons toe om volledig te ontspannen, meer endorfines, d.w.z. “gelukshormonen”, komen vrij, wat ons in een perfecte mentale stemming brengt. We voelen ons volledig ontspannen, regenereren sneller na het sporten en worden niet langer bedreigd met slapeloosheid en depressie.

4. versterkt immuunsysteem

Een functionerend immuunsysteem kan worden vergeleken met de verdedigingslinie, een natuurlijke barrière die het lichaam beschermt tegen mogelijke infecties. Gebrek aan beweging verzwakt het soms zodanig dat het zelfs bij een verkoudheid ondoeltreffend blijkt te zijn. Laten we dus zorgen voor het versterken van de immuniteit, vooral nu, in de periode van verhoogde kans op griep of COVID – 19 die ons allemaal bedreigt.

5. sterke spieren, botten en gewrichten zonder degeneratieve veranderingen

Dagelijkse fysieke activiteit maakt het gemakkelijker om zich te ontdoen van al het overgewicht en vet te verbranden, wat de moeite waard is om onmiddellijk te vervangen door spierweefsel. Immers, het verkrijgen van effectieve spiermassa of spiermassa is een van de doelen van bijna elke afslankingsbehandeling, die het figuur vormgeeft en ook een grote invloed heeft op de gezondheid. Spieren, vooral die van het skelet, worden snel sterker, waardoor u de juiste houding kunt behouden en het risico op blessures tijdens het beoefenen van uw favoriete sport wordt verminderd. Ze voorkomen ook gewrichtspijn veroorzaakt door degeneratieve veranderingen, waardoor ze met grote inspanning worden gestabiliseerd.

Lichamelijke activiteit – kies de juiste discipline voor uw vaardigheden

Een rennend mannetje

We weten al hoe beweging onze gezondheid beïnvloedt, maar we moeten ook weten dat het net zo belangrijk is om een vorm te kiezen die past bij de fysieke prestaties van het lichaam. Professionele coaches ontmoedigen mensen die niet voorbereid zijn op deze sport sterk om deze te beoefenen, en de gevolgen van een dergelijke onverantwoordelijkheid kunnen desastreus zijn. Onverwarmde, niet uitgerekte spieren en gewrichten zijn een makkelijke manier om gewond te raken, dus het is beter om je avontuur te beginnen met lichamelijke activiteit van iets milders, en professionals raden het aan:

Dagelijkse wandelingen

Iedereen kan zich deze vorm van activiteit veroorloven en het zou moeilijk zijn om hier excuses te vinden. We gaan meestal met de auto of het openbaar vervoer naar het werk, maar als het niet te ver weg is, is het de moeite waard om een rondreis te voet te maken. We maken er geen geheim van dat het in het begin een beetje moeilijk kan zijn, dus we raden nordic walking aan, een wandeling met stokken, die het overwegen waard is vanwege de onbetwistbare voordelen:

 • Ontlasting van de wervelkolom en de gewrichten en een merkbare vermindering van de pijn;
 • het versterken van bijna alle spiergroepen;
 • verbeterde circulatie en verhoogde ademhalingscapaciteit;
 • preventie van overgewicht of obesitas;
 • garanderen een beter humeur en altijd een goed humeur;
 • het bestrijden van alle effecten van stress.

Lopend

Joggen is een natuurlijke voortzetting van wandelingen, en elk jaar besluiten meer en meer mensen elke dag te rennen om hun conditie en algemene gezondheid te verbeteren. Het is echter een hogere rijschool, die niet alleen een grondige fysieke voorbereiding vereist, maar ook bepaalde kosten voor de aankoop van de juiste apparatuur. De absolute prioriteit hier is hoge kwaliteit laarzen, die passen bij de voet en een gedempte zool hebben, die echt niet de moeite waard zijn om op te besparen. Zo vermijden we niet alleen blessures, maar genieten we ook van het plezier van de volgende kilometers, en ons lichaam zal er baat bij hebben:

 • uitstekende fysieke conditie;
 • verminderd risico op hart- en vaatziekten;
 • lichaamsgewicht volgens de berekende BMI;
 • sterke gewrichten en stalen spieren;
 • geen stress of andere nerveuze spanningen;
 • sterke botten, bestand tegen breuken en osteoporose;
 • meer zelfvertrouwen, ook door een nieuw uiterlijk, atletisch, slank lichaam.

Fietsen

Het is een andere vorm van lichaamsbeweging, aanbeden door miljoenen mensen over de hele wereld, die de moeite waard is om er belangstelling voor te hebben. Meestal hebben we fietsen in onze garage of kelder, maar ze staan meestal ongebruikt, wat een ernstige fout is gezien onze gezondheid. Niemand zegt ons meteen mee te doen aan de Vredesrace of de Tour de France, maar een paar keer per week een ritje is een goed idee. Fietsen heeft naast duidelijke gezondheidsvoordelen, zoals hardlopen of nordic walking, nog andere voordelen:

 • We beginnen op een milieuvriendelijke manier te leven en elke dag op de fiets te pendelen is beter dan het milieu te vervuilen met uitlaatgassen van de auto. De fiets is een geweldige manier om vele kilometers aan files te vermijden, wat veel tijd bespaart op het ochtendverkeer;
 • Als we de stad uit gaan, natuurlijk met het hele gezin, kunnen we met de natuur communiceren en genieten van prachtige uitzichten waarvan we niet eens wisten dat we ze een paar kilometer buiten de stad zouden vinden;
 • de precieze oxygenatie van de hersenen na de ochtendrit zorgt voor een efficiëntere mentale werking, een efficiënte oplossing van alle ingewikkelde problemen, en een verhoogde concentratie en een beter geheugen zorgen voor een snellere absorptie van grote hoeveelheden nieuwe informatie.

Bronnen:

 • https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-exercise
 • https://www.healthline.com/nutrition/running-for-weight-loss
 • https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/cycling-benefits