Lijnzaad

Waarschijnlijk heeft iedereen, niet alleen degenen die vechten met hun overgewicht, gehoord over het lijnzaad en de gezondheidsbevorderende eigenschappen ervan. Onder deze naam vinden we zaden van vlaszaad, Linum usitatissimum, een populaire plant die ook in ons land groeit en voornamelijk vezels voor de textielindustrie levert. Het heeft echter een aantal andere waardevolle gezondheidseigenschappen, waardoor zijn zaden al jaren niet alleen in de natuurgeneeskunde in het algemeen worden gebruikt.

Lijnzaad – chemische samenstelling

zaailing

Als we kijken naar deze onopvallende granen, kunnen we ons afvragen wat er achter zit, dat ze worden aanbevolen voor consumptie door zowel artsen van verschillende specialiteiten als diëtisten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van olie, waarvan de geneeskrachtige eigenschappen al sinds de oudheid bekend zijn, en het drinken ervan werd onder andere aanbevolen door Hippocrates, die beschouwd wordt als de “vader van de geneeskunde“. Ze worden voornamelijk beïnvloed door de chemische samenstelling van het zaad, waarin we veel waardevolle stoffen kunnen vinden, en zonder hen kan ons lichaam niet eens zonder hen, dat wil zeggen:

  • een grote hoeveelheid gemakkelijk opneembare voedingsvezels;
  • vitamine A, B6, D en E;
  • mineralen: ijzer, calcium, magnesium, zink, zink, mangaan en selenium;
  • lecithinen, flavonoïden en plantenhormonen, fyto-oestrogenen, waardevolle antioxidanten;
  • onverzadigde vetzuren, die ons lichaam niet in staat is om zelf te produceren en die het continu van voedsel moet voorzien, met name die van de Omega – 3- en Omega – 6-groepen.

Lijnzaad – pro-gezondheidseigenschappen

Deze hoeveelheid verschillende voedingsstoffen kan verrassend zijn, maar als je regelmatig lijnzaad eet, zul je snel de positieve veranderingen voelen die het met zich meebrengt. De gezondheidseigenschappen zijn onlosmakelijk verbonden met de samenstelling en de belangrijkste is de aanwezigheid van vetzuren. Ze zijn van groot belang bij de behandeling en preventie van hart- en vaatziekten, het voorkomen van atherosclerose, myocardinfarcten, bijzonder gevaarlijke stolsels en vlaszaadzaden die het niveau van slechte cholesterol in het bloed effectief verlagen. Omega – 3-zuren hebben ook antikanker en antidepressieve eigenschappen, en omdat ze deel uitmaken van het netvlies, ondersteunen ze de gezichtsscherpte en hebben ze een goed effect op de huid en voorkomen ze uitdroging van de huid.

Lijnzaad

De aanwezigheid van vezels reguleert op zijn beurt alle spijsverteringsprocessen, voorkomt winderigheid en verstopping, en het slijm zelf heeft een gunstig effect en vormt een beschermende laag in de maag, waardoor de behandeling van zweren wordt ondersteund. Andere ingrediënten zorgen voor een goede werking van de darmen, hun peristaltiek en remmen de ontwikkeling van gevaarlijke pathogene micro-organismen, bacteriën en schimmels die het spijsverteringsstelsel kunnen aantasten. Ze bestrijden vele andere soorten infecties, waaronder infecties van de luchtwegen, door het verlichten van symptomen zoals hoesten als gevolg van overmatig drogen van de slijmvliezen. Siemia wordt gebruikt voor de behandeling van huidziekten, zoals acne, maar heeft ook een gunstige invloed op het uiterlijk van haar en nagels.

We kunnen dus met zekerheid het risico lopen dat het organisme, versterkt door de ingrediënten die het bevat, begint te lijken op een goed geolied mechanisme, waarin niets het recht heeft om te jammen en het zal dus efficiënt functioneren tot op latere leeftijd.

Linnen hooi – om af te slanken

Naast de bewezen gezondheidseigenschappen wordt lijnzaad ook beschouwd als een zeer effectief hulpmiddel bij het afslanken. Dit proces wordt vooral vergemakkelijkt door de aanwezigheid van een grote hoeveelheid voedingsvezels die worden aanbevolen door mensen die hun lichaamsgewicht snel en, wat het belangrijkst is, veilig willen verminderen. Voedingsvezels reguleren en verbeteren niet alleen de darmwerking, die essentieel is voor de spijsvertering van voedsel, waardoor alle stofwisselingsprocessen worden versneld, maar verminderen ook de eetlust aanzienlijk, waardoor snoepen tussen de maaltijden, de grootste vijand van een effectief afslankend dieet, wordt voorkomen. Het zwelt op in de maag en vult deze effectief, zodat we een paar uur lang geen behoefte hebben om te eten. Het is een onderdeel van veel voedingssupplementen, en het is nog effectiever in combinatie met een gezonde, evenwichtige voeding, maar ook met een grote dosis dagelijkse lichaamsbeweging, een favoriete sport, die het gewichtsverlies nog verder versnelt.

Hoe linnen te eten – hoe te eten

lijnsandwiches

Lijnzaad kan op vele manieren worden gegeten, alleen of in aanvulling op andere gerechten. Meestal wordt het gebruikt om een brouwsel te maken, twee keer per dag gedronken, ‘s morgens en ‘s avonds. Giet gewoon een theelepel gemalen of hele zaden in een glas, giet het water erover en laat het ongeveer 15 minuten staan. Gedurende deze tijd zullen ze afkoelen, aanzienlijk opzwellen, zich met slijm bedekken en een licht gelei-achtige consistentie verkrijgen, die er misschien niet zo smakelijk uitziet, maar de gezondheidsvoordelen wegen veel zwaarder dan deze kleine ongemakken. Het kan worden gedronken in een niet-gedenatureerde vorm, wat wordt aanbevolen voor verstopping, als laxeermiddel of als een vloeistof zelf, zonder korrels, als bescherming voor beschadigd maagslijmvlies.

Lijnzaad is ook perfect voor salades, verschillende soorten zelfgemaakte bakkerijproducten, van zelfgebakken brood tot taarten, natuurlijk gezoet met natuurlijke honing en niet met suiker. Een zeer waardevolle toevoeging, die niet alleen nuttig zal zijn voor mensen die een dieet volgen, is de bovengenoemde lijnolie, met zijn karakteristieke bruine kleur en licht nootachtige nasmaak. Er zijn tal van recepten voor vlaszaadschotels, je kunt ze vinden op veel websites die gewijd zijn aan afslanken, dus het is de moeite waard om ze uit te proberen, extra kilo’s kwijt te raken en uiteindelijk je gewenste slanke figuur terug te krijgen.