Slaapstoornissen zijn zeker geen kwaal die genegeerd kan worden. Het uit zich bijvoorbeeld in voortdurende ins laapproblemen of het na enkele minuten wakker worden, en kan zelfs leiden tot volledige slapeloosheid. Een dergelijke toestand ruïneert vrijwel onmiddellijk niet alleen de geestelijke, maar geleidelijk ook de lichamelijke gezondheid, en een verzwakte immuniteit van het lichaam maakt de weg vrij voor vele ernstige ziekten. Daar zijn even zovele redenen voor, zij kunnen niet alleen het gevolg zijn van onze eigen nalatigheid op het gebied van slaaphygiëne, maar ook van een gebrek in het lichaam aan het hormoon dat daarvoor verantwoordelijk is, namelijk melatonine, bij voorkeur in zijn natuurlijke vorm, die zorgt voor de kwaliteit van onze slaap. Zijn belangrijkste taak is het reguleren van de dagelijkse slaap- en waaktoestand, en eventuele tekortkomingen veroorzaken onder andere dat we ‘s avonds niet in slaap kunnen vallen.

Wat is slaap en wat regelt het

Slaapproblemen ontstaan meestal niet plotseling en toevallig, zij zijn het resultaat van een langdurig proces van verwaarlozing van onze gezondheid, en zijn vaak een symptoom van het ontstaan van ziekten. Maar voordat we de redenen van de ontstane stoornissen leren kennen, moeten we weten wat de slaap zelf is en waarom we voor een goede kwaliteit ervan moeten zorgen.

De definitie van slaap omschrijft het als een fysiologische toestand, zelfs essentieel voor het menselijk organisme, die eenmaal per dag behoorlijk optreedt, gereguleerd door het centrifugale zenuwstelsel. Tijdens de duur ervan is er een vermindering van onze activiteit, stilte en een aanzienlijke vermindering van het gevoel van externe prikkels. Ook de hartslag vertraagt, de ademhaling wordt rustiger, de spanning van de skeletspieren vermindert, men kan zeggen dat we voor enige tijd het bewustzijn verliezen, en dit alles wordt gedaan om uit te rusten en het lichaam volledig te regenereren. De regulering van dit dagritme heeft te maken met de natuurlijke melatonine, die in de pijnappelklier wordt geproduceerd, maar alleen ‘s nachts, in het donker, overdag wordt dit hormoon niet geproduceerd.

Het belang van slaap voor onze gezondheid

vrouw kan niet in slaap vallen

Mensen die lijden aan verschillende soorten slaapstoornissen of zelfs chronische slapeloosheid moeten er onmiddellijk iets tegen doen. In veel gevallen zal het nodig zijn een specialist te bezoeken, maar als de symptomen niet te ernstig zijn, kunnen natuurlijke melatonine-tabletten met melatonine in hun samenstelling helpen. Zij zullen helpen onze biologische klok volledig te reguleren en ‘s avonds, na een zware dag vol lichaamsbeweging, zullen wij niet urenlang in bed liggen rollen, terwijl wij de spreekwoordelijke rammen tellen, maar zullen wij meteen in slaap vallen.

Het is de moeite waard hiervoor te zorgen, met inbegrip van het juiste melatonineniveau, en slaaptekort wreekt zich snel, met een geleidelijke achteruitgang van de gezondheid tot gevolg. De lijst van kwalen die ermee gepaard gaan is echt lang, o.a:

Gebrek aan concentratie en geheugenstoornissen

Dit zijn twee symptomen van slaaptekort die het veel moeilijker maken om overdag normaal te functioneren. Als we niet genoeg slapen, heeft dat onmiddellijk invloed op het werk van de hersenen, op het vermogen om ons te concentreren op welke, zelfs relatief eenvoudige activiteiten dan ook. Gebeurt dit bijvoorbeeld op het werk, dan levert dit een extra risico op een ongeval op, en thuis is een soortgelijk gevaar niet moeilijk.

Slaaptekort is ook belangrijk voor leerlingen, bij wie in de eerste plaats een verzwakt geheugen en een verminderd vermogen om nieuwe informatie te onthouden werd vastgesteld. De cognitieve vermogens nemen in snel tempo af, terwijl het aantal fouten toeneemt.

Cardiovasculaire ziekten

Als we nog steeds niet zorgen voor een passende hoeveelheid van een noodzakelijk hormoon dat een natuurlijke melatonine is, kunnen de neveneffecten nog ernstiger zijn, omdat we het risico lopen op hart- en vaatziekten. De ernstigste bedreiging is hier volledige slapeloosheid die de oorzaak kan worden van hartfalen, hypertensie, ischemische hartziekte en myocardinfarct. Studies hebben aangetoond dat bij mensen die lijden aan chronische slaapstoornissen, het risico op deze cardiovasculaire aandoeningen met meer dan 20% toeneemt.

Immuniteit van het onderlichaam

De fundamentele barrière die ons beschermt tegen ziekten en andere infecties is een goed werkend immuunsysteem. Slaaptekort verzwakt de cellen die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van het organisme dat virussen en bacteriën aanvalt, en de immuniteit vermindert al na één dag slapeloosheid. Daarom moeten we zorgen voor minstens 8 uur slaap per nacht, waarbij we het gebrek aan stoffen die daarvoor nodig zijn, onder andere melatonine, aanvullen.

Destructieve stress

De waarheid is dat iemand met een slaaptekort de hele dag prikkelbaar is, zich over alles opwindt en geleidelijk alle negatieve effecten van stress begint te voelen. Dit is een andere aandoening die rechtstreeks verband houdt met de kwaliteit en de duur van de slaap, en die zelfs rampzalige gevolgen kan hebben voor zowel de geestelijke als de lichamelijke conditie. We vallen in de zogenaamde vicieuze cirkel: enerzijds is slapeloosheid de oorzaak van stress, en anderzijds is het de reden waarom we niet in slaap kunnen vallen zonder de juiste behandeling.

Toename van het lichaamsgewicht

Uit studies van specialisten in de strijd tegen overgewicht of zwaarlijvigheid blijkt duidelijk dat mensen met slaapstoornissen of die gewoon te laat naar bed gaan, vatbaarder zijn voor deze ziekten. Een korte slaap van lage kwaliteit kan de stofwisseling vertragen, waardoor de vetverbranding wordt belemmerd, die vervolgens in verschillende delen van het lichaam wordt afgezet. Laat naar bed gaan maakt het ook moeilijk om je eetlust onder controle te houden, wat leidt tot avond- of nachtsnacken.

Wat is melatonine – een essentieel hormoon voor de gezondheid

Zoals reeds gezegd, is melatonine een hormoon dat op natuurlijke wijze in de pijnappelklier van de hersenen wordt geproduceerd, een organische chemische verbinding die een derivaat is van tryptofaan, en waarvan de taak niet beperkt is tot de regeling van het dagelijkse slaap- en rustritme. Natuurlijke melatonine heeft vele andere, even waardevolle gezondheidsbevorderende eigenschappen:

 • het is een antioxidant die gevaarlijke vrije radicalen uit het lichaam helpt verwijderen, de oorzaak niet alleen van oxidatieve stress maar ook van de ontwikkeling van kanker;
 • kan, zoals recente studies aantonen, de symptomen van depressie verlichten;
 • verlicht kwalen die optreden bij het veranderen van de tijd die gepaard gaat met het overschrijden van tijdzones;
 • reguleert de bloeddruk en voorkomt zo hypertensie;
 • verlaagt het cholesterolgehalte LDL in het bloed en het cortisolgehalte, niet zonder goede redenen het “stresshormoon” genoemd;
 • verhoogt de immuniteit;
 • verbetert de gezondheid van de ogen door het zicht te verbeteren.

Natuurlijke melatonine – productie en concentratie in het bloed

Melatonine capsule

De productie van melatonine vindt plaats onder specifieke omstandigheden; de voorwaarde voor het op gang brengen van reacties die leiden tot de vorming ervan is de afwezigheid van licht, zodat het lichaam het alleen ‘s nachts, tijdens de slaap, produceert. Een andere vaak gebruikte naam ervoor is “slaaphormoon” en bepaalde hoeveelheden worden ook geproduceerd buiten de pijnappelklier, in het netvlies, het beenmerg en in het spijsverteringsstelsel. Voor veel aspecten van de gezondheid is het belangrijk dat er een voldoende hoge concentratie melatonine in het bloed is, die overdag niet verandert, maar naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid die het lichaam ‘s nachts aanmaakt af. De concentraties variëren als volgt voor de verschillende leeftijdsgroepen:

 • kinderen jonger dan 3 jaar – 250 pg/ml;
 • oudere kinderen en adolescenten van 8 tot 15 jaar – 120-180 pg/ml;
 • volwassenen – 70-80 pg/ml;
 • ouderen – 20-30 pg/ml.

Natuurlijke melatonine – toepassing bij de behandeling van slapeloosheid

De voornaamste taak die dit hormoon echter moet vervullen, is het tegengaan van alle slaapstoornissen, die zich manifesteren:

 • problemen met inslapen, zelfs ondanks grote vermoeidheid;
 • een gevoel van slaperigheid, dat niet alleen ‘s avonds wordt gevoeld, maar vaak ook overdag, wat een volledige omkering van uw biologische klok kan worden genoemd;
 • “Bleke dageraad” wakker worden, waardoor we ons de hele dag moe, pijnlijk en ontmoedigd voelen om iets te doen, niet in staat tot enige lichamelijke activiteit;
 • spijsverteringsproblemen als gevolg van afwijkingen in de werking van bepaalde delen van het spijsverteringsstelsel, die tot uiting komen in brandend maagzuur, winderigheid en in extreme gevallen zelfs diarree of braken;
 • verslechtering van de psychologische stemming, en het voortdurende slaapgebrek kan leiden tot een depressie, die in klinische omstandigheden vaak maanden- of jarenlang behandeld moet worden;
 • verstoring van het hormonale evenwicht van het lichaam;
 • Diabetes stadium 2, vaak in verband gebracht met overgewicht en obesitas.

Dergelijke symptomen zijn moeilijk te bagatelliseren, er moet van nature melatonine in het lichaam aanwezig zijn de meningen daarover zijn ondubbelzinnig en het is de moeite waard te luisteren naar de mening van specialisten op het gebied van het oplossen van slaapproblemen. Het biedt vooral belangrijke steun bij de behandeling van slapeloosheid, die, zoals bekend, zelfs tragische gevolgen kan hebben. Het werkt perfect bij het wegnemen van alle obst akels die het moeilijk maken om normaal in slaap te vallen, en het is het beste om het ongeveer 30 minuten tot maximaal een uur voor het slapengaan te gebruiken in de vorm van voedingssupplementen die het in hun samenstelling hebben.

Natuurlijke melatonine contra-indicaties voor het gebruik ervan

De behandeling van slapeloosheid met behulp van dit hormoon, natuurlijk of synthetisch, omdat en dergelijk wordt geproduceerd, zal zeker doeltreffend zijn en de beoogde resultaten opleveren. Dit is echter alleen mogelijk als we melatonine in veilige, aanbevolen doses gebruiken, en een overdosis kan zeer onaangename gevolgen hebben.

De dosis moet altijd voor elke patiënt afzonderlijk worden gekozen, maar aangenomen wordt dat veilig en zonder mogelijke bijwerkingen 0,5 tot 1 mg per dag kan worden ingenomen. Niet iedereen zou het moeten gebruiken, en zeker mensen met de volgende kwalen:

 • gediagnosticeerde mentale ziektes behandeld met sterke drugs;
 • overgevoeligheid die de leverfunctie aantast, zoals na alcoholgebruik;
 • auto-immuunziekten, zoals diabetes, lupus erythematosus, Hashimoto ziekte, multiple sclerose of reumatoïde artritis;
 • veroorzaakt door het nemen van steroïde medicijnen, bloeddruk regulerende medicijnen en antidepressiva;
 • kanker, vooral van het bloedvatenstelsel.

Het mag beslist niet worden gebruikt door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen, voor wie een teveel aan melatonine een ernstig gevaar voor de gezondheid kan opleveren, en gezien de andere contra-indicaties is overgevoeligheid degene waarmee in het bijzonder rekening moet worden gehouden.

De meest voorkomende symptomen van overdosering zijn:

 • gevoelens van rusteloosheid;
 • prikkelbaarheid en stemmingswisselingen vaak uitmondend in agressie;
 • psychomotorische agitatie;
 • duizeligheid en migraine-achtige hoofdpijn;
 • aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, buikpijn en lastige constipatie;
 • overmatig zweten;
 • oncontroleerbare toename van het lichaamsgewicht;
 • tranende ogen en visuele stoornissen.

Natuurlijke melatonine tabletten aanbevolen door specialisten

Als er tekorten van dit hormoon in het lichaam zijn, is het noodzakelijk ze onmiddellijk aan te vullen om uzelf te redden van veel van de hierboven beschreven problemen. Voor dit doel zijn voedingssupplementen, tabletten die nauwkeurig afgemeten doses melatonine bevatten, het beste, en een van de bijzonder aanbevolen is Melatolin Plus.

Melatolin Plus

Het onderscheidt zich door zijn natuurlijke en honderd procent veilige samenstelling, en in elke tablet vinden we, behalve melatonine, nog andere stoffen dankzij welke we eindelijk in slaap kunnen vallen eneen goede nachtrust kunnen hebben:

 • l – citroenmelisse-extract, dat ontspant en zorgt voor een goede geestelijke stemming;
 • l – tryptofaan, dat de goede werking van het zenuwstelsel garandeert;
 • extract van ashwagandha, een adaptogeen dat niet alleen zorgt voor een goede nachtrust, maar ook alle negatieve effecten van stress wegneemt;
 • extract van hopbellen, vol lupuline, dat op dezelfde manier werkt als citroenmelisse, waardoor we kunnen rekenen op een gezonde en sterke slaap;
 • kamille en saffraan, planten met bewezen kalmerende effecten.