hoofd

Het lijkt erop dat het belangrijkste voor een mens de hoge prestaties en het fysieke uithoudingsvermogen zijn, zonder welke we niet in staat zijn om veel dagelijkse activiteiten uit te voeren, niet alleen de activiteiten die veel moeite kosten. Een even belangrijk, maar vaak volledig verwaarloosd onderwerp is de mentale prestatie, het goed functioneren van onze hersenen, die alle andere organen en systemen van het lichaam beheren. Het menselijk brein is te vergelijken met een centrale computer, een uitzonderlijk krachtige processor, die meestal op volle kracht werkt, en de mentale inspanning blijkt meestal bijna even vermoeiend te zijn als de fysieke inspanning. Als deze situatie lang aanhoudt, kunnen er hersenafwijkingen optreden, die zich uiten in cognitieve achteruitgang of verminderde concentratie. Daarom is het de moeite waard om dit op voorhand tegen te gaan, bijvoorbeeld door het gebruik van een goed gekozen dieet, dat een betere zuurstofvoorziening van dit belangrijke orgaan bevordert en het voorziet van voedingsstoffen die nodig zijn voor de gezondheid. Helaas blijkt dat dit soms niet genoeg is, dus u kunt extra hulp, nootropische middelen, stoffen die niet alleen zijn gecreëerd om het werk van onze hersenen te ondersteunen, maar ook om de mogelijkheden ervan verder te vergroten.

Nootropics – twee Griekse woorden en een Roemeense arts

Het woord nootropisch of nootropisch, of hetzelfde woord als het woord nootropisch of nootropisch, of hetzelfde woord, verscheen onlangs nog in het woordenboek, maar het heeft al een enorm succes gemaakt, namelijk de naam van uiterst effectieve chemische verbindingen, waardoor onze geest een kracht krijgt waar we nooit eerder van gedroomd hebben. Het komt uit de Griekse taal, namelijk de combinatie van de twee woorden ‘noos’, wat geest betekent, en ‘trepin’.dat is om te buigen en de creatie ervan wordt toegeschreven aan Dr. Corneliu E. Giurgea, een Roemeense chemicus en psycholoog.

Nootropics – waarom en voor wie ze zijn gemaakt

werkplek

Eeuwen of zelfs millennia lang verstikt de mens zich in de beperkingen van zijn cognitieve vermogens, die het hem onmogelijk maken de wereld om hem heen volledig te begrijpen. In de loop van deze tijd zijn verschillende methoden geprobeerd om de intellectuele capaciteit te vergroten, maar meestal heeft dit geleid tot falen of ernstige gezondheidscomplicaties. Het was niet ongebruikelijk om illegale stoffen zoals LSD of amfetaminen te gebruiken om hersencellen te stimuleren om intensiever te werken, maar de gevolgen van dergelijke experimenten waren tragisch. Het probleem bleef echter bestaan en hoewel onze hersenen en ons geheugen perfect worden beïnvloed door natuurlijke methoden, de juiste hoeveelheid slaap of goede voeding, waren we nog steeds op zoek naar deze ene gulden middenweg. Na vele jaren van intensief onderzoek zijn we erin geslaagd een oplossing te vinden die we vandaag de dag kunnen gebruiken, wat ongetwijfeld nootropisch is.

Door ze zo eenvoudig mogelijk te definiëren, kunnen we zeggen dat het zorgvuldig geselecteerde chemische verbindingen zijn, die de prestaties van de hersenen verbeteren en in de meeste gevallen zeer positieve effecten zonder ernstige bijwerkingen garanderen. Ze zijn bedoeld voor iedereen die klaagt over…:

 • verzwakte concentratie;
 • problemen met het onthouden van grote hoeveelheden benodigde informatie;
 • gebrek aan energie om het mentale werk te doen;
 • negatieve stemming en gebrek aan motivatie voor enige actie;
 • de effecten van ernstige stress, die steeds meer een integraal onderdeel van ons leven wordt.

Nootropics – natuurlijk, die bijzonder de moeite waard zijn om over te beslissen.

Als de definitie nootrope stoffen definieert als chemische stoffen die onder laboratoriumomstandigheden worden geproduceerd, dan denken we meestal dat ze volledig kunstmatig zijn en we zullen er absoluut niets van natuurlijke oorsprong in vinden. Hier zullen we u een beetje verrassen, want veel noootrope stoffen zullen in de natuur zelf te vinden zijn, gekenmerkt door vrijwel hetzelfde effect op het menselijk brein als hun synthetische tegenhangers. Dit zijn meestal extracten van populaire kruiden, algemeen bekend van andere medische of zelfs cosmetische toepassingen, of sets van vitaminen en mineralen, en vooral opmerkelijk is dit:

1. Ashwagandha (Welkom Slaperig)

ashwagandha

Door specialisten terecht beschouwd als de beste natuurlijke nootropische stof, waarvan de vele waardevolle gezondheidseigenschappen niet kunnen worden ontkend. Ook bekend als Indiase ginseng, helpt het effectief bij de behandeling en preventie van diverse aandoeningen. Het wordt gekenmerkt door ontstekingsremmende en kankerbestrijdende effecten, reguleert de werking van de gehele bloedsomloop en het hormonale systeem, heeft een gunstige invloed op de lever en de nieren, versterkt het immuunsysteem, vertraagt de verouderingsprocessen van onze lichaamscellen, vergemakkelijkt de regeneratie na de training. De groep van de nootropen omvat op zijn beurt de nootropie dankzij zijn anti-stress eigenschappen, vergelijkbaar met die van veel farmacologische middelen. Ashwagandha zal niet alleen snel de effecten van deze ernstige beschavingsziekte wegnemen, het zorgt ook voor diepe ontspanning en het wegnemen van angstaandoeningen die vaak gepaard gaan met ernstige stress. Het geeft een grote dosis energie die nodig is voor actie, verbetert de stemming en motiveert tot de volgende inspanning, ook mentaal.

2. Ginko Biloba (Ginkgo biloba/Japanse ginkgo)

Dit is een andere plant, die met recht een natuurlijke nootropische plant kan worden genoemd, afkomstig uit China en heeft in zijn samenstelling meer dan 50 stoffen met bewezen gezondheidseigenschappen. De werking komt in de eerste plaats neer op het verbeteren van het werk van het hart en het hele bloedsysteem, het verlagen van de bloeddruk en het niveau van “slechte” cholesterol, en een goede circulatie vertaalt zich automatisch in een betere oxygenatie van de hersenen. Een beter zuurstofrijk brein werkt op zijn maximale efficiëntie en concentratie is niet langer een probleem. Ginkgo biloba helpt om stress te bestrijden, verwijdert het gevoel van vermoeidheid, verlicht sterke, zelfs migraine hoofdpijn, verlicht de symptomen van dementie, helpt om een goed geheugen te behouden, dus het wordt gebruikt bij de preventie van Alzheimera ziekte, verbetert perfect de stemming.

3. Gotu kola (Centella asiatica)

planten

De derde meest aan te bevelen natuurlijke nootroop is de Gotu kola, een Aziatische Centurion, die al duizenden jaren in de Indiase natuurgeneeskunde wordt gebruikt. Het heeft een uitstekend effect op de bloedsomloop, het verbetert de bloedsomloop en beschermt zo tegen gevaarlijke ziekten zoals veneuze insufficiëntie of trombose. We zijn echter geïnteresseerd in de ondersteuning die het zenuwstelsel krijgt om zijn algemene werking te verbeteren, wat zich vertaalt in een verhoogde concentratie, snellere denkprocessen en een beter geheugen. Uit het uitgevoerde onderzoek bleek dat na de toepassing van preparaten met Gotu kola in hun samenstelling, het vermogen om grote hoeveelheden informatie te leren en te onthouden tegelijkertijd is toegenomen. Ze helpen ook om alle negatieve symptomen van stress en vermoeidheid te verlichten, het verouderingsproces te vertragen en, net als Ginko Biloba, de zuurstofvoorziening van de hersencellen te verhogen.

4. vitaminen met gunstige effecten op de hersenfunctie

Het belang van vitaminen en mineralen voor onze gezondheid mag niet worden onderschat, daarom moeten er voldoende vitaminen en mineralen aan het lichaam worden toegediend, samen met voedsel of speciaal geselecteerde voedingssupplementen die eventuele tekorten aanvullen. Vitaminen en mineralen kunnen veilig worden geclassificeerd als nootrope stoffen, vanwege de manier waarop ze het werk van onze hersenen en het hele zenuwstelsel beïnvloeden. Degenen waarvan de juiste hoeveelheid moeten we in het bijzonder zorg te dragen voor zijn ongetwijfeld vitaminen uit groep B, die verantwoordelijk zijn voor, onder andere, een goede, ononderbroken geleiding van zenuwimpulsen, vermindering van stress, angst en gebrek aan slaapproblemen, noodzakelijk voor een goede regeneratie van het lichaam. Ze hebben ook een positieve invloed op onze geheugenvaardigheden, verbeteren de concentratie en hun tekorten kunnen bijvoorbeeld leiden tot depressie of versnelling van het verouderingsproces van de hersencellen.

Laten we vitamine D niet vergeten, niet zonder reden “zonnevitamine” genoemd, die ook een enorme invloed heeft op onze geestelijke vermogens, maar ook op onze gezondheid. De tekortkomingen, onder andere veroorzaakt door het gebrek aan zon tijdens de wintermaanden, kunnen vrijwel onmiddellijk worden gezien, omdat ze zich manifesteren als een verzwakking van de belangrijkste cognitieve functies en een geleidelijke degeneratie van de neuronen. Vitamine D is zelfs essentieel voor een goed geheugen op lange termijn, beschermt tegen depressie, angst en de daaruit voortvloeiende immunosuppressie.

De laatste drie vitaminen die onze hersenen nodig hebben zijn A, E en C. Gebrek aan de eerste heeft een negatieve invloed op het zicht, een van de belangrijkste zintuigen die informatie naar de hersenen stuurt, een tekort kan ook leiden tot negatieve stemmingswisselingen, verhoogde nervositeit of prikkelbaarheid. Te weinig vitamine E leidt tot een disfunctie van het voorste deel van de hypofyse, wat ook tot uiting komt in een groeiend overschot aan cortisol, het zogenaamde stresshormoon. Hoewel de juiste hoeveelheid cortisol een gunstig effect heeft, waardoor we beter kunnen omgaan met stress, kan het teveel aan cortisol zelfs leiden tot neuronale schade. Even belangrijk, en niet alleen vanuit het oogpunt van het functioneren van de hersenen, is vitamine C, een van de sterkste natuurlijke antioxidanten, die de hersenen beschermt tegen celdegeneratie en oxidatieve stress. Het wordt ook beschouwd als een natuurlijk antidepressivum, dat de serotonineafscheiding verhoogt en zelfs de slechtste stemming effectief verbetert. Vitamine C vergemakkelijkt ook de opname en assimilatie van vele andere voedingsstoffen, waaronder ijzer, wat essentieel is om een goed geheugen en concentratie te behouden om u te helpen leren.

5. mineralen die nodig zijn voor concentratie, leren en geheugen

Als het gaat om mineralen die een gunstige invloed hebben op de hersenen, wordt absolute prioriteit gegeven aan drie mineralen, magnesium, zink en selenium. Magnesium kan veilig worden beschouwd als een noodzakelijk element voor het behoud van een volledige geestelijke gezondheid en de mogelijke tekorten ervan kunnen zeer onaangename gevolgen hebben voor de gezondheid. Het eerste symptoom dat onze bezorgdheid zou moeten wekken is de groeiende zwakte, het gebrek aan kracht en energie voor de eenvoudigste activiteiten, en het toenemende niveau van cortisol in het bloed heeft een negatieve invloed op het geestelijke welzijn en de toenemende stress. Zink is op zijn beurt weer een mineraal dat nodig is voor het goede verloop van leerprocessen en het onthouden van de informatie die we leren. Het gebrek daaraan uit zich in een aanzienlijke afname van de intellectuele capaciteiten en de onmogelijkheid om zich bijvoorbeeld te concentreren op een eenvoudigste tekst of een andere mentale taak. Selenium kan daarentegen een verbetering van elke stemming worden genoemd, zelfs van de slechtste, en wanneer we ons verdrietig, depressief en gestrest voelen, kan dit een teken zijn dat we er niet genoeg van hebben. Daarom is het van groot belang bij de behandeling van depressie, een ziekte die bij veronachtzaming zelfs tot de dood kan leiden.

Nootropics – andere stoffen die zij omvatten

blocnote en glazen op tafel

Nauturale nootropica hebben herhaaldelijk bewezen zeer effectief te zijn en zijn een belangrijk ingrediënt geworden in veel supplementen die een gunstig effect hebben op de hersenen en de intellectuele activiteiten die ze sturen. Andere, even effectieve stoffen, die kunstmatig in laboratoria worden geproduceerd, worden ook vaak gebruikt, en de meest voorkomende zijn:

 • Piracetam, een onderdeel van vele populaire nootropische drugs, onder leiding van waarschijnlijk de bekendste Nootropic. Het ondersteunt onder andere het leer- en herinneringsproces, waardoor je je er zoveel mogelijk op kunt concentreren, en het beïnvloedt de betere overdracht van signalen via neuronen. Onze hersenen werken efficiënter, met maximale snelheid, en tegelijkertijd neemt de fysieke capaciteit van ons lichaam toe;
 • Aniracetam, een afgeleide van de pyracetam, werd in de jaren zeventig in België ontwikkeld en heeft een uitstekend cognitief effect. Het wordt ook gekenmerkt door anti-stress effecten en kan worden gezegd dat het ons geheugen in zekere zin verhoogt, waardoor we gemakkelijk meer informatie kunnen opnemen;
 • Sulbutiamine, een synthetisch derivaat van vitamine B1, wordt beter geabsorbeerd en opgenomen door het lichaam dan het natuurlijke origineel. Het heeft een perfecte invloed op de werking van neurotransmitters, stimuleert alle stofwisselingsprocessen in het zenuwstelsel en verhoogt het energiepotentieel van de menselijke hersenen. Het wordt gebruikt voor de behandeling van veel geestelijke stoornissen, van angst tot ernstige klinische depressie. Door het verminderen van het gevoel van vermoeidheid, zowel mentaal als fysiek, verbetert het onze stemming en motiveert het ons om te blijven handelen;
 • Acetyl l-carnitine (ALCAR), een stof met antioxiderende en neurobeschermende eigenschappen, die onder andere wordt gebruikt bij de behandeling van neurodegeneratieve ziekten. Als nootroop helpt het u zich beter te concentreren, verbetert het uw geheugen en onze verhoogde cognitieve vaardigheden stellen u in staat om meer kennis in minder tijd te verwerven.

Nootropics – effecten en mogelijke neveneffecten

Zoals u kunt zien aan de bovenstaande voorbeelden, worden er in de laboratoria van de fabrikanten veel nootropen, zowel natuurlijke als kunstmatige, geproduceerd. Hierdoor heeft iedereen de mogelijkheid om de meest geschikte te kiezen en zo de specifieke processen in de hersenen te beïnvloeden. Ze stellen ons niet alleen in staat om onze intellectuele capaciteiten te vergroten, maar openen ook nieuwe wegen voor ons om onze doelen te bereiken en het gewenste succes in ons privé- of beroepsleven te bereiken. Door ze regelmatig in te nemen, kunnen we op ze rekenen, afhankelijk van hun type:

 • efficiënter gebruik van je hersenen, die nu op hogere snelheden werken;
 • een geest die openstaat voor nieuwe ervaringen en zelfs kennis absorbeert die later op een passende manier kan worden gebruikt;
 • motivatie om te handelen, energie die het mogelijk maakt om alle ontoegankelijke grenzen van intellectueel leren te overschrijden;
 • betere concentratie en niets anders zal ons ooit afleiden van ons werk of onze studie;
 • gemakkelijk om te gaan met stress, zonder dure bezoeken aan een specialist, psycholoog of zelfs een psychiater;
 • geen problemen met slapen, en na een drukke dag is in slaap vallen ook kinderspel;
 • een grotere fysieke fitheid van het lichaam en de samenstelling van veel nootropics is ook bevorderlijk voor een snel gewichtsverlies, waardoor het bijvoorbeeld gemakkelijker is om vet te verbranden.

Helaas is er niets gratis in de natuur, dus naast de vele en onmiskenbare voordelen van nootropics hebben ook een aantal nadelen, die moeten worden vertrouwd gemaakt met voordat u voor hen te bereiken. Dit zijn meestal bijwerkingen van het gebruik ervan, misschien niet zo vervelend, maar als je ze inneemt, kun je ze soms voelen:

 • lastige allergische reacties, die meestal worden veroorzaakt door een allergie voor een van de bestanddelen van het gebruikte preparaat;
 • gastro-intestinale problemen zoals diarree, maagpijn en zelfs braken;
 • stemmingswisselingen die variëren van euforische toestanden tot typisch depressief gedrag, wat meestal het gevolg is van een overdosis van de toegepaste nootrope stof. Dit dient krachtig te worden vermeden, waarbij de door de fabrikant aanbevolen doses altijd strikt in acht moeten worden genomen;
 • hoofdpijn van verschillende ernst tot en met migraine, ook in verband met overdosering.

Om ze te vermijden, hoeft u alleen maar de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen en het gebruik van eender welk preparaat, in het bijzonder deze die zonder voorschrift beschikbaar zijn, dient u een arts te raadplegen. We weten nooit hoe ons lichaam erop zal reageren, en in het geval van een van de bovenstaande symptomen is het voldoende om te stoppen met het gebruik van het product en alles zal snel terugkeren naar normaal.