kale dame

Snelle en overmatige haaruitval is een ernstig probleem, dat, in tegenstelling tot wat het lijkt, niet alleen bij mannen voorkomt. Dit uiterst onaangename ongemak wordt ook door veel vrouwen ervaren, bij wie het niet alleen sterke stress veroorzaakt, maar ook een groeiend gevoel van afname van hun eigen aantrekkelijkheid. Daar zijn vele redenen voor, variërend van slechte hygiëne tot ziekten, waarvan kaalheid het symptoom is.

Tot 100 haren per dag verliezen is volkomen normaal en mag geen reden tot zorg zijn. Wanneer het haar echter met de spreekwoordelijke handpalmen naar buiten komt, zal het nodig zijn om onmiddellijk naar een dermatoloog te gaan. Helaas is het moeilijker om de oorzaken van kaalheid bij vrouwen correct vast te stellen dan bij mannen, voor wie het gewoon een natuurlijk proces is dat met de leeftijd vordert. Een veel voorkomende reden voor haaruitval is dat haar niet goed wordt behandeld. Een te intensieve levensstijl zorgt ervoor dat er soms geen tijd is voor een goede wasbeurt, en frequent kleuren, met het gebruik van schadelijke verf met ammoniak, versnelt zelfs de degeneratie van de haarstructuur. Helaas vergeten veel vrouwen de juiste conditioners te gebruiken, waardoor het makkelijker is om hun haar te verzorgen na een verandering van kleur, en het gebruik van populaire stijltangen of zelfs te strak haar strippen met een krassend haar brengt ook onomkeerbare verliezen met zich mee. Deze echte martelingen leiden meestal tot een uitdunning van het kapsel, en hun effecten zullen moeilijk te verwijderen zijn.

Een andere factor die kaalheid bij vrouwen veroorzaakt kan een ongeschikte en onevenwichtige voeding zijn, en zelfs roken, medicatie, maar soms heeft dit fenomeen ook een genetische basis. Dit is de meest voorkomende oorzaak van androgene alopecia, die uiterst lastig en moeilijk te genezen is. Het komt voor op een moment dat de productie van mannelijke hormonen, androgenen, vooral geïntensiveerd tijdens de menopauze, toeneemt in de eierstokken en bijnieren van vrouwen. Hun overmatige uitscheiding kan ook worden veroorzaakt door beroepsmatige factoren, werk in een stressvolle omgeving of het gebruik van cosmetica die schadelijke reinigingsmiddelen bevatten. Dit fenomeen begint meestal na de leeftijd van 30 jaar en bereikt zijn hoogtepunt wanneer de vrouw ongeveer 40 jaar oud is, gedurende welke periode de ziekte het meest zichtbaar wordt. De kaalheid is echter anders dan die van mannen en het eerste symptoom is een toename van de breedte van de scheiding bij het kammen. Het haar denkt dan aan de bovenkant van het hoofd tot er slechts een 3 cm lange streep haar over is in het voorhoofd. Helaas is er geen effectieve remedie voor de volledige genezing van deze ziekte. Sommige successen worden behaald met oestrogenen bevattende preparaten en een lokale hoofdhuidbehandeling, Minoxidil. Het gunstige effect op de haargroei werd per ongeluk ontdekt bij patiënten die het innemen voor de behandeling van hypertensie. Het is echter noodzakelijk om het de hele tijd te gebruiken, omdat het haar na het spenen weer begint uit te vallen.