alopecia

Onder de vele oorzaken van haaruitval op het hoofd en andere delen van het lichaam, kan men alopecia noemen, die vooral voorkomt bij jongeren onder de 30 jaar. Het is een chronische ontstekingsziekte, waarvan de precieze oorzaken helaas nog steeds niet duidelijk zijn vastgesteld, hoewel geschat wordt dat meer dan 20 procent van de gevallen van genetische oorsprong kan zijn. Even vaak voorkomende factoren die het kunnen veroorzaken zijn abnormale endocriene functie en zelfs ernstige mentale stress.

Nieuwe theorieën over het substraat van dit type alopecia blijven opduiken, maar de meeste van hen hebben een relatief kwetsbare wetenschappelijke basis en zijn snel omvergeworpen. Recente studies, uitgevoerd door de meest gerenommeerde instellingen over de hele wereld, tonen aan dat deze aandoening rechtstreeks verband houdt met het immuunsysteem en de afwijkingen ervan. Er kan dus worden aangenomen dat dit een auto-immuunziekte is waarbij het lichaam zichzelf aanvalt door de aanmaak van antilichamen tegen zijn eigen antigenen. De haarzakjes worden geleidelijk aan vernietigd, wat resulteert in haaruitval en het onmogelijk maakt om nieuw haar te laten groeien. Andere theorieën zeggen dat alopecia nauw verwant is aan coëxisterende ziekten, vooral allergieën, lupus, schildklierproblemen, diabetes of reumatische artritis.

haarlijnvoorbarigheid

Ongeacht de oorzaak is de ziekte uiterst onaangenaam voor de patiënt en geeft zeer karakteristieke symptomen. In de beginperiode zijn er cirkelvormige veranderingen in het hoofd, de grootte van de munt, plaatsen volledig kaal. Geleidelijk aan worden ze verbonden door een ander brandpunt van alopecia, dit keer met een diameter van 5-10 cm, waarrond dik, kort gebroken haar, met donkerdere uiteinden, de zogenaamde uitroeptekens, groeit. Interessant, hoewel het een ontstekingsziekte is, zijn er geen symptomen die erop wijzen, zoals roodheid of ontsteking van de getroffen gebieden. De meeste patiënten klagen echter over vervelende en onaangename jeuk in hun omgeving. De behandeling van alopecia is langdurig en levert niet altijd het beoogde resultaat op. Dit hangt vooral af van het aantal en de omvang van de veranderingen en de gebruikte geneesmiddelen hebben soms onaangename bijwerkingen. Meestal zijn dit vloeistoffen voor plaatselijk gebruik op de hoofdhuid, gebaseerd op bijvoorbeeld minoxidil, haarfollikel stimulerend middel, pyromidinederivaat. Immunosuppressieve preparaten zoals orale cyclosporine, ook gebruikt bij de behandeling van atopische dermatitis, worden ook vaak gebruikt. Deze medicijnen helpen niet altijd om de symptomen te bestrijden, maar desondanks groeit het haar meestal spontaan terug, in eerste instantie helder, maar na enige tijd krijgt het weer zijn vorige kleur terug. Elke patiënt moet echter rekening houden met de herhaling van de ziekte, die de tweede keer veel ernstiger kan zijn.