vegetarische salade

Als we op een dag voor de spiegel staan en met meer of minder verbazing constateren dat we minstens enkele kilo’s zijn aangekomen, dan is het eerste wat we in zo’n situatie kunnen bedenken het onmiddellijk overschakelen op een dieet. Juist op dit moment hebben we meestal te maken met een ander probleem, namelijk het vinden van het juiste dieet, dat een compromis is tussen wat we wel en wat we zeker niet moeten eten. In tegenstelling tot wat het lijkt, is het geen gemakkelijke taak, en dit ontslag van favoriete gerechten of hun ingrediënten is meestal de meest effectieve oplossing. Het stelt u niet alleen in staat om in relatief korte tijd al het overtollige gewicht te verliezen, maar vooral om permanent een slank, atletisch figuur te behouden, en dat is precies wat ons het meest interesseert.

Vleesloze voeding – tijdelijke mode of aanbevolen levensstijl

Een van de meest radicale, maar het betekent natuurlijk niet dat de inefficiënte methode om overgewicht te bestrijden, is het opgeven van het eten van vlees en alle conserven die ervan zijn gemaakt. Tot voor kort werd vegetarisme, zoals wij het noemen, beschouwd als een tijdelijke mode, bijna een fanatisme van slechts een groep enthousiastelingen en werd het op grote schaal belachelijk gemaakt. Na verloop van tijd bleek echter dat meer en meer mensen geïnteresseerd waren in het, die het verzorgen van hun gezondheid wilden combineren met een steeds populairdere en rechtvaardigere filosofie om geen levende wezens pijn te doen. Er is een bekend gezegde dat we onze vrienden niet opeten en er zit veel waarheid in. Het vegetarisme begon de wereld te veroveren, geprezen door sommige specialisten en bekritiseerd door anderen, met meer conservatieve opvattingen. Met het verstrijken van de tijd zijn er veel variëteiten van ontstaan, niet alleen vlees of worstjes begonnen van het menu te verdwijnen, maar ook de meeste andere dierlijke producten, en nu kunnen we verschillende benaderingen van deze levensstijl tegenkomen.

De meest voorkomende soorten vegetarisme zijn…:

 • frutarisme, dat bestaat uit het consumeren van alleen fruit;
 • Vitarisme, waarvan de aanhangers alleen groenten eten;
 • lacto-vegetarisme, in dit geval is het toegestaan om zuivelproducten, d.w.z. zuivel- en plantaardige producten, te eten, terwijl de consumptie van eieren verboden is;
 • vervelend vegetarisme, waarbij vis en producten die daarvan zijn gemaakt, in het dieet zijn toegestaan;
 • semivegetarianisme, dat vis, zuivel en gevogelte eet, maar geen vlees van zoogdieren;
 • veganisme, waarbij alleen groenten en fruit worden gegeten, met volledige uitsluiting van alle producten van dierlijke oorsprong.

Onder de vele variëteiten van dit dieet is het vegetarisme in zijn oorspronkelijke vorm en het veganisme het meest populair geworden. Beiden hebben ons land al bereikt en ook hun aanhangers gevonden, die al minstens een tiental jaar ruzie maken over een gezonder dieet dat de algemene gezondheidstoestand ten goede komt. Om dit conflict althans gedeeltelijk op te lossen, zullen we proberen beide diëten dichter bij elkaar te brengen, en de individuele kwestie van elke persoon is wie van hen bereid zal zijn om te beslissen.

Vegetarisch dieet – is vlees echt slecht voor ons?

een man en een vrouw die een maaltijd bereiden

Als we kijken naar het dieet van de meerderheid van onze samenleving, worden we langzaam maar zeker minder verbaasd dat overgewicht en obesitas nu een sociaal probleem zijn geworden en dat er elk jaar enorme bedragen worden uitgegeven om de negatieve effecten ervan te behandelen. Laten we eerlijk zeggen dat we steeds dikker worden, en het is door middel van een goed dieet dat we niet alleen gewicht kunnen verliezen, maar ook de meeste van onze ziekten kwijt kunnen raken. Daarom bevelen veel specialisten, zowel artsen als professionele voedingsdeskundigen, steeds vaker vegetarisme aan, waarbij alle schadelijke ingrediënten van dierlijke oorsprong van het menu worden verwijderd. We moeten echter toegeven dat de meningen over deze kwestie verdeeld zijn en we zullen evenveel aanhangers van bijvoorbeeld rood vlees ontmoeten als wij van de felle tegenstanders.

De feiten zijn echter duidelijk, aan de ene kant is onze favoriete kotelet zeker een belangrijke bron van ijzer en eiwitten, maar aan de andere kant bevat het een heleboel niet geheel gezonde verzadigde vetzuren. Een overmatige toevoer naar het lichaam kan al snel een oorzaak worden van een verhoging van het “slechte” cholesterolgehalte in het bloed, wat een eenvoudige manier is om ernstige en levensbedreigende aandoeningen van het hart en de bloedsomloop te voorkomen. Een grote hoeveelheid van dit soort zuur is ook te vinden in vet, olie, reuzel en boter. Hoewel de kritiek op rood vlees nog steeds controversieel is, is het beter om het te vervangen door gezonder wit vlees van bijvoorbeeld gevogelte, of over te stappen op vegetarisme en beide soorten uit je dagelijkse voeding te verwijderen.

Vegetarisme – de belangrijkste voordelen voor de gezondheid

De voordelen van de overgang naar vegetarisme lijken duidelijk, dus het is de moeite waard om te luisteren naar de mening van specialisten en zich voor eens en voor altijd te ontdoen van niet alleen overgewicht, maar ook veel gezondheidsproblemen. Een kort gesprek met een diëtist zal ons laten zien dat het verwijderen van vlees uit ons dieet een positief effect kan hebben op het verminderen van het risico op talrijke ziekten. Dit wordt beïnvloed door het lichaam te voorzien van wat nodig is voor een goede werking, namelijk vitaminen: A, B, C, vrijwel alle mineralen, voedingsvezels, gezonde vetzuren Omega – 3, fyto-oestrogenen of flavonoïden.

kwalen die worden voorkomen door een goed samengesteld vegetarisch dieet:

 • de bovengenoemde hart- en vaatziekten, met name atherosclerose, hypertensie en het risico op een hartaanval en beroerte is eveneens verminderd;
 • Kanker, de gevaarlijkste ziekten met een hoog sterftecijfer, waaronder prostaatkanker, darmkanker, maag-, urineblaas-, alvleesklierkanker en zelfs borstkanker;
 • nierstenen of galblaas;
 • blindedarmontsteking;
 • reumatoïde artritis;
 • alle obesitas-gerelateerde ziekten;
 • Graad II diabetes mellitus, ook een oorzaak van het naast elkaar bestaan van andere ziekten zoals het uiterst gevaarlijke diabetische voetsyndroom.

Vegetarisch dieet heeft ook een positief effect op de conditie van onze huid, met name door het vertragen van de processen van de natuurlijke veroudering van de huid door de eliminatie van ingrediënten die de overmatige activiteit van vrije radicalen kunnen beïnvloeden.

Vegetarisme – gebreken waarmee rekening moet worden gehouden

Dit alles ziet er natuurlijk prachtig uit en het elimineren van vlees van het dagmenu zal zeker voordelen opleveren voor de gezondheid, maar dit dieet heeft ook een aantal nadelen, die de moeite waard zijn om te weten voordat je er een besluit over neemt. Ons lichaam is een complex mechanisme, bestaande uit vele nauw samenwerkende systemen en een disfunctiestoornis van ten minste één van hen kan een negatief effect hebben op de andere. Het valt niet te ontkennen dat vlees in zijn rode vorm, rundvlees en zelfs varkensvlees, een belangrijke bron van eiwitten, ijzer, zink en vitaminen B12 en D is, die soms moeilijk op een andere manier te leveren is. Veel artsen luiden zelfs de noodklok, omdat ze vegetarische voeding als een ernstige bedreiging voor onze gezondheid beschouwen, hoewel het naar onze mening een beetje overdreven lijkt. Het is belangrijk om het juiste evenwicht te bewaren tussen alle onderdelen van het dieet, wat in eerste instantie moeilijk te doen kan zijn. Als we hier niet voor zorgen, moeten we echt rekening houden met de ernstige gevolgen voor de gezondheid, met de mogelijkheid dat ziekten zoals…:

 • megaloblastische bloedarmoede, d.w.z. bloedarmoede, als gevolg van een tekort aan vitamine B12 in het lichaam;
 • rachitis, een ziekte die leidt tot botafwijkingen als gevolg van de vermindering van hun mineralisatie, die het gevolg is van een vitamine D-deficiëntie;
 • eiwitondervoedingssyndroom, zoals de naam al aangeeft, werd veroorzaakt door een gebrek aan voldoende eiwit in het lichaam;
 • menstruatiestoornissen;
 • aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, meestal in de vorm van lastige diarree.

Uiteraard kunnen al deze problemen worden voorkomen door het dagmenu goed samen te stellen en ervoor te zorgen dat het grote hoeveelheden vitaminen uit fruit, groenten en graanproducten, calcium uit zuivelproducten en zuivelproducten, alsmede mineralen, waaronder ijzer, bevat die bijvoorbeeld in spinazie kunnen worden gevonden.

Veganisme – een dieet dat niet alleen vlees maar ook zuivelproducten elimineert.

potgroenten

Liefhebbers en aanhangers van het veganistische dieet, dat, zoals we al weten, een restrictievere vorm van vegetarisme is, hebben besloten om nog verder te gaan en hebben naast het elimineren van vlees en vleesproducten van het menu, ook melk, zuivelproducten en eieren verwijderd. Het is een vrij radicale oplossing, maar het wordt steeds populairder, ook door karakters van de voorpagina’s van kranten en roddelportalen, beroemde acteurs of beroemdheden. Dit is misschien niet het beste model om soms te volgen, maar het valt niet te ontkennen dat veganisme niet alleen een snel gewichtsverlies betekent, maar ook andere voordelen voor onze overbelaste gezondheid. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als we de juiste producten kiezen voor de juiste balans van de maaltijden. Veel mensen vragen zich nu af hoe ze vlees, vleesproducten en alle andere dierlijke producten kunnen vervangen om het lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Het wordt noodzakelijk om effectieve vleesvervangers te vinden met dezelfde of ten minste vergelijkbare samenstelling, anders kunnen we worden blootgesteld aan ziekten die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een tekort aan vitamines of andere ingrediënten die deze ziekten voorkomen.

Veganisme – hoe maaltijden samen te stellen om gezondheidsproblemen te voorkomen

De juiste samenstelling van een veganistische maaltijd kan in het begin moeilijk zijn, maar gelukkig is de juiste informatie te vinden op veel websites die gewijd zijn aan gezonde voeding. Zij publiceren onder andere een wekelijks menu en als we nog twijfels hebben, kan zo’n voedingsplan altijd worden geraadpleegd bij een voedingsdeskundige. Interessant is dat we ook informatie over dit onderwerp zullen ontvangen van gespecialiseerde artsen, van wie velen fan zijn geworden van de veganistische levensstijl.

Producten die deel uitmaken van een goed samengesteld veganistisch dieet:

 • graanproducten op basis van granen zoals rogge, haver, minder vaak tarwe, volkorenpasta, gries, havermout, donker volkorenbrood;
 • groenten en fruit in vrijwel elke vorm;
 • peulvruchten, linzen, soja, bonen, erwten, kikkererwten en tuinbonen;
 • Gek;
 • Sojaproducten zoals melk die met succes kunnen worden vervangen zijn koe en tofu, een zeer populaire sojakaas die zowel koud als warm wordt gegeten;
 • alle zaden, zonnebloem, lijnzaad, lijnzaad, lijnzaad, lijnzaad, pompoenzaad, hennepzaad;
 • uitsluitend plantaardige vetten, zoals door voedingsdeskundigen aanbevolen ongeraffineerde kokosolie, waarmee de hoeveelheid niet moet worden overdreven, maar ideaal is voor salades;
 • de paddenstoelen die dit jaar uitzonderlijk goed zijn gegroeid in onze bossen.

Veganisme – voor- en nadelen van dit type dieet

groente gesneden op een pallet

Dit soort dieet vereist, net als het vegetarisme, een doordachte aanpak, terwijl het onmiskenbare voordelen heeft, die ook door de genoemde specialisten worden benadrukt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat, in tegenstelling tot wat de sceptici beweren, beide diëten meer voordelen lijken te hebben, waaronder preventie en hulp bij de behandeling van veel gevaarlijke ziekten. In het geval van veganisme moet de lijst van bovengenoemde ziekten, waarvoor een vegetarisch dieet kan helpen, ook worden aangevuld:

 • een goed samengesteld en evenwichtig veganistisch dieet helpt om het gewicht op het juiste niveau te houden, bepaald door de BMI-factor, waardoor het risico op obesitas tot een minimum wordt beperkt;
 • het handhaven van het LDL-cholesterolgehalte, dat een belangrijk element is in de preventie van de beschreven hartaandoeningen, op een niveau dat geen bedreiging vormt voor de gezondheid;
 • Aanzienlijk verhoogde natuurlijke immuniteit van het lichaam, als gevolg van de toevoer van voedingsstoffen die het lichaam in staat stelt om dit te doen met een gelijktijdige verhoging van de weerstand tegen allergieën;
 • betere werking van het spijsverteringsstelsel, snellere en ongestoorde verbranding van vetten en spijsvertering in combinatie met de verwijdering van giftige stoffen en andere negatieve stofwisselingsproducten uit het lichaam;
 • bijdrage aan de preventie en behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson of Alzheimer, zoals blijkt uit onderzoek op dit gebied;
 • behandeling en vermindering van bronchiale astmasymptomen;
 • behoud op lange termijn van sterke botten en gezonde gewrichten, waarbij de ontwikkeling van osteoporose wordt voorkomen door het verstrekken van adequate doses vitamine K, magnesium en kalium;
 • profylaxe van cariës, veroorzaakt door een ongeschikt dieet, dat meestal wordt gedomineerd door producten die zelfs astronomische hoeveelheden suiker bevatten, de grootste vijand van tandglazuur.

Helaas, ook in dit dieet, zoals in veel andere kan er een aantal nadelen worden gevonden. Daarom moeten we bij de keuze van deze voedingswijze ook rekening houden met bepaalde negatieve gevolgen, die echter voortvloeien uit onze fouten, waarvan de belangrijkste zijn:

 • Ook hier geldt dat een tekort aan voedingsstoffen, vitamine B12, D en vetzuren Omega – 3, zonder welke veel belangrijke systemen van ons lichaam, met name de hersenen en het zenuwstelsel, niet goed kunnen functioneren;
 • een tekort aan calcium, vaak als gevolg van een tekort in de voeding van producten die calcium bevatten;
 • ijzer- en zinktekort;
 • gebrek aan de juiste hoeveelheden eiwit, die echter is opgenomen in veel vlees, en het gebrek aan veganistische voeding ook elimineert melk en zuivelproducten uit het.

Een veganistisch of vegetarisch dieet moet ook worden overwogen door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, hoewel recent onderzoek aangeeft dat het onwaarschijnlijk is dat het een gezondheidsrisico vormt voor zowel moeder als kind.