Bij het definiëren van kaalheid kan worden gezegd dat het een permanente of tijdelijke haaruitval is met fragmenten en soms zelfs de hele hoofdhuid. Mensen die door deze onaangename aandoening worden getroffen, denken meestal dat het een puur esthetisch probleem is en je moet er gewoon mee leren leven. Het is echter vermeldenswaard dat overmatig en versneld haarverlies veel verschillende oorzaken heeft. Een van hen kan de toestand van onze gezondheid zijn, en kaalheid is vaak een symptoom van ernstige en moeilijk te behandelen ziekten.

De conditie van de hoofdhuid en de conditie van het haar wordt direct beïnvloed, onder andere door gemeenschappelijke hyperthyreoïdie, waarbij het niveau van de afgescheiden hormonen toeneemt, waardoor de stofwisseling snel verstoord wordt. Ze leiden tot een aanzienlijke versnelling van de haargroeicyclus, die sneller veroudert, broos en broos wordt en als gevolg daarvan uitvallen. Hyperthyreoïdie kan zich zowel manifesteren door alopecia, wanneer het haar plaatselijk uitvalt, met kleine plukjes, als door totaal verlies van haar, gelijkmatig over het gehele oppervlak van het hoofd. Soortgelijke symptomen kunnen worden waargenomen bij mensen met diabetes en zullen worden veroorzaakt door orale geneesmiddelen die worden gebruikt om diabetes te behandelen. Een veel ernstiger oorzaak van alopecia, die helemaal niet onderschat mag worden, zijn auto-immuunziekten, zoals de bijzonder gevaarlijke systemische lupus erythematosus. Het is een van de meest specifieke ziekten, die zich ontwikkelt als gevolg van abnormaal werk van het immuunsysteem. Deze aandoeningen leiden tot de vorming van chronische ontstekingen, waarbij de meeste belangrijke interne organen worden aangetast. Een van de zichtbare symptomen van lupus is het versneld uitdunnen van het haar en, in ernstiger gevallen, haaruitval. Dit kan ook gepaard gaan met een bijzonder lastige uitslag en huidlaesies krijgen vaak een karakteristieke vlinderachtige vorm, waardoor de intensiteit van de kaalheid toeneemt. In een dergelijke situatie is het noodzakelijk om onmiddellijk een dermatoloog te bezoeken die een goede farmacologische behandeling zal bestellen.

Wanneer we een verscheidenheid aan infecties, hoge koorts of griep die vaak voorkomt in de winter, realiseren we ons niet dat ze ook kunnen leiden tot meer haaruitval. Meestal ontstaan dergelijke symptomen enige tijd na het einde van de behandeling, wat wijst op een verzwakking van het organisme met de ziekte. Men moet zich er echter niet al te veel zorgen over maken, meestal gaan ze vanzelf, maar het proces van haargroei is het waard om te ondersteunen met zorgvuldig geselecteerde cosmetica of het nemen van preparaten die rijk zijn aan vitaminen uit de B-, C- en E-groepen. Ze helpen om de haarstructuur te herstellen en door het versterken van de haarfollikels en haarfollikels versnellen ze de groei van het haar.